Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Výsledky keto diety při hubnutí
Ketogenní diety a dietní fígl v hodnotě 33 miliard dolarů.
Sacharidovo-inzulínový model obezity, základní teorie o tom, že ketogenní strava poskytuje určitou metabolickou výhodu, se ukázala být falešnou a v testech selhala. Studie samotných zastánců keto diety prokázaly přesný opak: ketogenní strava vás metabolicky znevýhodňuje a zpomaluje odbourávání tělesného tuku.
O kolik se hubnutí tuku zpomalí na méně přísné nízkosacharidové dietě? Pokud ze své stravy odstraníte asi 800 denních kalorií ze sacharidů, budete hubnout 53 gramů svého tělesného tuku denně. Pokud však odstraníte ten stejný počet kalorií, ale tentokrát z tuku, budete hubnout zhruba 89 gramů tělesného tuku denně. Stejný počet kalorií, ale na nízkotučné stravě v porovnání s nízkosacharidovou budete hubnout o dodatečných 9 kousků porcovaného másla denně – to jen pro představu, jak takové množství tuku zhruba vypadá. Můžete jíst stejný počet kalorií, ale pokud omezíte jejich přísun z tuku namísto ze sacharidů, můžete hubnout zhruba o 80 % více tělesného tuku denně.
Tady je to znázorněno graficky. Když denně odstraníte 800 kalorií pocházejících ze sacharidů ze svého jídelníčku, budete hubnout tuk. Pokud však ten stejný počet kalorií odstraníte snížením konzumace tuku, budete hubnout ještě více tělesného tuku, dokonce o 80 % více.
Název studie mluví sám za sebe: „Při stejném kalorickém příjmu vede u obézních jedinců omezení konzumace tuku k větším ztrátám tělesného tuku než omezení sacharidů.“ Pokud by se však někdo díval jen na čísla na osobní váze, mohl by si myslet opak. Po šesti dnech na nízkosacharidové dietě účastníci studie zhubnuli 1,8 kg. Účastníci, kteří měli předepsanou nízkotučnou dietu, zhubnuli sotva 1,3 kg. Pokud si stoupnou na váhu, bude to vypadat, že nízkosacharidová dieta s přehledem vyhrála.
Asi už chápete, proč je nízkosacharidové stravování tak moc oblíbené. To, co se děje uvnitř jejich těl, však vypovídá úplně o něčem jiném. Skupina na nízkosacharidové dietě totiž ztratila převážně vodu a svaly. Tato velká ztráta vody pomáhá vysvětlit, proč se z nízkosacharidové stravy stal pro knižní vydavatele takový trhák; umožňuje jim spolehlivý prodej již 150 let. Prozradím vám jejich tajemství. Jak poznamenal jeden odborník na hubnutí, „rychlá ztráta vody je dietní podfuk s hodnotou 33 miliard dolarů.“ Když budete jíst sacharidy, vaše svaly se vám napumpují glykogenem, který jim poslouží jako rychlý zdroj energie. Když budete jíst stravu s vysokým obsahem sacharidů po dobu tří dnů, můžete za tu dobu přibrat asi 1,3 kg svalové hmoty na rukou a nohou. Tyto zásoby glykogenu se na nízkosacharidové stravě vyplaví a spolu s nimi i uložená voda. Ketony tělo dostává z ledvin také pomocí vody, takže tělo vody vylučuje o to více. Na váze se to může projevit jako 1,8 kg dolů během deseti dnů, ale to vše lze považovat jen za ztrátu vody.
Jednoduše řečeno, keto diety neumožňují zadržování vody v těle. Radost z toho, jak kilogramy na váze rychle ubývají, přivádí mnoho lidí snažících se zhubnout zpět k této dietě. Když dieta selže, lidé, kteří ji dodržují, většinou z neúspěchu obviňují sami sebe. Omámení tímto počátečním rychlým hubnutím však může dietáře přimět k dalšímu pokusu. Je to podobné, jako když zapomenete na svou poslední kocovinu a dostanete znovu chuť jít se opít. Tento jev byl pojmenován „syndrom falešné naděje“. Dietářský průmysl prospívá právě díky vracejícím se zákazníkům, na což jsou právě nízkosacharidové diety jako dělané, protože při jejich dodržování dochází k rychlým ztrátám vody.
Nám však záleží na něčem jiném – na tělesném tuku. Během šesti dní vedla nízkotučná strava k odbourání o 80 % většího množství tuku z těla než nízkosacharidová strava. A takové výsledky neměla jen jedna studie. Pokud se podíváte na všechny kontrolované studie podávání a srovnávání nízkosacharidových a nízkotučných diet, výzkumníci zaměňovali ten stejný počet kalorií ze sacharidů za kalorie z tuku nebo naopak. Pokud by si všechny kalorie byly rovny, pak by výsledky u všech těchto studií měly na tomto grafu přesahovat na obě strany přes středovou čáru. A u šesti z nich tomu tak skutečně bylo. Jedna studie ukázala větší ztrátu tuku na dietě s nízkým obsahem sacharidů. Ve všech ostatních studiích však účastníci dosahovali lepších výsledků na nízkotučné dietě. Ztráceli více tuku, i když jedli stejný počet kalorií.
Pokud výsledky všech těchto studií sloučíme, můžeme říci, že na nízkotučné dietě lidé hubnuli o 16 gramů tuku denně více. To jsou pro představu další čtyři porce másla, které vám odejdou z těla. Méně v tuku v ústech znamená i méně tuku na bocích. A to i tehdy, když přijímáte stejný počet kalorií.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hall KD. A review of the carbohydrate-insulin model of obesity. Eur J Clin Nutr. 2017;71(3):323-326.
- Hall KD, Chen KY, Guo J, et al. Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men. Am J Clin Nutr. 2016;104(2):324-33.
- Hall KD, Bemis T, Brychta R, et al. Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity. Cell Metab. 2015;22(3):427-36.
- Bray GA. Low-carbohydrate diets and realities of weight loss. JAMA. 2003;289(14):1853-5.
- Banting W. Letter on Corpulence, Addressed to the Public. OBESITY RES. 1993;1(2):153-163.
- Fumento M. The Fat of the Land: The Obesity Epidemic and How Overweight Americans Can Help Themselves. The Penguin Group. 1998. New York, NY.
- Rouillier MA, David-riel S, Brazeau AS, St-pierre DH, Karelis AD. Effect of an Acute High Carbohydrate Diet on Body Composition Using DXA in Young Men. Ann Nutr Metab. 2015;66(4):233-6.
- Denke MA. Metabolic effects of high-protein, low-carbohydrate diets. Am J Cardiol. 2001;88(1):59-61.
- Polivy J, Herman CP. If at first you don't succeed. False hopes of self-change. Am Psychol. 2002;57(9):677-89.
- Hall KD, Guo J. Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition. Gastroenterology. 2017;152(7):1718-1727.e3.
Image credit: karandaev via adobe stock images. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video