Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou GMO potraviny bezpečné? Případ sóji Roundup-ready
Geneticky upravené sójové boby obsahují výrazně více reziduí pesticidů než bio sója i konvenčně pěstovaná nemodifikovaná sója.
Diskutuje se o přímém ohrožení geny vloženými do GMO plodin, protože ty nemusí být v lidském těle detekovatelné. Ale skutečné nebezpečí může pocházet z pesticidů spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Semena upravená genetickými biotechnologiemi se obvykle nepoužívají pro zvýšení výnosů plodin, výživy nebo odolnosti proti suchu, ale místo toho pro ziskové plodiny odolné vůči pesticidům. 80 % geneticky modifikovaných plodin bylo vytvořeno jen kvůli odolnosti vůči pesticidům. Není divu, že pět špičkových biotechnologických společností jsou chemičky vyrábějící pesticidy.
To umožňuje zemědělcům stříkat herbicidy přímo na plodiny, což zvyšuje teoretickou možnost, že hladina reziduí herbicidů v potravinách, které si pak kupujeme v supermarketu, může být zvýšená. Alespoň to bylo pouze teoretické, až dosud.
Sójové boby Roundup-ready společnosti Monsanto jsou jedničkou mezi GM plodinami, jsou geneticky upravené pro odolnost vůči herbicidu Roundup prodávanému Monsantem, což umožňuje zemědělcům stříkat pole herbicidem Roundup obsahujícím glyfosát, který pak hubí plevel, aniž by ublížil sóji.
Společnost Monsanto tvrdí, že sója Roundup-ready je kompozičně ekvivalentní s konvenční sójou, což je koncept, který se používá k tvrzení, že GMO potraviny jsou proto stejně bezpečné jako non-GMO, ale společnost Monsanto neuvedla úroveň reziduí pesticidů. Realita je taková, že některé srovnávací testy se prováděly na sóji RR, která vůbec nebyla stříkána. Ovšem důvod, proč máte rostliny odolné vůči Roundupu je to, abyste je tím mohli stříkat. Na rozdíl od skutečných vzorků z trhu, transgenní plodiny určené pro vědecké studie se často vyrábějí bez použití herbicidů nebo při nižších dávkách, než zemědělci obvykle používají. Teprve poté, co byla v roce 2014 zveřejněna tato studie, bylo analyzováno úplné složení sójových bobů připravených k prodeji.
Tady vidíte, kolik glyfosátu bylo nalezeno v GMO sóji zároveň s produktem rozkladu glyfosátu nazvaným AMPA. A tady vidíte, kolik ho našli v bio sóji? Žádný. A co konvenční sója bez GMO, u která se glyfosát stříká na půdu, aby zahubil plevel mezi plodinovými cykly? Žádný. Takže GMO sójové boby skutečně nejsou ekvivalentní. Zdá se, že mají podstatně více zbytků pesticidů. Rozprava pak přechází z bezpečnosti sójových bobů Roundup-ready k bezpečnosti samotného Roundupu. Máme se zbytky glyfosátu v GMO sóji znepokojovat? To je otázka, kterou budeme zkoumat dál.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A Aris, S Leblanc. Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada. Reprod Toxicol. 2011 May;31(4):528-33.
- T Bohn, M Cuhra, T Traavik, M Sanden, J Fagan, R Primicerio. Compositional differences in soybeans on the market: glyphosate accumulates in Roundup Ready GM soybeans. Food Chem. 2014 Jun 15;153:207-15.
- K Shrader-Frechette. Property Rights and Genetic Engineering: Developing Nations at Risk. Sci Eng Ethics. 2005 Jan;11(1):137-49.
- G A Kleter, J B Unsworth, C A Harris. The impact of altered herbicide residues in transgenic herbicide-resistant crops on standard setting for herbicide residues. Pest Manag Sci. 2011 Oct;67(10):1193-210.
- G G Harrigan, W P Ridley, S G Riordan, M A Nemeth, R Sorbet, W A Trujilllo, M L Breeze, R W Schneider. Chemical composition of glyphosate-tolerant soybean 40-3-2 grown in Europe remains equivalent with that of conventional soybean (Glycine max L.). J Agric Food Chem. 2007 Jul 25;55(15):6160-8.
- E Millstone, E Brunner, S Mayer. Beyond 'substantial equivalence'. Nature. 1999 Oct 7;401:525-526.
Images thanks to Tamina Miller via Flickr.