Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinnost a bezpečnost užívání kreatinu při vysokém homocysteinu
Lidé konzumující zdravou rostlinnou stravu, kteří mají zvýšené hladiny homocysteinu navzdory užívání dostatečného množství vitamínu B12, by měli zvážit, zda pro jistotu neužívat 1 gram kreatinu denně z čistého zdroje.
Průměrné krevní hladiny homocysteinu jsou u mužů zhruba o jedno a půl čísla vyšší než u žen. Možná je právě to důvodem, proč muži obvykle mají vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění. Ženy nemusejí vyrábět tolik kreatinu jako muži, jelikož obvykle mají méně svalů. To může pomoci vysvětlit rozdíly v hladinách homocysteinu mezi pohlavími. Jestli si ještě pamatujete z minulého videa, při procesu tvorby kreatinu naše tělo vytváří homocystein jako odpadní produkt. Takže možná by pro lidi s neustupujícími vysokými hladinami homocysteinu, které nereagují na přísun vitaminů B, mohlo doplňování kreatinu představovat praktickou strategii ke snížení homocysteinu až na normální hodnoty.
Při pokusech na potkanech to fungovalo, ale při pokusech na lidech v jedné studii, téhle, ano; ale v jiných studiích, této, nebo této, ne. A v této hladiny homocysteinu vystoupaly naopak ještě výše. Takže celý ten nápad, že by užívání doplňků s kreatinem mohlo snížit homocystein, byl zpochybněn. Jenže všechny ty studie byly provedeny na konzumentech masa, takže tito lidé prakticky doplňovali každý den kreatin v podobě konzumace zvířecí svaloviny. Vědci prakticky jen porovnali vyšší a nižší doplňující příjem kreatinu. Lidé na striktně rostlinné stravě vyrábějí všechen svůj kreatin od nuly, mohou být proto vnímavější vůči zdroji přidaného kreatinu. Nicméně až do nedávné doby jsme neměli žádné studie o podávání kreatinu veganům ke snížení homocysteinu. Už jednu máme.
Vědci vybrali skupinu veganů, kteří neužívali vitamin B12. Několik z nich proto mělo závratně vysoké hladiny homocysteinu, až 50 μmol/l, přičemž ideál je pod 10 μmol/l. Nicméně po několikatýdenním užívání kreatinu se všechny jejich hladiny homocysteinu normalizovaly. Před a po. Normalizace nebyla až taková, že by se dostali pod 10 μmol/l, ale to je pravděpodobně tím, že neužívali žádný vitamin B12. Když vegetariánům a veganům podáte doplňky s vitaminem B12, ať už s denním nebo týdenním dávkováním, jejich hladiny se v řádu měsíců skutečně znormalizují. Ovšem skutečnost, že dokonce i bez B12 lze hladiny homocysteinu s pomocí kreatinu samotného snížit, naznačují, přinejmenším mně, jednu věc. Pokud je váš homocystein na rostlinné stravě zvýšený, tedy nad 10, navzdory užívání B12 a dostatečné konzumaci listové zeleniny a luštěnin kvůli folátu, pak možná stojí zato experimentovat s doplňováním jednoho gramu kreatinu po dobu několika týdnů. Pak uvidíte, jestli hladiny homocysteinu budou klesat.
Proč jeden gram? Je to přibližně tolik, kolik si konzumenti masa nemusí sami vyrábět; množství mazající nesoulad v hladinách v krvi a svalech u vegetariánů, a také tolik, kolik se ukázalo být z dlouhodobého hlediska bezpečné.
Jak přesně bezpečné? Člověk se může trochu utišit tím, že jde o jeden z nejvíce prodávaných doplňků stravy vůbec, užívají se ho doslova miliardy porcí a jediným konzistentně hlášeným vedlejším účinkem je přibírání na váze - nejspíše kvůli zadržování vody. Jediné vážné nežádoucí účinky se ukázaly u jedinců s již existujícími ledvinovými kameny, kteří užívali až moc, 20 g denně. Byla také vyslovena obava, že z kreatinu by se mohl vytvářet karcinogen známý jako N-nitrososarcosin při kontaktu s kyselinou v žaludku. Při provedení testu se však tato domněnka neprokázala.
