Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Způsobuje kakao akné?
Je spojitost mezi čokoládou a akné záležitost cukru, mléka, nebo samotného kakaa? Vědci otestovali bílou čokoládu, hořkou čokoládu, čokoládu na pečení a kakaový prášek, aby to zjistili.
Před sto byla běžným způsobem léčby akné strava. Během šedesátých let se však od spojování akné a stravovacích návyků poněkud upustilo. Proč? Kvůli studii, která měla „dokazovat“, že čokoláda nemá žádný vliv na akné. Porovnávala se v nich čokoláda a „pseudočokoláda“, kterou tvořily z 28 % čisté trans-mastné kyseliny; šlo o částečně hydrogenované rostlinné tuky. Tedy látku, o které je známé, že zvyšuje známky zánětu. Při srovnávání s tímto výrobkem není divu, že čokoláda nedopadla tak špatně.
A pak byla tato další studie, kde malé skupiny studentů medicíny jedly řadu podezřívaných čokoládových výrobků. Jen asi u třetiny z nich se objevil výsev pupínků. Neexistovala žádná kontrolní skupina, s kterou by se to dalo porovnat, přesto tyto dvě studie, navzdory jejich „závažným nedostatkům“, stačily k tomu, aby byla smazána souvislost mezi stravou a akné v myslích většiny dermatologů. Učebnice byly upraveny, aby reflektovaly tento nový akademický konsensus. Dermatologové se k tomu postavili tak, že jakékoliv řeči o spojitosti akné a stravy označili za nevědecké; jsou jedním z mýtů obestírajících toto všudypřítomné onemocnění.
Komentáře typu: „Spojení stravy a akné bylo degradováno na úroveň mýtů,“ jsou běžným jevem jak ve starší, tak i v současné lékařské literatuře. Jenže klíčové učebnice dermatologie, které toto prohlašují, tedy že strava a akné nijak nesouvisí, spoléhají pouze na tyto dvě špatně postavené studie. Takže současný názor v rámci dermatologické komunity o tom, že akné a strava nesouvisí, má malou nebo žádnou faktickou podporu.
On tady ovšem je důvod k podezřívání konzumace čokolády, že může za problémy s akné. Když odeberete lidem krev před a poté, co sní pár tabulek mléčné čokolády, lze pozorovat (po konzumaci) zvýšenou tendenci buněk zánětu k uvolňování dalších zánětlivých chemikálií, a to jakmile je v Petriho misce vystavíte bakteriím způsobujícím akné. Takže toto je jeden z možných mechanismů, který by mohl vysvětlit účinky čokolády na akné. Jak ale víme, že je to právě čokoládou, a nikoliv přidaným cukrem nebo mlékem?
Jistě, pokud porovnáte intenzitu akné mezi dospívajícími s jejich stravovacími návyky, zdá se, že existuje korelace se spotřebou čokolády. Nicméně je to proto, že si tito lidé sypali kakaový prášek do svých smoothie, nebo jedli hořkou čokoládu, či je to kvůli přidanému cukru a mléku?
Samotné snížení konzumace sladkostí a zpracovaných obilovin může snížit počet pupínků na polovinu během pár měsíců. Rozdíl oproti kontrolní skupině je výrazný, a máme i přesvědčivé fotografie před a po.
Pro zjištění, jestli to není spíše cukrem, dali výzkumníci jedněm mléčnou čokoládu a druhým tvrdé bonbóny s želé náplní. Kdyby to bylo cukrem, pak by se akné pravděpodobně zhoršilo u obou skupin, ale místo toho se u „čokoládové skupiny“ počet lézí akné zdvojnásobil, zatímco u konzumentů tvrdých bonbonů žádná změna nenastala. Takže to není zřejmě prostě jen cukrem, možná je to tedy něco v čokoládě samotné. Anebo je to záležitost jen mléčné čokolády?
Zatím nebyly provedeny žádné studie zkoumající účinky čisté 100% čokolády na akné. Vlastně, bylo tomu tak až… Donedávna! 57 dobrovolníků s mírnou až středně závažnou akné bylo náhodně rozděleno do tří skupin: konzumující bílou čokoládu, tmavou čokoládu, nebo žádnou čokoládu. Čokoládu jedli každý den po dobu jednoho měsíce. A onou hořkou čokoládou nebyla obyčejná hořká čokoláda, ale 100% čokoláda, taková, jaká se používá např. v gastronomii. Na rozdíl od čisté čokolády je bílá čokoláda plná cukru a mléka. A vskutku, léze akné se zhoršily u skupiny konzumující bílou čokoládu; ve skupině hořké čokolády a v kontrolní skupině se tak nestalo. Takže v této studii to byla bílá, ne tmavá čokoláda, jejíž konzumace byla spojena se zvýšenou tvorbou pupínků.
Jenže jiné studie naopak ukazovaly na zhoršení akné kvůli tmavé čokoládě. Dejte výzkumným subjektům jednu pořádně velkou porci čokolády na pečení zn. Ghirardelli, a jejich akné vypukne naplno během pár dní. Během čtyř dní byl zaznamenán významný nárůst průměrného celkového počtu lézí akné. A stejně to dopadlo i při pravidelnější konzumaci hořké čokolády: půl malé tabulky čokolády po 1 měsíc a intenzita akné se zvýšila již během dvou týdnů. Snímky před a po vypadaly takto.
