Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Marihuanové receptory a jídlo
Vědci objevili potravinu, která stimuluje lidské kanabinoidní receptory.
V roce 1973 vědci zjistili, že máme v mozku specifické receptory pro opiáty, jako jsou heroin a morfin. Protože jako druh nejsme stavěni na to, abychom si píchali drogy, dává smysl, že existují přírodní sloučeniny vytvářené vlastním tělem, které se na receptory vážou.
Rozhodli jsme se je najít a až jsme je našli, pojmenovali jsme je endogenní morfiny, jednoduše řečeno – endorfiny. A endorfiny jsou dobré; jsou to naše přirozené léky proti bolesti, uvolňované během náročné fyzické aktivity, konzumace pálivých jídel a při orgasmu. Takže existují zdravější způsoby, jak stimulovat tyto receptory, než píchat si drogy jako heroin.
V roce 1990 vědci zjistili, že máme v mozku také specifické receptory pro účinnou látku z marihuany – pro kanabinoidy, jako je známé THC. Vzhledem k tomu, že jsme během našich dějin nebyli provázeni kouřením marihuany, důvodem, proč tyto receptory máme, může být to, že naše tělo vytváří látky, které se ně vážou. Vědci se tedy po nich porozhlédli a skutečně je našli. Pojmenovali je endokanabinoidy – endogenní kanabinoidy. A endokanabinoidy jsou dobré; jsou součástí jednoho ze způsobů, jakým naše tělo mírní nevolnost, mírní bolest a obecně nás zklidňuje.
Otázkou je, jestli existuje nějaký způsob, jak získat příznivé účinky stimulace těchto receptorů, aniž bychom museli kouřit marihuanu. Co je na kouření marihuany tak špatného? Rakovina plic. Vykouření jediného jointu se vyrovná vykouření celého balíčku cigaret. Nejhorší úmrtí, jakého jsem byl za svou lékařskou kariéru svědkem, to, ze kterého mívám nejvíce nočních můr, bylo, když jeden pacient umíral na rakovinu plic. Lapal po dechu, topen vlastními nádory. Bylo to hrozné. Prosím vás, nekuřte – cigarety, marihuanu ani nic jiného. Vdechování kouře je špatné bez ohledu na jeho zdroj.
Naštěstí vědci letos objevili potravinu, která stimuluje kanabinoidní receptory, takže díky ní můžete získat přínosy i bez rizik. Která potravina to byla? Byla to brokolice, kokosové ořechy, česnek, zelený čaj, houby nebo rajčata? Byl to zelený čaj.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C.B. Pert & S.H. Snyder. Opiate receptor: demonstration in nervous tissue. Science, 77:1011-1014, 1973.
- M. Herkenham; A.B. Lynn; M.D. Little; M.R. Johnson; L.S. Melvin; B.R. de Costa & K.C. Rice. Cannabinoid receptor localization in brain. Proc Natl Acad Sci USA, 87(5): 1932-1936, 1990.
- C. Brambilla and M. Colonna. Cannabis: The next villain on the lung cancer battlefield? Eur. Respir. J., 31(2):227-228, 2008.
- G. Korte, A. Dreiseitel, P. Schreier, A. Oehme, S. Locher, S. Geiger, J. Heilmann, and P. G. Sand. Tea catechins’ affinity for human cannabinoid receptors. Phytomedicine, 17(1):19-22, 2010.