Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Testování teorie spalování tuku
Konečně jsme vyřešili záhadu, proč se z konzumace ořechů nepřibírá. Vypadá to, že jde o kombinaci faktorů, mezi které patří i zrychlení metabolismu, díky kterému pak pálíme více vlastních tukových zásob.
Ano, když jíme ořechy, část tuku odchází se stolicí a sníží se naše chuť k jídlu. Studie však naznačují, že tímto lze vysvětlit pouze asi 70 % zmizelých kalorií z ořechů. Pokud nedojde k odbourání všech kalorií, pak bychom po konzumaci ořechů stále měli přibírat na váze, zejména z dlouhodobého hlediska. Ale toto studie neukazují.
Co se stane s těmi zbývajícími 30 %? Zdá se, že ořechy zvyšují metabolismus – což znamená, že když jíme ořechy, spálíme více vlastního tuku, abychom to kompenzovali. A opravdu se v této studii ukázalo, že lidé z kontrolní skupiny spalovali přes noc asi 20 gramů tuku, tedy v průměru. To není špatné; to je obdoba spálení 5 plátků másla. Ale skupina, která jedla vlašské ořechy – přijímali stejné množství kalorií; stejné množství tuku; všechno stejné – spálila více než 31 gramů tuku denně – to je sedm nebo osm plátků másla. Celkem dobré, že, nebo mám snad říct chutné?
Takže zdánlivě neřešitelný oříšek byl rozlousknut. Ze všech kalorií, které jíte v oříšcích, jich asi 70 % zřejmě zmizí prostřednictvím dietních kompenzačních mechanismů; 10 % je vyloučeno; a 20 % může být ztraceno v důsledku zvýšeného spalování tuků, takže nám nezbývají žádné kalorie, kterými bychom si mohli obalit žebra – jenom velikánský nutriční přínos, a riziko úmrtí na srdeční choroby se sníží na polovinu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S.
- Tapsell L, Batterham M, Tan SY, Warensjö E. The effect of a calorie controlled diet containing walnuts on substrate oxidation during 8-hours in a room calorimeter. J Am Coll Nutr. 2009 Oct;28(5):611-7.