Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kiwi na běžné nachlazení
Snižuje kiwi v porovnání s banány výskyt a závažnost infekcí horních cest dýchacích?
Je dobře známo, že nedostatek některých vitaminů a minerálů může vést k významnému narušení funkce imunitního systému a zvýšené náchylnosti k infekci, která může být zvrácena opětovným doplněním těchto látek u osob s nedostatkem. Nicméně není jasné, do jaké míry mohou vitamínové doplňky pomoci s udržováním optimální rovnováhy imunitního systému u lidi s dostatkem živin.
Vědci z Nového Zélandu vyzkoušeli doplněk v podobě ovoce kiwi. V Petriho misce se zdálo, pyré ze zlatého kiwi zvyšuje přirozenou schopnost buněk v lidské krvi zabíjet patogeny a zvýšilo také odezvu na tetanovou vakcínu. Funguje to však stejně dobře i u lidí? Byla provedena studie, ve které bylo zjištěno, že dvě sady imunitních genů byly konzumací tří kiwi denně stimulovány. Projeví se to skutečnou pomocí v boji s infekcí? To jsme nevěděli… Tedy dokud nebyla provedena tato studie.
Výzkumníci na Novém Zélandu zjistili, že konzumace zlatého kiwi snižuje závažnost a trvání některých příznaků infekce horních cest dýchacích. Proč zkoumali zrovna zlaté kiwi? Protože studie byla financována společností, která vlastní patent na zlaté kiwi.
Několik desítek starších jedinců bylo randomizováno do jedné ze dvou skupin. Buďto jedli dva banány denně nebo čtyři kiwi denně. Takto to bylo jeden měsíc, pak si ovoce prohodili. Příští měsíc jedla první skupina kiwi a druhá skupina banány. Vědci použití banánů jako placeba odůvodňují tím, že potřebovali nějaký jiný druh ovoce, který má docela podobné množství kalorií, ale zároveň nižší nutriční hodnotu než kiwi. Účelem studie bylo zjistit, zda pravidelná konzumace zlatých kiwi snižuje výskyt, trvání a závažnost příznaků infekce horních cest dýchacích, jako je běžné nachlazení – v porovnání s banány.
Nenašli žádné snížení celkového výskytu infekcí, ale lidé, kteří onemocněli při konzumaci kiwi, měli výrazně méně intenzivní příznaky, jako je tlak v hlavě a bolest v krku. Příznaky navíc odezněly dříve. A rozdíl nebyl malý. Nemocní pacienti konzumující banány trpěli bolesti v krku a tlakem v hlavě pět dní. To konzumenti kiwi se cítili lépe už po jednom nebo dvou dnech. To je významný rozdíl! Starší lidi zkoumali z toho důvodu, že jsou k infekcím dýchacích cest náchylnější.
Další skupinou s vyšším rizikem jsou malé děti. Ty mívají až dvakrát tolik infekcí horních cest dýchacích než dospěli – děti prodělají 4-6 infekcí ročně. Z toho důvodu bylo 66 předškolních dětí randomizováno do dvou skupin, stejně jako předtím jedna dostala banány, druhá dostala kiwi.
Nejenže došlo k významnému zlepšení symptomů infekce u dětí, kteří onemocněli v období konzumace kiwi, ale počet onemocnění dokonce poklesl. Výskyt nachlazení a onemocnění podobných chřipce poklesl o 45 %. Znamená to, že děti konzumující kiwi mají skoro o 50 % nižší riziko nakažení chřipkou nebo prodělání nachlazení. Říká nám to, že každodenní konzumace kiwi by mohla být dobrou volbou pro zdraví.
Naneštěstí má asi 1 ze 150 dětí na kiwi alergii. Kiwi je totiž na základě průzkumu na 3 500 dětech třetí nejčastější alergen, hned po mléku a vejcích, arašídy jsou za ním. Kiwi tedy není vhodné pro všechny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M A Skinner. Wellness Foods Based on the Health Benefits of Fruit: Gold Kiwifruit for Immune Support and Reducing Symptoms of Colds and Influenza. Journal of Food and Drug Analysis, Vol. 20, Suppl. 1, 2012, Pages 261-264
- S K Bohn, M C Myhrstad, M THoresen, M Holden, A Karlsen, S H Tunheim, I Erlund, M Svendsen, I Seljeflot, J O Moskaug, A K Duttaroy, P Lakke, H Arnesen, S Tonstad, A Colllins, C A Drevon, R Blomhoff. Blood cell gene expression associated with cellular stress defense is modulated by antioxidant-rich food in a randomised controlled clinical trial of male smokers. BMC Med. 2010 Sep 16;8:54. doi: 10.1186/1741-7015-8-54.
- M A Skinner, J M S LOh, D C Hunter, J Zhang. Session 1: Antioxidants and the immune system Gold kiwifruit (Actinidia chinensis ‘Hort16A’) for immune support. Nutrition Society (2011), 70, 276–280.
- D C Hunter, M A Skinner, F M Wolber, C L Booth, J M Loh, M Wohlers, L M Stevenson, M C Kruger. Consumption of gold kiwifruit reduces severity and duration of selected upper respiratory tract infection symptoms and increases plasma vitamin C concentration in healthy older adults. Br J Nutr. 2012 Oct;108(7):1235-45.
- M A Skinner, K Bentley-Hewitt, D Rosendale, S Naoko, A Pernthaner. Effects of kiwifruit on innate and adaptive immunity and symptoms of upper respiratory tract infections. Adv Food Nutr Res. 2013;68:301-20.
- W Stonehouse, C S Gammon, K L Beck, C AConlon, P R von Hurts, R Kruger. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7.
- F Rance, X Grandmottet, H Grandjean. Prevalence and main characteristics of schoolchildren diagnosed with food allergies in France. Clin Exp Allergy. 2005 Feb;35(2):167-72.
Images thanks to PublicDomainPictures via Pixabay.