OK, co ale v těchto dvou studiích chybělo? Dávejte lidem čokoládu každý den a jejich akné se zhorší, nebo jednou velké množství čokolády a jejich akné se také zhorší. Co tyto studie nezahrnovaly? Dlouholetí fanoušci NutritionFacts by to už měli vědět. Správně! Chyběla tam kontrolní skupina.
Pokud se podíváte na průzkumy, většina lidí se domnívá, že čokoláda způsobuje akné; takže pokud dáte lidem velké množství čokolády, možná už jen samotný stres a očekávání, že z toho budou mít pupínky, mohou hrát roli v tom, jestli se to skutečně stane. Chcete-li tomu skutečně přijít na kloub, budete muset navrhnout studii, ve které dáte lidem maskovanou čokoládu. Vystavíte lidi působení čokolády bez toho, aby o tom vůbec věděli. Teprve pak zjistíte, jestli mají kvůli tomu opravdu více pupínků. Například se dá nasypat kakaový prášek do neprůhledných tobolek, takže pak nevědí, jestli dostávají kakao nebo pouhé placebo. Dalším přínosem by bylo také to, že odstraníte kakaové máslo, které je také možným faktorem. Žádné mléko, žádný cukr, žádný tuk, jen čistý kakaový prášek v kapslích versus placebo. Naneštěstí taková studie tady nebyla… Ale jen až doteď.
Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie posuzující efekt konzumace čokolády, vlastně kakaového prášku, u osob, u kterých se vědělo, že trpí na akné. Měly za úkol polykat kapsle naplněné buď neslazeným 100% kakaem, nebo neochucenou, neslazenou želatinou. Šlo o jednorázový úkol, kdy se po nich chtělo, aby spolykali postupně až 240 kapslí. Tajně vystavili zkoumané osoby několika desítkám gramů kakaa a – výsledkem byl stejný významný nárůst, stejné zdvojnásobení lézí akné do čtyř dnů. Jako ve studii s Ghirardelli čokoládou. Takže naneštěstí to vypadá, že u osob náchylných na akné může skutečně konzumace kakaa zhoršovat jejich stav.
Studie zahrnovala pouze muže, takže nemuseli řešit působení cyklických hormonálních změn, jakými procházejí ženy. Je ovšem těžké představit si, že by lidé ve skupině dostávající kakao, poté, co spolykali stovky kapslí, nezachytili nějaký náznak chuti kakaa, čímž by zjistili, že nepatří do placebo skupiny. Každopádně ze závěrů, které máme, můžeme jednoznačně doporučit lidem, pakliže trpí na akné, aby zkusili přestat jíst čokoládu, a sami si tak vyzkoušeli, jestli se jejich příznaky nezlepší.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: the role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet. 2013;113(3):416-30.
- Rezaković S, Bukvić mokos Z, Basta-juzbašić A. Acne and diet: facts and controversies. Acta Dermatovenerol Croat. 2012;20(3):170-4.
- Wolkenstein P, Machovcová A, Szepietowski JC, Tennstedt D, Veraldi S, Delarue A. Acne prevalence and associations with lifestyle: a cross-sectional online survey of adolescents/young adults in 7 European countries. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017;
- Treloar V. Comment on the commentary: Diet and acne. J Am Acad Dermatol. 2008;59(3):534-5.
- Delost GR, Delost ME, Lloyd J. The impact of chocolate consumption on acne vulgaris in college students: A randomized crossover study. J Am Acad Dermatol. 2016;75(1):220-2.
- Bowe WP, Joshi SS, Shalita AR. Diet and acne. J Am Acad Dermatol. 2010;63(1):124-41.
- Cordain L. Implications for the role of diet in acne. Semin Cutan Med Surg. 2005;24(2):84-91.
- Smith RN, Mann NJ, Braue A, Mäkeläinen H, Varigos GA. A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2007;86(1):107-15.
- Netea SA, Janssen SA, Jaeger M, et al. Chocolate consumption modulates cytokine production in healthy individuals. Cytokine. 2013;62(1):40-3.
- Vongraviopap S, Asawanonda P. Dark chocolate exacerbates acne. Int J Dermatol. 2016;55(5):587-91.
- Pierre Dougan and Naser Rafikhah, 2014. Dark and White Chocolate Consumption and Acne Vulgaris: A Case-Control Study. Asian Journal of Clinical Nutrition, 6: 35-40.
- Nguyen QG, Markus R, Katta R. Diet and acne: an exploratory survey study of patient beliefs. Dermatol Pract Concept. 2016;6(2):21-7.
- Block SG, Valins WE, Caperton CV, Viera MH, Amini S, Berman B. Exacerbation of facial acne vulgaris after consuming pure chocolate. J Am Acad Dermatol. 2011;65(4):e114-5.
- Caperton C, Block S, Viera M, Keri J, Berman B. Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):19-23.
Image credit: thecakeschool via Wikimedia. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.