Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Příznivé účinky pivovarských kvasnic na cukrovku
Polovina čajové lžičky pivovarských kvasnic byla otestována v randomizované a dvojitě zaslepené kontrolované klinické studii.
V roce 1854 byla v předchůdci časopisu British Medical Journal zveřejněna případová studie naznačující, že denní příjem 2-3 lžic pivovarských kvasnic může během šesti týdnů vyléčit cukrovku. Trvalo však dalších 150 let, než to někdo podrobil testování v randomizované, dvojitě zaslepené a kontrolované klinické studii. Lidé dostávali půl čajové lžičky pivovarských kvasnic denně po dobu tří měsíců. Co se stalo? Nastal významný pokles v krevním cukru na lačno a v hemoglobinu A1c, navíc došlo ke zlepšení citlivosti na inzulín. Co však tato čísla znamenají?
Hemoglobin A1c je měřítkem toho, jak vysoká byla hladina cukrů v krvi v průběhu času. Hodnota pod 6 znamená normální hladiny cukru. Hodnota 6,0-6,5 je tzv. prediabetes a cokoliv nad 6,5 už je cukrovka (diabetes). Člověk může mít cukrovku dobře pod kontrolou, nebo hodně mimo kontrolu, nicméně hladina nad 6,5 už je považována za diabetickou. Placebo skupina ve studii začínala s hodnotou okolo 9 a s tou také končila. Ve skupině přijímající pivovarské kvasnice došlo k poklesu z 9 na 8. Takže placebo skupina zůstala na 9 a skupina s kvasnicemi si polepšila o jeden bod. Pacienti tedy nebyli vyléčeni, ale během tří měsíců byli schopni dosáhnout podstatně lepší kontroly nad cukrovkou. A to jedli jen polovinu lžičky pivovarských kvasnic denně. Ta vyjde ani ne na korunu denně.
Stačilo by sedm týdnů? Opět dostávali asi půl lžíce pivovarských kvasnic denně. Začínali s úrovní hemoglobinu A1c na 8. Vypadalo to, že placebo trošku pomohlo, ale kvasnice si vedly lépe. Pacienti se z 8 dostali na takřka nediabetickou hodnotu 6,6. To je úžasné, jak se to mohlo stát? Víte, farmaceutický průmysl se již pár desetiletí snaží přijít na to, jak funguje takzvaný glukózový toleranční faktor v kvasinkách. Koneckonců, žádný akcionář nebude spokojený s léčbou, kterou si pacient může pořídit za pouhou necelou korunu denně.
Sice nevíme, co to způsobuje, ale součástí zmíněného faktoru je chrom, stopový minerální prvek obsažený v kvasnicích. Mohl by tedy samotný chrom pomoci? Pouhé podávání chromu se nezdá být účinné. Mohl by hrát roli speciální druh vlákniny – betaglukan, obsažený v kvasnicích? Doplňování samotného betaglukanu, v množství odpovídajícím 2-3 čajovým lžičkám pivovarských kvasnic denně vedlo k zeštíhlení pasu a snížení krevního tlaku během šesti týdnů. Lidé v pase zhubnuli o asi 2,5 cm. Přitom mezi oběma skupinami nebyl významný rozdíl v příjmu kalorií. Krevní tlak byl snížen, což je účinek, který mají i celé pivovarské kvasnice.
Podávání pouhé půl lžičky pivovarských kvasnic denně vedlo k významnému snížení vysokého krevního tlaku, který je mimochodem klíčovým přispěvatelem ke kardiovaskulárním a ledvinovým komplikacím cukrovky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- (author unknown) The Medical Reform Conference. Association Medical Journal. April 28, 1854;2(69):365-366.
- Herapath WB. On the Employment of Torula Cerevisiae in Diabetes Mellitus. Original Communications. Association Medical Journal, Provincial Medical and Surgical Association. April 28, 1854:374-375.
- Hosseinzadeh P, Javanbakht MH, Mostafavi SA, et al. Brewer's Yeast Improves Glycemic Indices in Type 2 Diabetes Mellitus. Int J Prev Med. 2013;4(10):1131-8.
- Toepfer EW, Mertz W, Polansky MM, Roginski EE, Wolf WR. Preparation of chromium-containing material of glucose tolerance factor activity from brewer's yeast extracts and by synthesis. J Agric Food Chem. 1976;25(1):162-6.
- Grant AP, Mcmullen JK. The effect of brewers yeast containing glucose tolerance factor on the response to treatment in Type 2 diabetics. A short controlled study. Ulster Med J. 1982;51(2):110-4.
- Costello RB, Dwyer JT, Bailey RL. Chromium supplements for glycemic control in type 2 diabetes: limited evidence of effectiveness. Nutr Rev. 2016;74(7):455-68.
- Mosikanon K, Arthan D, Kettawan A, Tungtrongchitr R, Prangthip P. Yeast β-Glucan Modulates Inflammation and Waist Circumference in Overweight and Obese Subjects. J Diet Suppl. 2017;14(2):173-185.
- Hosseinzadeh P, Djazayery A, Mostafavi SA, et al. Brewer's Yeast Improves Blood Pressure in Type 2 Diabetes Mellitus. Iran J Public Health. 2013;42(6):602-9.
- Schor S, Karten I. Statistical evaluation of medical journal manuscripts. JAMA. 1966;195(13):1123-8.
- Borker S. Common mistakes done by authors in conduct and reporting risk factor (observational) studies. J Midlife Health. 2015;6(3):137-40
Image credit: Alden Chadwick via flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video