Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zelená smoothies: Co říká věda?
Mohlo by narušení vlákniny při mixování ovoce vést k příliš rychlému vstřebávání cukrů?
Jak jsem již dříve zkoumal, pití vody s cukrem je pro vás špatné. Pokud lidé vypijí sklenici vody smíchané se 3 lžícemi cukru, což je asi tolik jako plechovka limonády, dojde během první hodiny k velkému nárůstu cukru v krvi. Naše tělo začne šílet a uvolní tolik inzulinu, že jsme jím vlastně předávkovaní a během další hodiny u nás dojde k hypoglykémii, poklesu cukru v krvi pod úroveň, na níž byl původně. Na to reaguje naše tělo tím, že do našeho krevního oběhu uvolní tuky, jako kdybychom měli hlad, protože hladina našich cukrů v krvi natolik dramaticky poklesla.
Totéž se stane, když vypijete jablečný džus. Tady vidíte, co se stane s cukry ve vaší krvi 3 hodiny poté, co sníte 4 a 1/2 šálku jablek nakrájených na plátky – stoupá nahoru a pak klesne. Pokud však sníte stejné množství cukru v podobě jablečné šťávy, asi 2 šálky, vaše tělo zareaguje přehnaně, uvolní příliš mnoho inzulinu a skončíte na nižší hladině, než na jaké jste začínali. Odstranění vlákniny při výrobě ovocné šťávy může zvýšit inzulinovou odezvu a vést k této „odrazové hypoglykémii“.
Co by se však stalo, kdybyste těch 4 a 1/2 šálku jablek nakrájených na plátky dali do mixéru s trochou vody a udělali z nich jablečné smoothie? Zůstane v něm i nadále veškerá vláknina, přesto však ještě způsobí onen hypoglykemický pokles. Zpětný pokles cukru v krvi, který se objevuje během druhé a třetí hodiny poté, co vypijete džus nebo sníte jablečné pyré, byl v přímém kontrastu s tím, jak vyrovnané zůstávaly úrovně po konzumaci celých jablek. Toto zjištění nejen ukazuje, jak důležitá je přítomnost vlákniny, ale také možná, zda je nebo není vláknina fyzicky narušena, jako třeba v mixéru.
Pojďme si však zahrát na ďáblova advokáta. Sníst 4 1/2 šálku jablek trvá 17 minut, ale vypít 4 a 1/2 šálku jablek v podobě smoothie zabere jen asi 6 minut a během nějakých 90 sekund můžete vypít 2 šálky džusu. Takže možná tyto dramatické rozdíly mají více co do činění s tím, jak rychle se ovoce dostalo do našeho systému, spíše než s jeho fyzickou podobou. Pokud je to jen rychlostí, můžeme místo toho popíjet smoothies více než 17 minut a vyšlo by to nastejno.
Je to tak? Rozhodli se to tedy otestovat. Rychlé vypití džusu za 90 sekund, ale co když jste místo toho usrkávali džus více než 17 minut? Stejný problém – takže to nebylo o rychlosti, šlo o chybějící vlákninu. Co když tuto vlákninu narušíte mixováním, ale nápoj budete pít tak pomalu, jako byste jedli celé jablko? O malinko lepší, ale ne tak dobré, jako sníst jablko. Takže jíst jablka je lepší než pít jablečná smoothies, ale kdo pije jablečná smoothies?
A co banány, mango nebo bobulové plody? Jedna studie srovnávala celé banány s rozmixovanými a vědci neviděli žádný rozdíl, ale zkoumali jen první hodinu a během pohybové aktivity účastníků studie. Banány však obecně mohou zlepšit v průběhu času hladinu krevních cukrů. Stejné to bylo s mangem – a bylo to mango v prášku – vlákninu nelze narušit více, než právě tímto způsobem. Mohlo to být díky fytonutrientu nazývanému mangiferin, který může zpomalit vstřebání cukru střevní stěnou.
Bobulové plody pomáhají udržovat hladinu krevního cukru tak dobře, že mohou dokonce potlačit účinky vody s cukrem, a to i tehdy, když je rozmixujeme. Když do vody s cukrem přidáte rozmixované bobulové plody, nenastane u vás hypoglykemický pokles; nedojde u vás k nárůstu tuků v krvi. Pít rozmixované bobulové plody hladinu cukru v krvi jen neudržuje na normálu, ale pomáhá ji i regulovat. I tady se domníváme, že je to díky speciálním fytonutrientům, které mohou zpomalit příjem cukru do krevního řečiště. Šest týdnů konzumace borůvkového smoothie může ve skutečnosti zlepšit celkovou citlivost těla na inzulin.
Takže zatímco mohou být jablečná smoothies sporná, u receptů, jako je základní recept na zelené smoothie z kliniky Mayo, které je plné bobulových plodů, bylinek a listové zeleniny, lze očekávat, že nám dodají to nejlepší z obojího, maximální vstřebání živin aniž bychom riskovali nadbytečnou a rychlou absorpci cukru.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R Törrönen, M Kolehmainen, E Sarkkinen, H Mykkänen, L Niskanen. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012 Sep;96(3):527-33.
- G B Haber, K W Heaton, D Murphy, L F Burroughs. Depletion and disruption of dietary fibre. Effects on satiety, plasma-glucose, and serum-insulin. Lancet. 1977 Oct 1;2(8040):679-82.
- S D Murdoch, T L Bazzarre, IP Snider, A H Goldfarb. Differences in the effects of carbohydrate food form on endurance performance to exhaustion. Int J Sport Nutr. 1993 Mar;3(1):41-54.
- R P Bolton, K W Heaton, L F Burroughs. The role of dietary fiber in satiety, glucose, and insulin: studies with fruit and fruit juice. Am J Clin Nutr. 1981 Feb;34(2):211-7.
- A J Stull, K C Cash, W D Johnson, C M Champagne, W T Cefalu. Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. J Nutr. 2010 Oct;140(10):1764-8.
- (No authors listed). Whole-food smoothies. A potent blend of good nutrition.
- S F Evans, M Meister, M Mahmood, H Eldoumi, S Peterson, P Perkins-Veazie, S L Clarke, M Payton, B J Smith, E A Lucas. Mango supplementation improves blood glucose in obese individuals. Nutr Metab Insights. 2014 Aug 28;7:77-84.
- M Masibo, Q He. Major mango polyphenols and their potential significance to human health. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf 2008, 7, 309–319.
- R Cressey, W Kumsaiyai, A Mangklabruks. Daily consumption of banana marginally improves blood glucose and lipid profile in hypercholesterolemic subjects and increases serum adiponectin in type 2 diabetic patients. Indian J Exp Biol. 2014 Dec;52(12):1173-81.