Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Strava a životní styl pro prevenci a přežití rakoviny
Jakou stravu by měli jíst pacienti s rakovinou?
Očekává se, že prevalence rakoviny bude dále stoupat. Dobrou zprávou však je, že 30-50 % nejběžnějších rakovin lze předejít prostřednictvím změn v jídelníčku a životosprávě. Jako příklad si vezměme rakovinu prsu. Nejčastější ženská vnitřní rakovina v USA a druhý nejčastější rakovinný zabiják, hned po rakovině plic. Máme však stále více důkazů, že výskyt rakoviny prsu lze zredukovat celkově zdravou životosprávou, do které patří kvalitní strava složená z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin, jako jsou fazole, hrách, cizrna a čočka.
Větší míra dodržování stravy středomořského typu byla spojena s nižším rizikem úmrtí na rakovinu, včetně méně rakoviny prsu. Analýza jednotlivých složek středomořské stravy odhalila, že ochranné účinky lze v největší míře připsat množství ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. To jen přidává k hromadě důkazů, že strava založená na rostlinnách je nejpříznivějším typem stravování pro přeživší rakoviny prsu. Počkat. Ta stejná strava, která vám může pomoci v prevenci rakoviny, vám také může pomoci přežít rakovinu? Patří to mezi deset doporučení od prestižního American Institute for Cancer Research. Po diagnostikování rakoviny dodržujte ta stejná doporučení a udržujte si zdravou váhu, cvičte a jezte stravu bohatou na čtyři věci: celozrnné obiloviny, zeleninu, ovoce a luštěniny. Omezte konzumaci rychlého občerstvení, zpracovaných potravin, masných výrobků, limonád a alkoholu.
Dobře, ale projeví se dodržování těchto pokynů skutečným poklesem výskytu rakoviny? Ano, výrazně sníženým rizikem rakoviny celkově. Máme pevné důkazy, že doporučení pro prevenci rakoviny by měla být známa co nejvíce lidem. Asi polovina lidí nesplnila požadavek na zdravou váhu a fyzickou aktivitu, ovšem přes 90 % nedodržovalo dostatečnou konzumaci rostlinných potravin, omezení masa a nezdravého jídla. Na sklenici plné z 10 % je na druhou stranu pozitivní, že vysoká míra nedodržování doporučení znamená stále veliký potenciál pro zlepšení prevence rakoviny.
Konkrétně u rizika rakoviny prsu měly ženy splňující většinu těchto doporučení jen poloviční riziko rakoviny v porovnání se ženami, které dodržovaly jen několik. Kdybyste zvládli jen jedno z těchto doporučení, omezení příjmu živočišných potravin se ukázalo jako nejvíce ochranné.
Dodržování doporučení se také pojilo s lepším přežitím rakoviny u pacientek, které nemoc již měly. Platilo to také pro starší pacientky přeživší rakovinu, z nichž většina měla právě rakovinu prsu.
Dobrým ukazatelem příjmu celých rostlinných potravin je vláknina, jelikož tu v živočišných potravinách nenajdeme a ve zpracovaných je jí minimum nebo také žádná. Vyšší příjem vlákniny ze stravy byl spojen se snížením rizika úmrtí na všechny příčiny o 37 % a dále o 28 % u úmrtí konkrétně na rakovinu prsu u přeživších této rakoviny. A nešlo o žádný extrém. Naměřen byl pokles úmrtnosti o 10 % za každých 5 gramů vlákniny navíc. To je třeba šálek ovesných vloček nebo brokolice, nebo čtvrt šálku fazolí. Diagnóza rakoviny může posloužit jako moment probuzení a přeživší pak snáze změní své návyky ke zdravějším.
A ještě důležitější je, že vysoký příjem vlákniny může pomoci zabránit vzniku rakoviny prsu. Je to tak, vláknina může pomoci přímo živením prospěšné mikroflóry, která pro nás vyrábí protizánětlivé látky, nebo může být ukazatelem celkového příjmu rostlinných potravin.
Dodržování doporučení pro prevenci rakoviny je spojeno nejen s vyšším přežitím u onkologických pacientů a nižším rizikem úmrtí na rakovinu, ale také obecně se sníženou úmrtností. V tom tkví krása konzumace stravy bohaté na rostliny. Stejná strava působí proti rakovině i proti srdečním nemocem, a dokonce i proti plicním nemocem. Závěr: Výsledky této studie naznačují, že dodržování jídelníčku pro prevenci rakoviny a doporučení pro úpravu životosprávy může výrazně prodloužit život.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org