Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší potraviny na vysoký cholesterol
Zní ty neuvěřitelné zdravotní přínosy konzumace amalaki ovoce, sušeného indického angreštu, příliš dobře na to, aby to byla pravda?
Léčivé rostliny jsou údajně „darem přírody pro lidské bytosti k podpoře zdravého života bez onemocnění.“ Zde se o tom mluví ve vztahu k amalaki – ovoci někdy nazývaném indický angrešt, které je popisováno jako zázrak ajurvédy. O amalaki (neboli amle) zaznívá spousta velkých slov vycházejících z indických lékařských časopisů. Kdo by zapomněl: „Amalaki, báječné bobule k léčbě a prevenci rakoviny.“ Amla je tak ctěná, že vidíte seriózní vědce, z vážených akademických institucí, jak se v seriózních recenzovaných lékařských časopisech vyjadřují například tímto způsobem: „Každá část rostliny indického angreštu má své jedinečné terapeutické vlastnosti k léčbě téměř všech onemocnění a může taková onemocnění vyléčit i samotná.“ Dobře tedy
Poprvé jsem na to narazil v tomto slavném článku, který porovnával celkový obsah antioxidantů tisíců různých potravin.
Udělal jsem o něm řadu videí. K mému překvapení první místo v počtu antioxidantů obsažených v jediné potravině v průměru vyhrává právě amalaki. Sušený prášek z amalaki porazil předchozího šampióna těžké váhy – hřebíček. Pro představu, ten má až stokrát a více antioxidantů na svou hmotnost, než mají borůvky.
Takže toto je ovoce, které si užívá své „posvátné místo v ajurvédě.“ Ajurvéda je starověký indický medicínský systém. Amalaki je v ní natolik uctíváno, že bylo mytologicky zakotveno jakožto první strom v celém vesmíru. Takže po tisíce let, ještě než jsme tušili, co vůbec antioxidanty jsou, tam měli v úctě tuto rostlinu, ze které se vyklubalo ovoce s vůbec největším množstvím antioxidantů. Dobře, máte moji pozornost. Přesto jsem ještě potřeboval vědět, jak obstojí v testování.
Víme, že domorodí kmenoví léčitelé používali amalaki k léčbě diabetu. Vědci se rozhodli, že to také vyzkouší. Tohle je studie, která mě ohromila. Vlastně se jedná o téma jednoho z mých prvních videí v projektu NutritionFacts, a to je už více než pět let zpátky. Vliv ovoce amalaki na hladiny krevního cukru a cholesterolu u normálních subjektů a pacientů s cukrovkou 2. typu. Ve videu jsem hovořil o dech beroucím účinku již malého množství amalaki v podobě prášku – v ceně 1 Kč, v porovnání s klasickými léky na diabetes. A co účinky na cholesterol?
Pokud vezmete zdravé jedince a bude jim podávat placebo – cukrovou pilulku, žádný vliv na hladinu cholesterolu to mít nebude. Ideálně bychom měli mít hladinu celkového cholesterolu pod 3,9 mmol/l. Pokusná skupina byla velmi zdravá; průměrná hodnota v USA je přes 5,2 mmol/l, s takovou hodnotou ovšem začínali v této studii diabetici. Když dostávali placebo pilulky, nic se nezměnilo. Pokud jim však podávali cca půl lžičky amalaki v prášku denně – ne nějaký extrakt nebo něco takového, jen sušený indický angrešt, tedy ovoce v práškové podobě – stalo se tohle. To je 35-40% pokles za tři týdny – naprosto ohromující. Stejný efekt, jaký můžeme u pacientů pozorovat po půl roce léčby lékem snižujícím cholesterol.
Nejvíce nás zajímá LDL, takzvaný špatný cholesterol, ten bychom chtěli udržovat nejlépe pod hranicí 1.8 mmol/l. V placebo skupině se jeho hladina nezměnila, ale opět zafungovala polovina lžičky amalaki – vyjde vás je na 1 Kč denně, takže nějakých 30 korun měsíčně.
Výsledky pokusu mi vytřely zrak. Jsou prostě neuvěřitelné. Proto jsem se tak těšil, jak se zase po těch letech vrhnu na literaturu o amalaki abych zjistil, zda tyto nálezy byly znovu potvrzeny, jestli ještě někdo dosáhl stejných výsledků. Naťukal jsem tedy amalaki do online databáze PubMed a prokousal se všemi dokumenty o použití amalaki. Například ke snižování množství metanu v kravských pšoucích, urychlování růstu kuřat… A co takhle amalaki zmrzlina? Koneckonců, amalaki je plné vlákniny a fytonutrientů, zatímco zmrzlině chybějí. Proto… A vskutku, amalaki zakomponované do zmrzliny zvyšuje antioxidační kapacitu. Ovšem, nedoporučil bych to ke snižování cholesterolu.
Vida, tady to je, jdeme na to. Srovnávací klinická studie: amalaki vs. látka snižující cholesterol – simvastatin, prodávaná jako Zocor. Na výsledky se podíváme…příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Gopa B, Bhatt J, Hemavathi KG. A comparative clinical study of hypolipidemic efficacy of Amla (Emblica officinalis) with 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme-A reductase inhibitor simvastatin. Indian J Pharmacol. 2012 Mar;44(2):238-42.
- Akhtar MS, Ramzan A, Ali A, Ahmad M. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. Int J Food Sci Nutr. 2011 Sep;62(6):609-16.
- Rahmatullah M, Azam MN, Khatun Z, Seraj S, Islam F, Rahman MA, Jahan S, Aziz MS. Medicinal plants used for treatment of diabetes by the Marakh sect of the Garo tribe living in Mymensingh district, Bangladesh. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2012 Apr 2;9(3):380-5.
- Variya BC, Bakrania AK, Patel SS. Emblica officinalis (Amla): A review for its phytochemistry, ethnomedicinal uses and medicinal potentials with respect to molecular mechanisms. Pharmacol Res. 2016 Sep;111:180-200.
- Krishnaveni M, Mirunalini S. Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2010;21(1):93-105.
- Chaturvedi I, Dutta TK, Singh PK, Sharma A. Effect of combined herbal feed additives on methane, total gas production and rumen fermentation. Bioinformation. 2015 May 28;11(5):261-6.
- Goraya RK, Bajwa U. Enhancing the functional properties and nutritional quality of ice cream with processed amla (Indian gooseberry). J Food Sci Technol. 2015 Dec;52(12):7861-71.
- Patel AP, Bhagwat SR, Pawar MM, Prajapati KB, Chauhan HD, Makwana RB. Evaluation of Emblica officinalis fruit powder as a growth promoter in commercial broiler chickens. Vet World. 2016 Feb;9(2):207-10.
- Baliga MS, Dsouza JJ. Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer. Eur J Cancer Prev. 2011 May;20(3):225-39.
- Khan KH. Roles of Emblica officinalis in Medicine - A Review.
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
Icons created by Sketch2SVG, Suji, and Alina Oleynik from The Noun Project. Image credit: McKay Savage. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.