Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Maso a mnohočetný myelom
Konzumace masa může zvýšit riziko několika typů rakoviny krve.
Studie NIH-AARP se zaměřila také na stravu, životní styl a akutní myleoidní leukémii. Dvě věci evidentně s onemocněním souvisely: kouření a příjem masa, což zahrnovalo hovězí, kuřecí, rybí, vepřové (včetně slaniny) a další.
Vzhledem k tomu, že měřili účinek kouření i příjmu masa, máme výjimečnou příležitost skutečně obojí z hlediska rizika rakoviny porovnat. Takže pokud jde o naše riziko vzniku této vzácné, zato smrtelné rakoviny krve, už toto množství masa (dvě kuřecí prsa bez kostí), může zvýšit naše riziko vzniku leukémie stejně jako kouření deseti cigaret denně.
Co se děje, pokud nejíme žádné maso? Nejkomplexnější studie rakoviny u vegetariánů byla zveřejněna v loňském roce. Není překvapením, že vegetariáni měli podstatně méně rakoviny než konzumenti masa. Asi nejpozoruhodnějším zjištění bylo, jak nízké bylo u vegetariánů riziko lymfomů a leukémie. Vegetariáni měli jen čtvrtinové riziko mnohočetného myelomu oproti konzumentům masa. Jedná se o agresivní a neléčitelný druh rakoviny kostní dřeně. Potenciální mechanismy působení zahrnují mutagenní sloučeniny v mase a v mase obsažené viry.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Xiaomei Ma,* Yikyung Park, Susan T. Mayne, Rong Wang, Rashmi Sinha, Albert R. Hollenbeck, Arthur Schatzkin, and Amanda J. Cross. Diet, Lifestyle, and Acute Myeloid Leukemia in the NIH–AARP Cohort. Am J Epidemiol. 2010 February 1; 171(3): 312–322.
- Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Allen NE, Thorogood M, Mann JI. Cancer incidence in British vegetarians. Br J Cancer. 2009 Jul 7;101(1):192-7. Epub 2009 Jun 16.