Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Srovnání sójového a kravského mléka z hlediska absorpce vápníku
Sójové mléko bychom před každým odlitím měli dobře protřepat, aby se rozmíchal vápník usazený na dně.
Podíváte-li se na označení výživových údajů na sójovém mléce, je tam uvedeno stejné množství vápníku jako u kravského mléka. Dochází ale také k jeho vstřebávání?
„Absorpce vápníku u osteopenie (tj. nízké kostní denzity) u postmenopauzálních žen: akutní srovnávací studie obohaceného sójového mléka a kravského mléka.“ Je asi jasné, oč se jedná. Co myslíte, jaký byl závěr? Jaké mléko vykazovalo lepší účinky? Sójové, kravské, nebo obě stejný?
Odpověď zní: Bylo to nastejno. Jde s tím však ruku v ruce varování. Pokud jde o sóju, před konzumací je třeba mléko protřepat. Předchozí studie ukázala, že vápník v sójovém mléce může být někdy usazen u dna. Pak konzumujete opravdu jen minimální množství vápníku oproti deklarovanému, a tak krabici před nalitím do sklenice protřepejte. Je-li tedy na krabici „před upotřebením protřepat“, netřepejte s tím jen proto, že to radí výrobce nebo já, ale protože to je vědecky potvrzené.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Tang AL, Walker KZ, Wilcox G, Strauss BJ, Ashton JF, Stojanovska L. Calcium absorption in Australian osteopenic post-menopausal women: an acute comparative study of fortified soymilk to cows' milk. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(2):243-9.
- Heaney RP, Rafferty, Bierman J. Not All Calcium‐fortified Beverages Are Equal. Nutrition Today 2005;40(1)39-4.