Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vysoké množství antioxidantů
Dokonce, i když množství vlákniny, ovoce a zeleniny zůstává konstantní, tak výběr potravin s vyšším obsahem antioxidantů může zvětšovat objem stolice, což se pojí s nižším rizikem rakoviny.
Korelace mezi objemem stolice a nižším rizikem vzniku rakoviny se zpočátku zdála jasná. Objem stolice je vyšší díky konzumaci vlákniny, a tu nacházíme pouze v nezpracovaných potravinách. Dalo by se tedy říci, že více rostlinné stravy znamená nižší výskyt nemocí? To ale není žádný nový objev. Je třeba vzít úvahu i toto: dokonce i rostlinná strava bez vlákniny zřejmě zvyšuje množství stolice. Jak je to možné?
Stejná skupina odvážných italských vědců, která hodnotila vztah mezi zánětem a arteriální funkcí, provedla další studii: „Schopnost stravy s vysokým obsahem antioxidantů zvýšit hmotnost stolice a význam přítomnosti antioxidantů ve střevech u lidí.“ Stejně jako v předchozích studiích vědci zkoumali stejnou stravu z hlediska množství vlákniny, ovoce a zeleniny, ale ve skupině s vysokým příjmem antioxidantů byly pouze zaměněny některé potraviny, například místo bobulí dostali lidé banány. Ve skupině konzumující stravu s nízkým obsahem antioxidantů průměrná hmotnost stolice účastníků poklesla na necelých 90 g denně. A to rozhodně není dobře. Ale při přechodu na stravu s velkým množstvím antioxidantů (nezapomeňte, mluvíme o stále stejném množství vlákniny), byl objem stolice více než dvojnásobný. Vědci se domnívali, že to má co do činění se změnou střevní mikroflóry; a nyní už to skutečně víme.
Kromě dalších přínosů je strava, díky níž zvyšujeme přísun antioxidantů, schopna zvýšit objem stolice. Antioxidanty jsou rovněž přítomny i ve stolici, byť to už pro nás není důležité.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Garsetti M, Pellegrini N, Baggio C, Brighenti F. Antioxidant activity in human faeces. Br J Nutr. 2000 Nov;84(5):705-10.
- Franzini L, Ardigò D, Valtueña S, Pellegrini N, Del Rio D, Bianchi MA, Scazzina F, Piatti PM, Brighenti F, Zavaroni I. Food selection based on high total antioxidant capacity improves endothelial function in a low cardiovascular risk population. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 Jul 29. [Epub ahead of print]
- Bianchi MA, Scazzina F, Del Rio D, Valtueña S, Pellegrini N, Franzini L, Callegari ML, Pellacani C, Buschini A, Zavaroni I, Brighenti F. Ability of a high-total antioxidant capacity diet to increase stool weight and bowel antioxidant status in human subjects. Br J Nutr. 2010 Nov;104(10):1500-7. Epub 2010 Jun 28.
- Cummings JH, Bingham SA, Heaton KW, Eastwood MA. Fecal weight, colon cancer risk, and dietary intake of nonstarch polysaccharides (dietary fiber). Gastroenterology. 1992 Dec;103(6):1783-9.
Image thanks to Gerard Stolk / Flickr