Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kuřata a obezita
Konzumace kuřecího masa je spojena s větším přibíráním na váze než konzumace jiného masa.
Víme, že vegetariáni mají podstatně nižší výskyt obezity ve srovnání s lidmi konzumující maso, ale proč tomu tak je? Je to tím, že nejí maso, nebo tím, že jí více rostlinných potravin? Třeba jenom nejí tolik kalorií, nebo mají více pohybu? Tato studie všechny tyto proměnné vzala v potaz.
V podstatě vybrali muže a ženy, kteří denně snědli stejné množství kalorií, jedli stejné množství zeleniny, ovoce a obilovin, měli stejné množství pohybu, lišilo se pouze množství konzumovaného masa. Muži a ženy, kteří jedli méně než jednu porci masa denně, v průměru nemívali nadváhu. Čím více masa však jedli, tím více vážili. Při 1 a půl porci masa denně už překračovali hranici pro nadváhu – BMI 25.
Který druh masa byl nejhorší? Jestli si vzpomínáte, tak v jedné studii zahrnující statisíce mužů i žen se ukázalo, že konzumace drůbežího masa je nejhorší. Jenže mohlo by to být i obráceně, obezita mohla vést k větší spotřebě kuřecího masa, nikoliv naopak. Tato nová studie to vzala v potaz a byla upravena dle stravovacích návyků, přesto dospěla ke stejným závěrům. Konzumace kuřat byla spojena s nárůstem hmotnosti u mužů i žen.
A stačilo trochu. Ve srovnání s těmi, kteří kuřecí nejedli vůbec, měli lidé konzumující 20 a více gramů drůbežího masa denně znatelně větší nárůst BMI. Takové množství najdeme v jednom kuřecím medailonku. To stejné, když sníme jednou za dva týdny celé kuřecí prso; přibereme více, než kdybychom ho nejedli.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A M Gilsing, M P Weijenberg, L A Hughes, T Ambergen, P C Dagnelie, R A Goldbohm, P A Brandt, L J Schouten. Longitudinal changes in BMI in older adults are associated with meat consumption differentially, by type of meat consumed. J Nutr. 2012 Feb;142(2):340-9.
- A C Vergnaud, T Norat, D Romaguera, T Mouw, A M May, N Travier, J Luan, N Wareham, N Slimani, S Rinaldi, E Couto, and more. Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):398-407.
Images thanks to jillmotts via Flickr.