Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je avokádo škodlivé?
Insekticidní a fungicidní sloučenina obsažená v avokádech, persin, může poškozovat DNA zdravých i rakovinných buněk.
Toto bylo publikováno v loňském roce: „In vitro hodnocení genotoxicity plodu avokáda na lidské (bílé) krvinky.“ Tato studie nebyla financována Komisí pro avokádo; možná se salsa snaží protlačit na trh s guacamole?
Jednoduchý experiment: použili normální lidské buňky – a nejsnazší způsob, jak získat lidské buňky, je odebrat vzorek krve. Trochu si to tím usnadníte; také jsem to udělal při svém výzkumu na Cornell University. Poté vzali avokádo, rozmačkali ho, trochu ho kápli na zdravé lidské bílé krvinky v Petriho misce a pozorovali, zda způsobí poškození DNA. Nešlo o nic subtilního. Takto vypadají normální zdravé lidské chromozomy. Toto je vaše DNA; toto je vaše DNA na guacamole. Chromozomy doslova zlomené v půli, terminální narušení, disjunkce, translokace; všechny druhy podivných chromozomálních abnormalit. To je to, co dělají karcinogeny. Závěr? Jejich „studie naznačuje, že extrakt… avokáda… může potenciálně vyvolat významnou genomickou nestabilitu a určité genetické poškození lidských (bílých) krvinek.“
Proč uvedli „potenciálně vyvolat“? Vždyť jsme to přece viděli na vlastní oči. Protože to bylo hodnocení in vitro. Byly to lidské buňky, ale byly mimo tělo. Dokonce i lidé, kteří milují guacamole, si ho nepíchají jako heroin; konzumují ho. Takže předtím, než se dostane k našim krvinkám, zasáhne ho žaludeční kyselina. Poté trávicí enzymy. A naše játra jsou stroj na detoxikaci karcinogenů! A teprve poté se sloučeniny z potravin dostanou do oběhu v našem těle. Takže nevíme, co se stane, když to prostě sníte, ale pokud stejný účinek nastane u buňek „in vivo“, což znamená uvnitř těla – pak by to mohlo mít za následek ztrátu funkce, smrt buněk nebo transformaci na rakovinu. A pokud by to mělo stejný vliv na naše spermie nebo vajíčka, mohlo by to vést k neplodnosti, potratům nebo vrozeným vadám.
Sečteno a podtrženo: nevíme, co může konzumace avokáda v těle způsobit, ale dokud to nebude řádně vyhodnoceno, myslím, že by bylo vzhledem k těmto novým údajům rozumné, aby lidé uvážili snížení jejich příjmu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to YinYang via iStock