Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Velká obilná loupež
Zpracování celozrnné pšenice na bílou mouku může snížit obsah fytoživin 300násobně.
V roce 2007 byly dány celozrnné obiloviny do spojitosti se zdravější tělesnou hmotností u mladých i starších lidí. Na celozrnných obilovinách lidská civilizace vlastně stojí. Aztécká říše měla amarant, Inkové měli quinou, asijské říše byly postaveny na rýži a pohance, africké měly proso a miličku. Evropu držela nad vodou pšenice, oves, žito a ječmen.
Všechna tato celá zrna byste měli najít balená nebo na váhu v prodejných se zdravou výživou. Když je pšeničné zrno zpracováno a rozemleto na bílou mouku, přijde nejméně o 25 různých živin. V USA je pak pět z nich dodatečně do mouky přidáno. Je to velká obilná loupež! A to jsou jen vitamíny a minerály. Ztráta fytoživin by se dala vyčíslit na dvěstěnásobek až třistanásobek. Máme-li na výběr, vždy bychom se měli vyhýbat bílému pečivu, těstovinám a rýži. Místo toho jezte zrna celá.
Zdravá tělesná hmotnost je sice důležitá, ale ještě důležitější než obvod v pase je obvod krkavic, krčních tepen, které přivádějí krev do mozku. Výzkumníci z Wake Forest University sledovali 1 000 lidí po dobu pěti let a měřili množství plaku v jejich krkavicích. Průtok krve tepnami by měl vypadat takto. Takhle by průtok krve vypadat neměl. Lidé konzumující celozrnné obiloviny měli pomalejší nástup aterosklerotického onemocnění. Jednalo se o běžné strávníky, kteří jedli maso. Množství plaku v tepnách proto stále rostlo. Pokud však jedli celozrnné obiloviny, plak přibýval pomaleji, trvalo delší dobu, než se tepny zase o něco více uzavřely.
Konzumenti rafinovaných obilnin na tom byli hůř. Pokud by chtěli doopravdy zastavit pomocí stravy hromadění plaku a zvrátit tak srdeční onemocnění, postupně opět zprůchodnit tepny, museli by přejít na téměř 100% rostlinnou stravu a odstranit ze stravy všechen cholesterol a nasycený živočišný tuk.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Rose N, Hosig K, Davy B, Serrano E, Davis L. Whole-grain intake is associated with body mass index in college students. J Nutr Educ Behav. 2007 Mar-Apr;39(2):90-4.
- Newby PK, Maras J, Bakun P, Muller D, Ferrucci L, Tucker KL. Intake of whole grains, refined grains, and cereal fiber measured with 7-d diet records and associations with risk factors for chronic disease. Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1745-53.
- Mellen PB, Liese AD, Tooze JA, Vitolins MZ, Wagenknecht LE, Herrington DM. Whole-grain intake and carotid artery atherosclerosis in a multiethnic cohort: the Insulin Resistance Atherosclerosis Study. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1495-502.