Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik cukru už je příliš mnoho?
Je cukr a vysoko-fruktózový kukuřičný sirup jen zdrojem prázdných kalorií, nebo tato sladidla mohou i vyloženě škodit?
V roce 1776, tedy v době americké revoluce, spotřebovávali Američané asi dvě kila cukru na osobu za rok. Do roku 1850 se toto zvýšilo na 10 kilo a v roce 1994 na 55 kilo. Nyní se blížíme 70 kilům. Polovinu z toho tvoří fruktóza, která dnes tvoří asi 10 % naší stravy. Nepochází z konzumace jablek, ale spíše jde o to, že každý z nás denně v průměru vypije ekvivalent půl litru slazeného nealkoholického nápoje; to je asi 190 litrů ročně.
Dokonce i výzkumníci placení společnostmi jako Dr. Pepper Snapple Group a Coca-Cola přiznávají, že cukr představuje prázdné kalorie a neobsahuje žádné základní živiny. A proto, pokud se snažíme snížit příjem kalorií, měli bychom přirozeně začít u omezení spotřeby cukru.
Panují ovšem obavy, že kalorie z cukru nejenže jsou „prázdné“, ale také škodí. Rostoucí počet vědeckých důkazů naznačuje, že fruktóza, přidávaná do potravin a nápojů ve formě stolního cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, může v určitém množství vyvolat procesy vedoucí k toxicitě jater a dalším chronickým nemocem.
Fruktóza játra obrušuje podobně jako laserový paprsek, a stejně jako alkohol dokáže fruktóza zvyšovat množství jaterního tuku, čímž narůstá riziko nealkoholického ztučnění jater, onemocnění, v jehož výskytu došlo za poslední tři dekády k pozoruhodnému nárůstu a stalo se problémem pro zdravotnictví nejen v USA, ale po celém světě.
To asi není nic, co by cukrovarnický průmysl nebo výrobci nápojů chtěli slyšet. V reakci na to odpověděl generální ředitel přední skupiny cukrovarnického průmyslu: „Zdraví škodí nadměrná konzumace čehokoliv, včetně vody a vzduchu.“ Ano, nadměrná konzumace cukru ve srovnání s nadměrným dýcháním.
Jeden autor uvedl: „Je přirozené, že se obrovský a mocný cukrárenský průmysl snaží chránit, neboť cukr jako jediná položka zaujímá největší procento denního kalorického příjmu.“
American Heart Association (Americká kardiologická společnost) se to snaží změnit. Podle nových doporučení pro spotřebu cukru by většina amerických žen neměla konzumovat více než 100 kalorií denně z přidaného cukru a většina Američanů by neměla v potravě nebo nápojích přijímat více než 150 kalorií. To znamená, že jediný slazený nápoj za den už může být přliš mnoho. Stejně tak i nový návrh doporučení Světové zdravotnické organizace naznačuje, že by nám prospělo, kdybychom omezili přidaný cukr na méně než 5 % kalorií. To představuje asi 6 lžící přidaného cukru denně. Nevím, proč jako optimální množství nenavrhují nulu, ale můžete pochopit, jak radikální je jejich návrh ve srovnání s tím, kolik cukru jíme dnes.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B Owens. Storm brewing over WHO sugar proposal. Nature. 2014 Mar 13;507(7491):150.
- R H Lustig, L A Schmidt, C D Brindis. Public health: The toxic truth about sugar. Nature. 2012 Feb 2;482: 27–29.
- R C Cottrell. Sugar: an excess of anything can harm. Nature. 2012 Mar 8;483:158.
- G A Bray. Energy and fructose from beverages sweetened with sugar or high-fructose corn syrup pose a health risk for some people. Adv Nutr. 2013 Mar 1;4(2):220-5.
- M K Hellerstein. Mitigating factors and metabolic mechanisms in fructose-induced nonalcoholic fatty liver disease: the next challenge. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):951-2.
- R K Johnson, M Brands, B V Howard, M Lefebre, R H Lustig, F Sacks, L M Steffen, J Wylie-Rosett: American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism and the Council on Epidemiology and Prevention. Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2009 Sep 15;120(11):1011-20.
- D S Ludwig. The glycemic index: physiological mechanisms relating to obesity, diabetes, and cardiovascular disease. JAMA. 2002 May 8;287(18):2414-23.
- R Kahn, J L Sievenpiper. Dietary sugar and body weight: have we reached a crisis in the epidemic of obesity and diabetes?: we have, but the pox on sugar is overwrought and overworked. Diabetes Care. 2014 Apr;37(4):957-62.
- G A Bray, B M Popkin. Dietary sugar and body weight: have we reached a crisis in the epidemic of obesity and diabetes?: health be damned! Pour on the sugar. Diabetes Care. 2014 Apr;37(4):950-6.