Shrňme si to, dávky až do 3 gramů kreatinu denně pravděpodobně nepředstavují žádné riziko, pokud jde o kreatin vysoké čistoty. Jak všichni víme, doplňky stravy nejsou regulovány FDA a mohou obsahovat kontaminanty nebo postrádat to, co by obsahovat měly. Kontaminanty vznikají během průmyslové výroby ingrediencí. Když výzkumníci zkoumali 33 značek doplňků s kreatinem vyrobených v USA a Evropě, tak kreatin našly ve všech, což je dobře, nicméně polovina výrobků překročila hranici stanovenou zdravotnickými autoritami nejméně u 1 kontaminantu. Výzkumníci doporučují, aby zákazníci dávali přednost výrobkům od výrobců dbajících na nejvyšší kontrolu jakosti. To se lehčeji řekne, než udělá.
Kvůli možným rizikům nedoporučuji lidem užívat kreatin bez uvážení. Nicméně možné přínosy mohou překonat možná rizika v případě, že konzumujete zdravou rostlinnou stravu, užíváte vitamin B12 a vaše hladiny homocysteinu stále nejsou pod 10. Doporučuji vám vyzkoušet 1 gram denně a zhodnotit, jestli vám prospívá.
Důvodem, proč jsem celou tuto videosérii vydal, je jedna studie probíraná na začátku. V té se zjistilo, že navzdory nižšímu celkovému riziku kardiovaskulárního onemocnění u vegetariánů a veganů se u nich ukázalo lehce vyšší riziko mrtvic. Probral jsem celý výčet možných příčin a nakonec jsme se dobrali ke zvýšenému homocysteinu. A řešení? Pravidelný a spolehlivý zdroj vitaminu B12. Nejlevnější a nejjednodušší metoda, kterou používám i já, je 2 500 mcg kyanokobalaminu v 1 žvýkací tabletě. Můžete užívat jen 2 000 mcg jednou týdně. Kyanokobalamin je nejstabilnější formou B12. Užívejte ho 1x týdně.
A poté, jak jsem přiblížil v tomto videu, je tu záložní plán pro ty, kteří všechno toto udělají a stále mají vyšší homocystein. Empirický pokus v podobě 1 g kreatinového doplňku denně. Má to prokázanou schopnost zlepšit přinejmenším kapilární krevní průtok u lidí, kteří měli na začátku vysoké hladiny homocysteinu.
Z toho vyplývá, že rostlinná strava značně snižuje naše riziko hned několika nejběžnějších smrtelných onemocnění: srdečního onemocnění, cukrovky 2. typu a mnoha běžných typů rakoviny. Nicméně ve zvýšeném riziku mrtvice tkví její slabina. Přesto má taková strava potenciál dosáhnout neobyčejného prodloužení zdravého života, pokud se k tomuto problému postavíme čelem a zavedeme další opatření k podpoření zdraví cév v mozku. Tyto úvahy přitom neospravedlňují výživový nihilismus. Vyvážená, dokonce i striktně rostlinná strava, nabízí všestrannou ochranu dlouhodobého zdraví, takže ji lze i nadále silně doporučit. S největší pravděpodobností je nejlepší strategií stravovat se rostlinnou stravou, dbát na příjem obzvláště zdravých potravin, o kterých jsem již mluvil, pravidelně se věnovat aerobnímu pohybu, a co je nejdůležitější, užívat vitamin B12. A málem bych zapomněl, vyhněte se inhalaci hnacího plynu šlehačky ve spreji.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Mccarty MF. Supplemental creatine may decrease serum homocysteine and abolish the homocysteine 'gender gap' by suppressing endogenous creatine synthesis. Med Hypotheses. 2001;56(1):5-7.
