Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Superpotraviny za hubičku
Žebříček obsahu antioxidantů v potravinách v poměru k jejich ceně.
A tady máme… pekanové ořechy. Více než 8 000 antioxidačních jednotek za pouhou dvacetikorunu. To je výhodná nabídka, ale jablka jsou ještě lepší. Plody goji (kustovnice) jsou nabité antioxidanty, ale jsou také pořádně drahé. Za stejnou cenu můžeme získat více antioxidantů v podobě brusinek nebo artyčoků. Zde přicházejí bobule açai. Jeden balíček mražené dužiny açai v obchodě vyjde na více než stokorunu, nákup tedy zvažte a snažte si představit, jaké skvělé smoothie z dužiny vyrobíte. Neměli byste raději zvolit něco finančně výhodnějšího? I s takovou cenou se však açai vyplatí.
Pokud jste ochotni kupovat si denně jablko, abyste doktora, jako jsem já, udrželi od těla, mohu vám doporučit ještě výhodnější nákup, sáhněte po superpotravině číslo jedna. Za půl kilogramu zaplatíte 5-10x více než u jablek, ale získáte tak 20x více antioxidantů, takže se to přesto vyplatí.
Zbývají nám tady ještě tři výhodnější potraviny. Bronzovou medaili za nejvýhodnější antioxidanty získává hřebíček. Stříbrná medaile připadla skořici. A co je na prvním místě a získává zlatou medaili? Co je nejlevnějším zdrojem antioxidantů? Červené/fialové zelí. Levnější už být snad ani nemůže a zároveň obsahuje spoustu antioxidantů. Jen se podívejte na jeho krásnou barvu. Navíc má velmi dlouhou trvanlivost.
Jakmile půjdete příště na nákup, kupte hlávku červeného zelí a dejte si ho do přihrádky v lednici. Vždy kousek zelí nakrouhejte a přidávejte ho všude, kam vás napadne, jako křupavý přídavek do salátu, do polévek, do zeleninové směsi na pánvi, zkrátka kamkoliv. Pokud jde o zdravé stravování s nízkým rozpočtem, fialové zelí je všemi ostatními potravinami neporazitelné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org