Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fekální kontaminace sushi
Podíl sushi, které nesplňuje národní směrnice pro maximální hladiny fekálních bakterií v potravinách.
Vzpomínáte si na jednodenní chřipku, kterou jste vloni chytili? Žádná jednodenní ani dvoudenní chřipka ve skutečnosti neexistuje. Nic jako střevní/žaludeční chřipka neexistuje. S největší pravděpodobností jste prostě prodělali otravu jídlem.
Když někdo chytne hepatitidu z jahody, ta hepatitida nepocházela z jahody, jahody v sobě nemají žádná malá játra. Jak rád zdůrazňuje dr. McDougall, kdy jste naposledy slyšeli, že by se někdo nakazil grafiózou jilmu nebo těžkým případem napadení mšicemi? Otrava jídlem má původ u zvířat. Konkrétněji u zvířecích výkalů. Splašky z hnoje mohou kontaminovat klíčící semínka, špenát a jiné zdravé rostlinné potraviny. Přesto je to lepší než jíst hnůj samotný. Živočišné výrobky, zejména ryby a drůbež, mohou být pokryty fekálními bakteriemi.
Situace je tak špatná, že přestože federální vláda obyvatelům doporučuje omývat svou zeleninu a ovoce, nedoporučuje omývat maso a drůbež z obavy, že by voda bakterie a viry rozstříkla po kuchyňských površích. Jatečně upravená těla kuřat jsou tak silně pokryta fekální hmotou, že výzkumníci na arizonské univerzitě našli více fekálních bakterií v kuchyních – na houbičkách, utěrkách a v odtocích dřezů – než na stěru z toaletní mísy. Dokonce i po dvojnásobné dezinfekci celého bytu konzumentů masa zůstává bezpečnější olizovat okraj toaletní mísy než kuchyňskou linku. Důvodem je to, že kuřecí maso lidé běžně nepřipravují na toaletě, nýbrž v kuchyni. Upřímně řečeno, šťáva z kuřete není žádná šťáva, je to v podstatě syrová fekální polévka.
A pokud jde o čistotu ryb, výzkumníci setřeli povrch sushi a provedli bakteriální test. Národní potravinářské směrnice uvádějí, že na potravinách připravených k jídlu může být maximálně 30 000 fekálních bakterií. Zjistili následující. Vzorky odebrali také z vegetariánského sushi, s avokádem a okurkou. V tomto sushi byla kontaminace nulová, nenašli žádné fekální bakterie. To se o losovém a tuňákovém říci nedá. Avokádo a okurky totiž konečníky nemají.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Rusin P, Orosz-Coughlin P, Gerba C. Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. J Appl Microbiol. 1998 Nov;85(5):819-28.
- Atanassova V, Reich F, Klein G. Microbiological quality of sushi from sushi bars and retailers. J Food Prot. 2008 Apr;71(4):860-4.
Image thanks to htomren via Flickr.