Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak snížit hladinu olova dietou: thiaminem vlákninou, železem, tukem, půstem?
Železo, zinek, olej a dokonce i koblihy byly otestovány na schopnost blokovat vstřebávání olova.
Existují určité živiny, s jejichž příjmem je spojována nižší hladina olova v těle. Například ženy s vyšším příjmem thiaminu, tedy vitamínu B1, vykazovaly tendenci mít nižší hladinu olova v krvi, a stejné výsledky zjistili u lidí pracujících s ocelí, kteří jsou olovu přímo vystaveni. Příjem vlákniny a železa byl v menší míře také spojován s nižší hladinou olova v těle. Představa je, že vláknina se může navázat na olovo a vyloučit ho z těla a že železo by mohlo zabránit absorpci olova, zatímco thiamin by mohl urychlit odstranění olova žlučí. A tak vědci přišli s myšlenkou, že konzumování množství železa, vlákniny a zejména potravin bohatých na thiamin „může vyvolat rychlé odstranění a vyloučení… olova z tkání.“ Ale thiamin ještě nikdy nebyl testován tak, že by lidem dávali thiamin a sledovali, zda jejich hladina olova klesla. Nejvíce se tomu přiblížila intervence thiaminem u koz intoxikovaných olovem.
A mnohá data o vláknině pocházejí pouze z testů ve zkumavkách, kde, za simulovaných střevních podmínek, s baňkami s výkaly, rozpustná i nerozpustná vláknina byla schopna vázat velké množství rtuti, kadmia a olova v takovém rozsahu že mohla zablokovat jejich absorpci v tenkém střevě; i když se ovšem naše dobrá střevní flóra touto vlákninou živí a některé z těžkých kovů tak mohou být znovu uvolněny v tlustém střevě. Takže to není úplně bezpečné. A stejně jako u thiaminu platí, že zatím nebyly uskutečněny kontrolované studie na lidech.
Ale podívejte, kde se thiamin nachází? Zde jsou některé z nejzdravějších zdrojů, které současně obsahují vlákninu. Thiamin je koncentrovaný v super zdravých potravinách, jako jsou fazole a zelenina, které bychom stejně všichni měli jíst. Takže, i když thiamin a potraviny bohaté na vlákninu vaši hladinu olova ve skutečnosti nesnižují, přesto budete po jejich konzumaci zdravější.
Železo bylo testováno, ale… nezlepšilo kognitivní výkon dětí vystavených olovu, ani nezlepšilo chování, nebo příznaky ADH. Není to moc překvapivé, protože nedokázalo snížit hladinu olova tak jako doplněk zinku. Ukázalo se, že železo sice může omezit vstřebávání olova, může ale také zabránit vylučování olova, které již ve vašem těle je.
A železo ani nemusí zabránit absorpci olova. Tato informace je založena na studiích na hlodavcích, a zdá se, že my nejsme hlodavci.
Stejně to dopadlo se zinkem. Může pomoci chránit krysí varlata, ale nezdálo se, že by nějak pomáhal dětem. Nicméně, železo je běžně předpisováno dětem s otravou olovem. „Vzhledem k nedostatku vědeckých důkazů, které by podporovaly užívání běžných doplňků železa… u dětí s otravou olovem, je třeba jeho rutinní používání znovu prověřit. „ Ale je zřejmé, že pokud máte nedostatek železa, doplňky železa mohou pomoci.
Konzumace velkého množství tuku byla označena jako něco, co může situaci u dětí vystavených olovu ještě zhoršovat. V průřezových studiích byl s vyššími hladinami olova spojován jedlý tuk; je tam možný biologický mechanismus. Jedlý tuk může zvýšit absorpci olova tím, že stimuluje vylučování žluči, což může přispět k absorpci olova, Ale to nevíme jistě, dokud to neotestujeme. Kromě železa se také testovaly tuky. Skupině nebojácných dobrovolníků podávali koktejl z radioaktivního olova. Potom, jako s Geigerovým detektorem, mohli měřit, kolik radiace ve svém těle zadrželi. Pití olova se železem nebo zinkem nic nezměnilo, ale přidání asi 2 čajových lžiček rostlinného oleje zvýšilo absorpci olova do těla z 60 % asi na 75 %.
