Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
3139 potravin a jejich antioxidační potenciál
Největší zveřejněná studie tohoto druhu porovnala obsah omlazujících antioxidantů v několika tisících potravinách.
Na začátku byly nejlepší borůvky, ale pak jim ořechy sebraly titul. Lesní borůvky jej ale získaly zpět. Za nejlepší poté byly považovány malé červené fazole, jako potravina plná antioxidantů, dokud nebyly zkoumány bylinky a koření. Po pravdě řečeno, myslel jsem si, že to skončilo v roce 2007. Americké Ministerstvo zemědělství vydalo seznam 277 potravin. Když bylo testováno pouze 40 potravin, borůvky byly na prvním místě, ale když byly otestovány stovky dalších potravin, borůvky se nedostaly ani do první desítky.
Roztřídil jsem potraviny podle velikosti porce a ceny, takový „antioxidační zdroj „ za vaši investici. Mise byla splněna až v minulém roce. „Celkový obsah antioxidantů více než 3 000 potravin, nápojů, koření, bylin a doplňků stravy užívaných po celém světě.“ Zdaleka nejrozsáhlejší studie. Skutečně zahrnuje dokonce až 3 000 potravin? Stačí se podívat na první stránku tabulky, která zabírá 138 stran. Hned vám bude jasné, že jde o něco velkého, protože ve studii není zahrnut jen angrešt nebo indický angrešt nebo indický angrešt v plechovce, ale i antioxidační síla sirupu z indického angreštu v plechovce.
Testováno bylo i 30 různých piv, kdyby náhodou někdo celou noc přemýšlel, zda je více antioxidantů v Budvaru nebo Radegastu. Odpověď? Nakonec v USA těsně zvítězilo pivo firmy Miller Brewing Company. Nic se ale nevyrovnalo pivu Samichlaus z Rakouska, které předběhlo pivo Guinness a vlastně i všechna ostatní. Nesmějte se; běžná americká strava je tak ubohá, že pivo představuje pátý nejvýznamnější zdroj antioxidantů obyvatel v USA.
Hodnocen byl obsah antioxidantů v cereáliích Cap’n Crunch a Tootsie Rolls, vše od Krispy Kreme až po drcené sušené listy afrických baobabů. Kůra citronu z ekologického zemědělství. Norské dezerty. Trvalo osm let, než byly získány všechny tyto údaje. U 3139 testovaných potravin vidíte podstatu věci. A jak je to se zlatým kiwi? Obsahuje více antioxidantů než běžné zelené? Asi třikrát tolik! Tato studie nám může pomoci orientovat se ve volbě, před kterou neustále stojíme v obchodech s potravinami. Ale snadno se můžeme utopit v detailech. Podívejme se na to z nadhledu, což přesně tito výzkumníci udělali.
Co tato studie vypovídá o tom, co bychom měli jíst? Vědci nejprve vytvořili tabulku číslo 1. Rozdělili vše na rostlinné vs. živočišné potraviny. Zde jsou ty rostlinné, zde živočišné potraviny. Rostlinné potraviny mají průměrně 64krát více antioxidantů než maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. To samo o sobě představuje silný argument, proč jíst rostlinnou stravu. Pokaždé, když jíte potraviny z tohoto sloupku, přijdete o příležitost sníst něco z tohoto sloupku. Živočišné potraviny – max. 100, rostlinné potraviny až 289 000.
Cituji ze závěru: „Potraviny bohaté na antioxidanty pocházejí z rostlinné říše, zatímco maso, ryby a jiné živočišné zdroje obsahují antioxidanty v minimální míře. Strava na bázi živočišných potravin má nízký obsah antioxidantů, ale jídelníčky založené primárně na rostlinných potravinách, mají vysoký obsah antioxidantů, a to díky tisícům bioaktivních fytochemikálií s antioxidačním potenciálem, které se v rostlinách nacházejí…“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods – 2007. November 2007.
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
Images thanks to TheCrimsonMonkey, mycola and temmuzcan via istockphoto; Leandroid via flickr; FotoJagodka via shutterstock and Renee Comet at the National Cancer Institute. Images have been modified.