Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Testování hladin rtuti ve vlasech před plánovaným těhotenstvím
Bezpečnostní limit EPA pro příjem rtuti z ryb nemusí být dostatečně přísný na to, aby ochránil těhotné ženy žijící v USA. Výsledkem je vznik doporučení, že by si všechny ženy, které chtějí otěhotnět a konzumují ryby, měly napřed nechat změřit hladinu rtuti v těle.
Protože, jak bylo uvedeno v časopise Journal of Pediatrics, „téměř všechny ryby obsahují alespoň trochu rtuti,“ ženy plánující pořízení dítěte by mohly napřed zvážit možnost nechat si otestovat hladiny rtuti v těle.
Vědci ukázali, že „vzhledem ke značné nejistotě“ může být počet porcí ryb považovaný za „bezpečný pro ženy v reproduktivním věku, nedostatečně specifický na to, aby bylo prakticky vyloučeno riziko pro ženin plod.“ Závěr: „Analýza rtuti ve vlasech může být opodstatněným krokem u žen zvažujících těhotenství,“ které zároveň konzumují hodně ryb.
Je to jednoduchý test. Vše, co potřebují, je vzorek vlasů, neboť rtuť po konzumací pronikne do všech částí těla. Důvodem jejich velkého znepokojení je zjištění, že „dokonce už při počtu porcí ryb označeném FDA za bezpečný, se ve vlasech některých žen našly hladiny rtuti nad hranicí LOAEL (nejnižší hladina, při které byl pozorován nežádoucí účinek) stanovenou na 0,3 μg/g.“
Nedávný odborný posudek od vědců z Harvardu i odjinud na téma nežádoucích účinků methylrtuti uvádí, že limit americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) navrhuje, aby dospělí nebyli vystavování více než 50 mikrogramům rtuti. Pokud je to tak, můžeme doufat, že mořské plody neobsahují více než 0,1 μg rtuti na gram. Přitom „současné předpisy ve Spojených státech a Evropské unii dovolují až desetkrát více“ rtuti v rybách, než uvádí limit stanovený EPA.
Pokračují kritikou bezpečnostního limitu EPA; je podle nich příliš vysoký. Tvrdí, že „na základě nových údajů by limity stanovené americkou EPA (a mezinárodními orgány) měly být sníženy na polovinu.“ Ryby na našem talíři tedy mohou legálně obsahovat až 20x více rtuti, než lze považovat za bezpečné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Oken E. Fish intake and mercury levels: only part of the picture. J Pediatr. 2010 Jul; 157(1):10-2.
- Schoeman K, Tanaka T, Bend JR, Koren G. Hair mercury levels of women of reproductive age in Ontario, Canada: implications to fetal safety and fish consumption. J Pediatr. 2010 Jul; 157(1):127-31.
- Grandjean P, Satoh H, Murata K, Eto K. Adverse effects of methylmercury: environmental health research implications. Environ Health Perspect. 2010 Aug; 118(8):1137-45.
Images thanks to Bettina Neuefeind / flickr