Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Hnědý tuk: Snižování hmotnosti díky termogenezi
Hnědá tuková tkáň je jedinečný orgán, který spaluje tuk a přeměňuje ho na teplo, tím zlepšuje regulaci teploty u malých dětí a přispívá k hubnutí u dospělých.
Během první světové války bylo zjištěno, že mnoho chemikálií na výrobu nových výbušnin mělo na pracovníky v muničních továrnách toxické nebo dokonce smrtící účinky; byly to chemikálie jako dinitrofenol neboli DNP. Ty zvyšují metabolismus natolik, že pracovníky nacházeli někde podél cesty z práce, polité potem, s teplotou 41 stupňů Celsia, nebo dokonce přes 42 stupňů Celsia před smrtí, a jejich teplota stále vzrůstala i po smrti, celé tělo se „roztavilo“. Ale při subakutních dávkách pracovníci prohlašovali, že po několika měsících práce s touto chemikálií viditelně hubli.
„Slibné metabolické aplikace“ DNP nadchly několik stanfordských farmakologů. Jedna dávka a rychlost našeho klidového metabolismu vyskočí o 30 %, je to vlastně lék spalující tuk. Lidé začali ubývat na váze bez zjevných vedlejších účinků snižování hmotnosti. Naopak, cítili se skvěle – až do té doby, kdy tisíce lidí začaly slepnout a uživatelé začali umírat z hyperpyrexie, smrtelné horečky z tepla vytvářeného spalovaným tukem.
Samozřejmě, že se to prodávalo dále. „Zde je konečně lék na snížení hmotnosti, který vám dá postavu, kterou muži obdivují a ženy závidějí, a to bez ohrožení vašeho zdraví nebo nutnosti změn ve vašem způsobu života. Žádná dieta, žádné cvičení!“ Skutečně to fungovalo, ale terapeutický index byl tenký jako břitva, tenký jako břitva byl rozdíl mezi efektivní dávkou a dávkou smrtící. Z trhu byl tento lék stažen, teprve když tisícovky lidí utrpěly nezvratné škody. Dokud to samozřejmě internet nepřinesl zpět pro ty, kteří toužili po štíhlosti.
Existuje ale způsob, jakým naše tělo přirozeně spaluje tuky a vytváří teplo. Když se narodíme, jdeme z krásných tropických 37 stupňů v matčině lůně přímo do pokojové teploty a jsme celí mokří a slizcí. To představuje výzvu pro termoregulaci, pro udržení naší teplé tělesné teploty. Jako adaptační mechanismus funguje u savců jedinečný orgán, který jim umožňuje udržovat vysokou tělesnou teplotu. Tento jedinečný orgán se nazývá hnědá tuková tkáň neboli BAT. Její funkcí je konzumovat tukové kalorie generováním tepla v reakci na vystavení chladu. Bílý tuk v naší břišní krajině tuky ukládá, ale hnědý tuk, nacházející se mezi našimi lopatkami, tuky spaluje. Je nezbytný pro termogenezi, tvorbu tepla u novorozenců, ale u dospělých je považován za zbytečný, tedy byl považován za zbytečný. Dospělí lidé mají rychlejší metabolismus a větší svalovou hmotu; pokud je nám zima, můžeme se tak třást. Vědci se domnívali, že prostě tento „orgán“ zakrní, když člověk dospěje. Kdyby ale zůstal, mohlo by to znamenat velký rozdíl v tom, kolik kalorií spálíme každý den – údajně jsme z toho ale vyrostli.
Když však byly vynalezeny PET skeny k detekci metabolicky aktivních tkání, jako je rakovina, onkologové stále nacházeli horká místa v oblastech krku a ramen, která se na CT vyšetření ukazovala jako tuk, ne rakovina. Někteří pozorní radiologové si všimli, že se u pacientů objevovala většinou v chladných zimních měsících. A když jsme se podívali blíže na vzorky tkání odebraných od lidí, kteří byli podrobeni operaci krku, objevili jsme jej: hnědý tuk u dospělých.
