Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zelenina podle obsahu dusičnanů
Jestliže dusičnany dokáží zlepšit sportovní výkon a chránit člověka před srdečním onemocněním, které druhy zeleniny jich obsahují nejvíce? Luštěniny, cibuloviny (česnek, cibule), plodová zelenina (lilek, tykve), listová zelenina (rukola), houby, kořenová zelenina (mrkve, řepy) nebo řapíková zelenina (řapíkatý celer, rebarbora)?
Vědecké konstatování: „Obhajujeme konzumaci stravy s vysokým obsahem dusičnanů (přirozená strategie) v léčbě hypertenze (vysoký krevní tlak), prehypertenze a z důvodu ochrany osob před rizikem vzniku cévních příhod, například infarktů.“
Chcete-li toho využít a zlepšit svůj sportovní výkon nebo se chránit před kardiovaskulárními chorobami, jaké potraviny patří mezi nejlepší zdroje? Co myslíte? Jsou to fazole, zelenina typu cibule a česneku, zelenina se semeny uvnitř, například lilek, tykev, rajčata, či salátové listy, houby, chřest, kořenová zelenina, jako je mrkev, řepa, nebo snad brambory?
V miligramech v přepočtu na 100 g vyhrává „zelená listová zelenina“! Zde vidíte deset nejvýznamnějších zdrojů. Během naší série o řepě jste si možná mysleli, že řepa bude na prvním místě, ale jen stěží se dostala mezi první desítku nejlepších. Mangold je na tom lépe, ale i salát dubáček, listový salát, bazalka, brukev zelná, další druhy salátu a také koriandr, rebarbora a rukola.
Nyní přichází na řadu šťáva z řepy, ale chtěli jsme uvést celé potraviny ve snaze zohlednit maximální výživový potenciál. Vidíte, že se převážně jedná o zeleninu se stonkem, a v pořadí druhá byla rebarbora. Osm z deseti nejlepších zdrojů je zastoupeno listovými saláty, ale vítězem je s velkým předstihem rukola. Obsahuje 18krát více dusičnanů než kapusta! Možná si tak teď oblíbím nový druh zeleniny.
Před deseti lety byla na Harvardu provedena studie mezi dvojčaty, která ukázala, že čím více ovoce a zeleniny jíte, tím máte nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Nejsilnější poskytuje zelená listová zelenina. A nyní už zřejmě víme proč.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, Okorie M, Aboud Z, Misra S, Rashid R, Miall P, Deanfield J, Benjamin N, MacAllister R, Hobbs AJ, Ahluwalia A. Acute Blood Pressure Lowering, Vasoprotective, and Antiplatelet Properties of Dietary Nitrate via Bioconversion to Nitrite. Hypertension. 2008 Mar;51(3):784-90. Epub 2008 Feb 4.
- Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food. Nitrate in Vegetables. The EFSA Journal (2008) 689, 1–79.
Images thanks to Evan-Amos, Benjah-bmm27, Quadell, Sanjay Acharya, Bjankuloski06en, ZooFari, and Whut via Wikimedia Commons, Cory Doctorow / Flickr, and Raw Candy.