Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Benzen v mrkvové šťávě
U které šťávy výzkumníci naměřili hladinu benzenu překračující bezpečnostní limit?
Když už mluvíme o toxických látkách, v minulém roce jsme se dozvěděli, že některé nealkoholické nápoje obsahují benzen. Tento rok bylo zjištěno, že jiný nápoj dokonce obsahuje množství benzenu překračující bezpečnostní normy. Který z nich to byl? Jablečný džus, pivo, mrkvová šťáva, káva, červené víno nebo bílé víno? Byl to mrkvový džus. V mrkvové šťávě se vyskytují přírodní látky, které se mohou proměnit na benzen, a to po zahřátí.
Čerstvá mrkvová šťáva benzen neobsahuje, ani mrkve samotné. Bezpečnostní limit pro benzen v pitné vodě činí jeden mikrogram. Pasterizovaná mrkvová šťáva obsahuje právě jeden mikrogram, pokud je zabalená v láhvi, pak dvojnásobek. Normy pro pitnou vodu jsou pochopitelně stanovené velmi přísně, protože se očekává, že vody vypijeme několik sklenic každý den. Přesto je vždy lepší jíst mrkve v původním stavu – nebo si je odšťavňovat doma sami.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Joshua Hunter via flickr