Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sýroví roztoči a larvy
Výrobci sýrů používají hmyz podobný pavoukům a muší larvy k tomu, aby určitým druhům sýrů dodali jedinečné chutě a vůně.
Případy dermatitidy způsobené sýrovými roztoči se v USA objevovaly již před 60 lety; tato dermatitida je také známá jako svrbění ze sýru. Přestože je potravinářský průmysl obvykle považuje za škůdce, které napadají tvrdší sýry, zejména zrající čedar, jejich larvy jsou někdy do sýru záměrně přidávány pro obohacení chuti.
V časopise Journal of Dairy Science bylo nedávno identifikováno několik druhů. Když sýr dozrává s pomocí roztočů, přidá mu to oříškovou a ovocnou chuť a vůni. Umístění análních přísavek může být použito k rozlišování mezi různými druhy roztočů, abyste měli jistotu, že do sýru dáváte ty správné. Zde je video zachycující malé násosky v akci, pomáhají se zráním sýru. Výsledkem práce roztočů je přidaná oříšková a ovocná chuť i vůně.
To však stále láká k jídlu více než některé další praktiky užívané při výrobě sýru. Sýrorodka drobná je občas přítomná v dobře vyzrálém sýru, což svědčí o jeho vysoké kvalitě. Její jméno nezní tak hrozně, ale když si uvědomíte, že je řeč o sýru napadeném larvami sýrové mouchy, už to zní hůř. Sýr je známý právě přítomností jejich larev. Ty však mohou způsobit střevní infekce nebo i infekce močových cest.
Běžně je přítomnost hmyzu pouze známkou kontaminace, existuje však ekvivalent německého „pavoučího sýru“ (s roztoči), jmenuje se „casu marzu“ a jedná se o měkký sýr ze Sardinie, který je prolezlý mušími larvami. Tyto larvy jsou tam záměrně a pomáhají s fermentací sýru. Protože larvy evidentně dokáží skočit až na vzdálenost 15 centimetrů, strávníci by měli nad svými sendviči držet ruce, aby jim larvy neskočily do obličeje.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Dowling GB, Thomas EW. Cheese Itch: Contact Dermatitis due to Mite-infested Cheese Dust. Br Med J. 1942 Nov 7;2(4270):543.
- Anderson NP, Fishman HC. Cheese mite dermatitis occurring in the United States. Arch Derm Syphilol. 1948 Feb;57(2):227-34.
- Melnyk JP, Smith A, Scott-Dupree C, Marcone MF, Hill A. Identification of cheese mite species inoculated on Mimolette and Milbenkase cheese through cryogenic scanning electron microscopy. J Dairy Sci. 2010 Aug;93(8):3461-8.
- McClymont Peace D. Reproductive success of the mite Acarus siro L. on stored cheddar cheese of different ages. Journal of Stored Products Research, Volume 19, Issue 3, July 1983, Pages 97–104.
- Peckenscneider LE, Pokorny C, Hellwig CA. Intestinal infestation with maggots of the cheese fly (Piophila casei). J Am Med Assoc. 1952 May 17;149(3):262-3.
- De Groot HB. Myiasis in Canada. Can Med Assoc J. 1956 Oct 15;75(8):673-4.
Images thanks to Ninjatacoshell, John Curtis, Shardan via Wikimedia Commons, and zimpenfish via Flckr.