Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sója a rakovina prsu
Měly by se ženy s rakovinou prsu pozitivní na estrogenní receptory vyhýbat sóje?
A co sójové výrobky jako tofu? Škodlivé? Neškodné? Prospěšné?
Vědci pro pokus vybrali čínské trpasličí křečky. Dokážete si představit, že byste ublížili křečkovi? Křečkům byla podávána sója v množství odpovídajícímu tomu, kdyby člověk vypil 300 šálků sójového mléka denně. Příliš dobře se jim nevedlo. Co však říkají poznatky ze studií na lidech?
Během posledních několika měsíců jsme se mohli dozvědět například toto: konzumace sóji může snížit riziko cukrovky na polovinu, může nám pomoci zdvojnásobit úbytek hmotnosti (chceme-li zhubnout) a dokáže také snížit hladinu našeho špatného cholesterolu o 14 %. Dokonce i jen přidání sójového mléka do naší stravy může mít měřitelný účinek na snížení kardiovaskulárního rizika.
Pojďme ještě dál. Podívejme se na účinky sóji u žen s aktivním karcinomem prsu pozitivním na estrogenový receptor. Fytoestrogeny – rostlinné estrogeny v sóji, chrání prsní tkáň před silnějšími estrogeny vaječníků. A co se týče prevence rakoviny prsu, jedinou otázkou bylo, jestli snižuje naše riziko o 30 % nebo až o 50 %. Ale co když už máte rakovinu prsu, která reaguje na estrogen? Máme konzumovat jakýkoliv druh estrogenních sloučenin?
Jednalo se o jednu z nejkontroverznějších otázek v oblasti výživy. Příjem sóji a přežití rakoviny prsu na Long Islandu. Co myslíte? Uškodila? Nic neudělala? Pomohla? Vědci vypočítali úmrtnost na všechny příčiny právě u žen s diagnózou karcinomu prsu – u konzumentek i nekonzumentek sóji. Ženy, které jedly sóju, snížily své riziko úmrtí o 50 %. Takže sója nejen pomáhá rakovině prsu předejít, ale zároveň může pomoci pacientkám s touto rakovinou žít déle.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C.B. Klein & A.A. King. Genistein genotoxicity: critical considerations of in vitro exposure dose. Toxicol Appl Pharmacol, 224(1):1-11, 2007.
- R. Villegas, Y.T. Gao, G. Yang, H.L. Li, T.A. Elasy, W. Zheng, & X.O. Shu. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr, 87(1):162-167, 2008.
- F.H. Liao, M.J. Shieh, S.C. Yang, S.H. Lin, & Y.W. Chien. Effectiveness of a soy-based compared with a traditional low-calorie diet on weight loss and lipid levels in overweight adults. Nutrition, 23(7-8):551-556, 2007.
- C.D. Gardner, M. Messina, A. Kiazand, J.L. Morris, & A.A. Franke. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. J Am Coll Nutr, 26(6):669-677, 2007.
- A.H. Wu, M.C. Yu, C.C. Tseng, & M.C. Pike. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. Br J Cancer, 98(1):9-14, 2008.
- M. Iwasaki, M. Inoue, T. Otani, S. Sasazuki, N. Kurahashi, T. Miura, S. Yamamoto, & S. Tsugane. Plasma isoflavone level and subsequent risk of breast cancer among Japanese women: a nested case-control study from the Japan Public Health Center-based prospective study group. J Clin Oncol, 26(10):1677-1683, 2008.
- B.N. Fink, S.E. Steck, M.S. Wolff, J.A. Britton, G.C. Kabat, M.M. Gaudet, P.E. Abrahamson, P. Bell, J.C. Schroeder, S.L. Teitelbaum, A.I. Neugut, & M.D. Gammon. Dietary flavonoid intake and breast cancer survival among women on Long Island. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 16(11):2285-2292, 2007.