Jediná věc, u které se zdálo, že pomáhá snížit absorpci olova až na 40 %, bylo, když podávali s nápojem z olova lehké jídlo. Jaké to bylo jídlo? Káva s koblihou. Myslím, že se jedná o první intervenci koblihou s pozitivním výsledkem, kterou jsem kdy viděl. Nebo to bylo tou kávou? To je nepravděpodobné, protože pití kávy bylo spíše spojováno s malým zvýšením hladiny olova v krvi.
Když tuk situaci zhoršuje a ten jediný cukr, který vyzkoušeli, nepomohl, tak z toho výzkumníci vyvodili, že pouze jezení jídla, jakéhokoli jídla, a nepřijímání olova na prázdný žaludek způsobilo tuto změnu. A skutečně, pokud zopakujete tuto studii s plnohodnotným jídlem, absorpce olova neklesá pouze z 60 % na 40 %, ale až na 4 %! To je mimořádné. To znamená, že je 15krát horší požívat olovo na prázdný žaludek.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Campbell C, Osterhoudt KC. Prevention of childhood lead poisoning. Curr Opin Pediatr. 2000 Oct;12(5):428-37.
- Mahaffey KR. Nutrition and lead: strategies for public health. Environ Health Perspect. 1995 Sep;103 Suppl 6:191-6.
- James HM, Hilburn ME, Blair JA. Effects of meals and meal times on uptake of lead from the gastrointestinal tract in humans. Hum Toxicol. 1985 Jul;4(4):401-7.
- Rosado JL, López P, Kordas K, García-Vargas G, Ronquillo D, Alatorre J, Stoltzfus RJ. Iron and/or zinc supplementation did not reduce blood lead concentrations in children in a randomized, placebo-controlled trial. J Nutr. 2006 Sep;136(9):2378-83.
- Kordas K, Stoltzfus RJ, López P, Rico JA, Rosado JL. Iron and zinc supplementation does not improve parent or teacher ratings of behavior in first grade Mexican children exposed to lead. J Pediatr. 2005 Nov;147(5):632-9.
- Batra N, Nehru B, Bansal MP. The effect of zinc supplementation on the effects of lead on the rat testis. Reprod Toxicol. 1998 Sep-Oct;12(5):535-40.
- Flanagan PR, Chamberlain MJ, Valberg LS. The relationship between iron and lead absorption in humans. Am J Clin Nutr. 1982 Nov;36(5):823-9.
- Wright RO. The role of iron therapy in childhood plumbism. Curr Opin Pediatr. 1999 Jun;11(3):255-8.
- Lucas SR, Sexton M, Langenberg P. Relationship between blood lead and nutritional factors in preschool children: a cross-sectional study. Pediatrics. 1996 Jan;97(1):74-8.
- Ou S, Gao K, Li Y. An in vitro study of wheat bran binding capacity for Hg, Cd, and Pb. J Agric Food Chem. 1999 Nov;47(11):4714-7.
- Taylor CM, Golding J, Hibbeln J, Emond AM. Environmental factors predicting blood lead levels in pregnant women in the UK: the ALSPAC study. PLoS One. 2013 Sep 5;8(9):e72371.
- Lee MG, Chun OK, Song WO. Determinants of the blood lead level of US women of reproductive age. J Am Coll Nutr. 2005 Feb;24(1):1-9.
- Ito Y, Niiya Y, Otani M, Sarai S, Shima S. Effect of food intake on blood lead concentration in workers occupationally exposed to lead. Toxicol Lett. 1987 Jul;37(2):105-14.
- Rico JA, Kordas K, López P, Rosado JL, Vargas GG, Ronquillo D, Stoltzfus RJ. Efficacy of iron and/or zinc supplementation on cognitive performance of lead-exposed Mexican schoolchildren: a randomized, placebo-controlled trial. Pediatrics. 2006 Mar;117(3):e518-27.
Icons created by Anand Prahlad, Jon Trillana and Imogen Oh from the Noun Project. Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.