Společný jmenovatel výsledků těchto studií je, že BAT je přítomen a je aktivní i u dospělých. A čím více ho máme a čím je aktivnější, tím jsme štíhlejší. A našeho spalovače tuků, tedy tento hnědý tuk můžeme rychle aktivovat vystavením se chladným teplotám. Například, když budete ve spodním prádle v chladné místnosti po dobu dvou hodin a na nohy si budete přikládat každých pět minut na čtyři minuty kus ledu, vyvoláte tím značné zvýšení vydávané energie, a to díky aktivaci hnědého tuku. Takže tyto studie poukazují na potenciální „přirozenou“ intervenci, která stimuluje výdej energie: snižte teplotu a budete tím pálit kalorie (a během tohoto procesu snížíte i svou uhlíkovou stopu).
Ale naštěstí pro ty z nás, kteří by radši nekladli své holé nohy na kusy ledu, náš hnědý tuk může být také aktivován některými součástmi naší stravy – jako jsou ty, o nichž budeme hovořit v příštím videu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E Colman. Dinitrophenol and obesity: an early twentieth-century regulatory dilemma. Regul Toxicol Pharmacol. 2007 Jul;48(2):115-7.
- R Perkins. A Study of Munitions Intoxications in France. Public Health Reports. 1919 Oct;34(2335-2374).
- J Grundlingh, PI Dargan, M El-Zanfaly, DM Wood. 2,4-dinitrophenol (DNP): a weight loss agent with significant acute toxicity and risk of death. J Med Toxicol. 2011 Sep;7(3):205-12.
- WC Cutting, HG Merhtens, ML Tainter. Actions and Uses of Dinitro-phenol. Metabolism. 1933 Jul;101(3): 193-195.
- FH Rodin. Cataracts Following the Use of Dinitrophenol: A Summary of Thirty-Two Cases. Cal West Med. 1936 Apr;44(4):276-9.
- YC Chen, AM Cypess, YC Chen, M Palmer, G Kolodny, CR Kahn, KK Kwong. Measurement of human brown adipose tissue volume and activity using anatomic MR imaging and functional MR imaging. J Nucl Med. 2013 Sep;54(9):1584-7.
- FS Celi. Brown adipose tissue--when it pays to be inefficient. N Engl J Med. 2009 Apr 9;360(15):1553-6.
- AM Cypess, S Lehman, G Williams, I Tal, D Rodman, AB Goldfine, FC Kuo, EL Palmer, YH Tseng, A Doria, GM Kolodny, CR Kahn. Identification and importance of brown adipose tissue in adult humans. N Engl J Med. 2009 Apr 9;360(15):1509-17.
- T Yoneshiro, S Aita, M Matsushita, T Kameya, K Nakada, Y Kawai, M Saito. Brown adipose tissue, whole-body energy expenditure, and thermogenesis in healthy adult men. Obesity (Silver Spring). 2011 Jan;19(1):13-6.
- E Ravussin, JE Galgani. The implication of brown adipose tissue for humans. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:33-47.
- C Cohade, KA Mourtzikos, RL Wahl. "USA-Fat": prevalence is related to ambient outdoor temperature-evaluation with 18F-FDG PET/CT. J Nucl Med. 2003 Aug;44(8):1267-70.
- T Yoneshiro, S Aita, M Matsushita, T Kayahara, T Kameya, Y Kawai, T Iwanaga, M Saito. Recruited brown adipose tissue as an antiobesity agent in humans. J Clin Invest. 2013 Aug;123(8):3404-8.
- C Cohade, M Osman, HK Pannu, RL Wahl. Uptake in supraclavicular area fat ("USA-Fat"): description on 18F-FDG PET/CT. J Nucl Med. 2003 Feb;44(2):170-6.
- PL Janssens, R Hursel, EA Martens, MS Westerterp-Plantenga. Acute effects of capsaicin on energy expenditure and fat oxidation in negative energy balance. PLoS One. 2013 Jul 2;8(7):e67786.
- M Saito, T Yoneshiro. Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans. Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):71-7.
- T Yoneshiro, S Aita, Y Kawai, T Iwanaga, M Saito. Nonpungent capsaicin analogs (capsinoids) increase energy expenditure through the activation of brown adipose tissue in humans. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):845-50.
Images thanks to Billy Wilson via Flickr.