Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Měli bychom pít šťávu z červené řepy nebo ne?
V kontextu zdravé rostlinné stravy můžeme říci, že dusičnany obsažené v zelenině naše tělo dokáže bezpečně přeměnit na oxid dusnatý, který zase umí zlepšit sportovní výkon a pomoci nám předcházet srdečnímu onemocnění.
Proč se karcinogenní nitrosaminy nevytvářejí v našem žaludku ze všech dusitanů, které nám projdou ústy?
Protože naše tělo není hloupé. Aktivně vylučuje vitamin C do žaludečních šťáv, aby takové přeměně zabránilo. To přece dává smysl. Proč by naše tělo vybočilo z cesty a vyvíjelo tak složitý mechanizmus dvojího průchodu k tvorbě dusitanů, pokud by to pro ně bylo škodlivé? Cituji jednu skupinu odborníků: „Pokud by dusitany byly samy o sobě karcinogenní, doporučujeme, abychom ani nepolykali sliny, protože i v nich se nachází velké množství dusitanů.“
Bezpečnou tvorbu oxidu dusnatého z dusitanů jsme schopni zajistit tak, že je „propašujeme“ do těla v podobě dusičnanů. Rostliny obsahují to, co naše tělo potřebuje, aby se dusitany neměnily v karcinogenní látky. Důležité je, že vysoké dávky dusičnanů obsažených v zelenině pravděpodobně zlepšují sportovní výkon a upravují krevní tlak, aniž by se zvyšovalo riziko vzniku rakoviny, pokud se budete držet zdravé rostlinné stravy. Jsou-li fytoživiny fyzicky přítomny v našem žaludku bez přítomnosti tuků asi tři nebo čtyři hodiny po příjmu dusičnanů, vzniklé dusitany se budou přesouvat přes náš systém a zásobovat naše svaly a cévy oxidem dusnatým. A stačí k tomu málo, 20 mg vitaminu C. To je dostačující množství potřebné k blokádě tvorby nitrosaminů. Jsou to dvě jahody, trochu brokolice, kousek papriky. Naše těla jsou stavěna k využití 600 mg vitaminu C denně!
Pokud chcete jet na kole, zelený čaj by byl asi nejvhodnější. V řepné šťávě není vitamin C, proto celodenní popíjení této šťávy pravděpodobně není tou nejlepší cestou, i když v ní mohou být i další fytonutrienty, které svůj účel splní. Zkrátka nevíme ještě všechno. Velký salát z rukoly má tolik dusičnanů jako šálek šťávy z červené řepy a k tomu navíc i potřebnou dávku vitaminu C.
Celé potraviny jsou vždy upřednostňovány, ale pokud se rozhodnete připravit si vlastní šťávu z řepy, přidejte si k ní i něco zeleného. Během dne tak můžete maximalizovat produkci oxidu dusnatého za současné minimalizace veškerých rizik.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Schorah CJ, Sobala GM, Sanderson M, Collis N, Primrose JN. Gastric juice ascorbic acid: effects of disease and implications for gastric carcinogenesis. Am J Clin Nutr. 1991 Jan;53(1 Suppl):287S-293S.
- Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, Okorie M, Aboud Z, Misra S, Rashid R, Miall P, Deanfield J, Benjamin N, MacAllister R, Hobbs AJ, Ahluwalia A. Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite. Hypertension. 2008 Mar;51(3):784-90. Epub 2008 Feb 4.
- Eaton SB, Eaton SB 3rd. Paleolithic vs. modern diets--selected pathophysiological implications. Eur J Nutr. 2000 Apr;39(2):67-70.
- Vermeer IT, Moonen EJ, Dallinga JW, Kleinjans JC, van Maanen JM. Effect of ascorbic acid and green tea on endogenous formation of N-nitrosodimethylamine and N-nitrosopiperidine in humans. Mutat Res. 1999 Jul 16;428(1-2):353-61.
Images thanks to FoeNyx, Fir0002 (flagstaffotos.com.au) via Wikimedia Commons, and Michelle.