Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nízkotučné nebo celistvé potraviny?
Který typ rostlinné stravy prokázal nejlepší schopnost snižovat hladinu cholesterolu?
Rostlinná strava je nejlepší, ale jaký druh rostlinné stravy?
Loňský odborný posudek se zabýval všemi dosud provedenými kontrolovanými a randomizovanými studiemi. Jako kontrolní skupina posloužili lidé konzumující maso, ty porovnávali s lidmi stravujícím se ve středomořském stylu, pro který je typický minimální obsah masa. Další stravou k porovnání byla bezmasá strava a také strava bez masa, mléka i vajec. Nemůžete skutečně přímo porovnat všechny tyto studie, protože účastníci byli na lehce odlišné stravě, studie měly různou dobu trvání a účastníci patřili k různým populacím.
Obecně platilo, že lidé, kteří vyřadili většinu masa, snížili své riziko o čtvrtinu. Ti, kteří vyřadili veškeré maso, snížili své riziko největšího zabijáka (srdečního onemocnění) o polovinu. A ti, kteří vyřadili i mléčné výrobky a vejce, si vedli ještě o něco lépe.
Existují však dva odlišné oblíbené typy veganské stravy. Někteří lidé prosazují nízkotučnou stravu, jiní stravu s vysokým podílem tuků z celistvých potravin, například z ořechů. Který přístup je prospěšnější? Celistvá veganská strava s vysokým zastoupením ořechů může snížit riziko podlehnutí našemu největšímu zabijákovi až o 80 %.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org