- Brosnan JT, Da silva RP, Brosnan ME. The metabolic burden of creatine synthesis. Amino Acids. 2011;40(5):1325-31.
- Steenge GR, Verhoef P, Greenhaff PL. The effect of creatine and resistance training on plasma homocysteine concentration in healthy volunteers. Arch Intern Med. 2001;161(11):1455-6.
- Petr M, Navratil T, Heyrovsky M, Kohlikova E. The role of supplemented creatine in human metabolism. Curr Org Chem. 2011;15(17):3029-42.
- Korzun WJ. Oral creatine supplements lower plasma homocysteine concentrations in humans. Clin Lab Sci. 2004;17(2):102-6.
- Steenge GR, Verhoef P, Greenhaff PL. The effect of creatine and resistance training on plasma homocysteine concentration in healthy volunteers. Arch Intern Med. 2001;161(11):1455-6.
- Peters BA, Hall MN, Liu X, et al. Low-Dose Creatine Supplementation Lowers Plasma Guanidinoacetate, but Not Plasma Homocysteine, in a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. J Nutr. 2015;145(10):2245-52.
- Jahangir E, Vita JA, Handy D, et al. The effect of L-arginine and creatine on vascular function and homocysteine metabolism. Vasc Med. 2009;14(3):239-48.
- Wyss M, Schulze A. Health implications of creatine: can oral creatine supplementation protect against neurological and atherosclerotic disease?. Neuroscience. 2002;112(2):243-60.
- Van bavel D, De moraes R, Tibirica E. Effects of dietary supplementation with creatine on homocysteinemia and systemic microvascular endothelial function in individuals adhering to vegan diets. Fundam Clin Pharmacol. 2019;33(4):428-440.
- Del Bo' C, Riso P, Gardana C, Brusamolino A, Battezzati A, Ciappellano S. Effect of two different sublingual dosages of vitamin B on cobalamin nutritional status in vegans and vegetarians with a marginal deficiency: a randomized controlled trial. Clin Nutr. 2019;38(2):575-583.
- Blancquaert L, Baguet A, Bex T, et al. Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: a randomised trial. Br J Nutr. 2018;119(7):759-770.
- Lobo DM, Tritto AC, Da silva LR, et al. Effects of long-term low-dose dietary creatine supplementation in older women. Exp Gerontol. 2015;70:97-104.
- Bizzarini E, De angelis L. Is the use of oral creatine supplementation safe?. J Sports Med Phys Fitness. 2004;44(4):411-6.
- Kreider RB, Kalman DS, Antonio J, et al. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:18.
- Archer MC. Creatine: a safety concern. Toxicol Lett. 2004;152(3):275.
- Derave W, Vanden eede E, Hespel P, Carmella SG, Hecht SS. Oral creatine supplementation in humans does not elevate urinary excretion of the carcinogen N-nitrososarcosine. Nutrition. 2006;22(3):332-3.
- European Food Safety Authority. Opinion of the Scientific Panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contact with food (AFC) on a request from the Commission related to creatine monohydrate for use in foods for particular nutritional uses. EFSA J. 2004;2(4):1-6.
- Butts J, Jacobs B, Silvis M. Creatine Use in Sports. Sports Health. 2018;10(1):31-34.
- Moret S, Prevarin A, Tubaro F. Levels of creatine, organic contaminants and heavy metals in creatine dietary supplements. Food Chem. 2011;126(3):1232-8.
- Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019;366:l4897.
- Mccarty MF. IGF-I activity may be a key determinant of stroke risk--a cautionary lesson for vegans. Med Hypotheses. 2003;61(3):323-34.
- Antonucci MU. Subacute Combined Degeneration from Recreational Nitrous Oxide Inhalation. J Emerg Med. 2018;54(5):e105-e107.