Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější způsob, jak ukojit chuť na čokoládu
Co má nejvyšší obsah fytoživin: čokoláda na pečení, čokoládový sirup, kakaový prášek, hořká čokoláda, mléčná čokoláda, polosladká čokoláda?
Fytoživiny v sóji, které jsou zodpovědné za snižování rizika rakoviny, se nazývají izoflavony, což je typ flavonoidu. Nějaké flavonoidy najdeme i v čokoládě, ale v jakém čokoládovém výrobku jich je nejvíc? Co je podle nové studie, zveřejněné letos s ohledem na obsah fytoživin, nejzdravějším čokoládovým výrobkem? Čokoláda na pečení, čokoládový sirup, kakaový prášek, hořká čokoláda, mléčná čokoláda nebo polosladké čokoládové pecičky?
Tady je graf. Co zvítězilo? Kakaový prášek je rozhodně nejlepší způsob, jak si na čokoládě pochutnat. Asi víte, že hořká čokoláda mívá okolo 70 % kakaové hmoty, nicméně kakaový prášek je tvořen kakaovou hmotou z více než 90 %; je tvořen skoro jen tím! Na druhém místě je čokoláda na pečení. Co je to na tom třetím místě? Polosladké čokoládové pecičky skončily na třetím místě a hořká čokoláda na čtvrtém. Uhodnete, co skončilo jako poslední? Oba výrobky jsou prakticky k ničemu, ale napoví vám text „příchuť pravé čokolády“.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- N. Guha, M. L. Kwan, C. P. Quesenberry Jr, E. K. Weltzien, A. L. Castillo, and B. J. Caan. Soy isoflavones and risk of cancer recurrence in a cohort of breast cancer survivors: the Life After Cancer Epidemiology study. Breast Cancer Res. Treat., 118(2):395-405, 2009.
- K. B. Miller, W. J. Hurst, N. Flannigan, B. Ou, C. Y. Lee, N. Smith, and D. A. Stuart. Survey of commercially available chocolate- and cocoa-containing products in the United States. 2. Comparison of flavan-3-ol content with nonfat cocoa solids, total polyphenols, and percent cacao. J. Agric. Food. Chem., 57(19):9169-9180, 2009.