Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Brání sójové mléko vstřebávání živin?
Má sójové mléko stejný blokující účinek na vstřebávání fytoživin jako kravské mléko?
V roce 2007 jsme se dozvěděli, že mléko zabraňuje vstřebávání fytoživin obsažených v čokoládě. V roce 2008 jsme se dozvěděli, že mléko může zcela blokovat příznivé účinky fytoživin obsažených v čaji. Účinek je pak podobný pití čisté vody.
V roce 2009 bylo testováno sójové mléko. Důvodem, proč kravské mléko blokuje přínosné účinky čaje, je podle nás to, že mléčná bílkovina, kasein, se na obsažené fytoživiny naváže. Protože sójové mléko neobsahuje žádný kasein, předpokládáme, že je přidání sójového mléka do čaje bezproblémové. Bez provedení pokusu si však nemůžeme být jisti. Co myslíte? Sójové mléko blokuje přínosy čaje: pravda nebo lež? Podívejme se, co vědci zjistili.
Takto měřili příznivé účinky na buňky tepen v Petriho misce. Tady je kontrolní vzorek, čistá voda. Takto to vypadá s čistým černým čajem, bez smetany. Můžete jasně vidět, jak narůstají příznivé účinky, které jinak zcela blokuje mléko. Pak zkoušeli tři druhy sójového mléka: slazené, s přidaným vápníkem, neslazené. Všechny měly stejný účinek jako živočišné mléko! Fakt: příznivé účinky čaje na cévy jsou potlačeny přítomností sójového mléka.
Nicméně pokus probíhal jen in vitro, v Petriho misce. Nevíme, jestli se to stejné děje také v tělech lidí. Dokud však nebudeme vědět více, doporučuji všem, aby svůj čaj pili bez jakéhokoliv mléka. A jak jsem poznamenal v předchozích sériích svých videí, zelený čaj je zdravější než černý.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Lorenz, M., Jochmann, N., von Krosigk, A., Martus, P., Baumann, G., Stangl, K., et al. (2007). Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. European Heart Journal, 28: 219–223.
- M. Lorenz, K. Stangl, and V. Stangl. Vascular effects of tea are suppressed by soy milk. Atherosclerosis, 206(1):31-32, 2009.
Image thanks to Jennifer Donley via flickr