Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Pomáhají doplňky vitaminu D předcházet cukrovce, úmrtnosti na rakovinu a celkové úmrtnosti?
K prokázání příčiny a následku jsou nutné randomizované intervenční studie.
Studie VITAL byla randomizovaná studie testující, zda doplňování vitamínu D pomůže v prevenci kardiovaskulárního onemocnění a rakoviny. Zároveň testovala rybí olej a přesvědčivě prokázala, že užívání omega-3 není účinné v prevenci kardiovaskulárního onemocnění. Nicméně účastníci studie s normální váhou randomizovaní k užívání vitamínu D měli na konci nižší výskyt rakoviny. Během pětiletého období snížili své riziko onemocnění rakovinou o 24 %. Ne však lidé s nadváhou a obezitou. Dávka použitá v této studii byla 2 000 IU denně a nemusela vést ke stejným výsledkům u jedinců s nadváhou a obezitou kvůli zvýšeným požadavkům na příjem vitamínu D u těchto osob. 2 000 IU denně možná lidem s normální váhou stačí k dosažení cílové hladiny, ale obézní dospělí potřebují nejméně 2-3x více, dávku bližší 3-6 000 IU denně, aby dosáhli stejných hladin v krvi.
Podobného výsledku se dočkali v dosud největší studii vitamínu D proti cukrovce. V ní byli prediabetici randomizováni k 4 000 IU denně a snížili tím své riziko plného rozvoje cukrovky o 29 %, nicméně jen, když nebyli obézní. Proto by snad v budoucnosti měly klinické studie s vitamínem D pracovat s dosaženými krevními koncentracemi, ne se stejným dávkováním vitamínu pro všechny účastníky.
Když se například podíváte na koncentrace vitamínu D dosažené ve studiích rakoviny prsu, tak nehledě na náhodné zařazení do skupiny došlo k pozoruhodnému poklesu výskytu rakoviny prsu o 82 % u žen s koncentracemi vitamínu D 150 nmol/l a vyššími, versus méně než 50. A čím vyšší hladiny byly, tím níže klesalo riziko rakoviny prsu. Ale když všechny sloučíte do jednoho, už to není randomizovaná kontrolovaná studie a jsme zpátky u problémů s matoucími proměnnými. Například, že ženy měly vyšší hladiny tohoto slunečního vitamínu, protože každý den chodily ven na jogging. A my už víme, že samotná fyzická aktivita může snížit riziko rakoviny prsu.
Nalezení přínosů v určitých podskupinách účastníků studie, jako třeba méně rakoviny u lidí bez nadváhy, nebo méně cukrovky u lidí bez obezity, jsou příklady sekundárních analýz. Ty spočívají ve zpětném vyhodnocení po skončení, aby se zjistilo, jestli intervence zafungovala u určité podskupiny, byť celkově selhala. Není to neobvyklá praktika, ale takové výsledky musíme interpretovat s opatrností, protože když se budete dostatečně šťourat v datech, tak vždycky naleznete nějakou zvláštní náhodu. Když sloučíme výsledky všech randomizovaných kontrolovaných studií doplňování vitamínu D v prevenci cukrovky 2. typu, tak denní doplňování 1 000 a více IU vitamínu D skutečně snižuje riziko rozvoje cukrovky u prediabetiků. Ve třech rozsáhlých studiích, specificky navržených a provedených pro účely prevence cukrovky, doplňování vitamínu D snížilo riziko rozvoje cukrovky celkově asi o 10 %.
Co takhle sloučit všechny randomizované kontrolované studie vitamínu D v prevenci rakoviny? Lidé randomizovaní k užívání doplňků stravy s vitamínem D měli o 13 % menší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu v následujících 3-10 letech. Doplňování vitamínu D nedokázalo snížit riziko onemocnění rakovinou, dokázalo však značně snížit riziko úmrtí na rakovinu. Je to sice malý účinek, prakticky lidem sníží riziko úmrtí na rakovinu během příštích let z 24 : 1 000 na 21 : 1 000, ale stále jde o příznivý účinek na snížení úmrtnosti na rakovinu. Vychází přitom z podrobné analýzy 10 randomizovaných kontrolovaných studií zahrnujících přes 80 000 účastníků.
Povšimněte si, že 13% redukce úmrtnosti na rakovinu nutně neznamenala prodloužení života. Jelikož doplňky s vitamínem D nepomáhají se srdeční nemocí, což je náš největší zabiják, mohli bychom očekávat znatelné prodloužení života, jedině když máme velmi nízké riziko srdeční nemoci. Jedině když máte ochranu před srdeční nemocí, dostane se zabiják číslo dvě ke slovu. Nebo kdybyste z nějakého důvodu měli obzvlášť vysoké riziko rakoviny.
Lidem s nedostatečným vystavením slunečním paprskům doporučuji užívat denně 2 000 IU vitamínu D3. Denní dávkování je důležité, jelikož měsíční nebo roční megadávky nijak nepomáhají snižovat úmrtnost na rakovinu. A forma D3 je zřejmě lepší. Původně jsme předpokládali, že neexistuje rozdíl v účinnosti mezi dvěma dostupnými typy, vitamíny D2 a D3. Ukázalo se však, že vitamín D3 funguje lépe, jelikož umí zvýšit hladiny vitamínu D o 75 %, zatímco stejná dávka D2 je zvýší jen o třetinu. Vypadá to, že D3 je dvakrát efektivnější v navyšování krevních hladin.
A záleží, jestli užíváme práškové tablety, olejové tobolky, nebo tekutou formu vitamínu D? Ne, všechny, zdá se, zvýší vaše hladiny déčka stejně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Keaney JF, Rosen CJ. VITAL signs for dietary supplementation to prevent cancer and heart disease. N Engl J Med. 2019;380(1):91-93.
- Manson JE, Cook NR, Lee IM, et al. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med. 2019;380(1):33-44.
- Manson JE, Bassuk SS, Buring JE, VITAL Research Group. Principal results of the VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL) and updated meta-analyses of relevant vitamin D trials. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020;198:105522.
- Infante M, Ricordi C, Baidal DA, et al. VITAL study: an incomplete picture? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2019;23(7):3142-3147.
- Grant WB. The latest evidence from vitamin D intervention trials for non-skeletal outcomes. Calcif Tissue Int. 2020;106(5):574-575.
- Grant WB, Boucher BJ, Bhattoa HP, Lahore H. Why vitamin D clinical trials should be based on 25-hydroxyvitamin D concentrations. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018;177:266-269.
- McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, et al. Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs <20 ng/ml (150 vs 50 nmol/L): Pooled analysis of two randomized trials and a prospective cohort. PLoS One. 2018;13(6):e0199265.
- Grant WB, Boucher BJ. Health outcomes with vitamin D supplementation. JAMA. 2020;323(16):1619.
- Chen X, Wang Q, Zhang Y, Xie Q, Tan X. Physical activity and risk of breast cancer: a meta-analysis of 38 cohort studies in 45 study reports. Value Health. 2019;22(1):104-128.
- Grant WB, Boucher BJ. Why Secondary Analyses in Vitamin D Clinical Trials Are Important and How to Improve Vitamin D Clinical Trial Outcome Analyses-A Comment on "Extra-Skeletal Effects of Vitamin D, Nutrients 2019, 11, 1460". Nutrients. 2019;11(9):2182.
- Barbarawi M, Zayed Y, Barbarawi O, et al. Effect of vitamin d supplementation on the incidence of diabetes mellitus. J Clin Endocrinol Metab. 2020;105(8):dgaa335.
- Pittas AG, Jorde R, Kawahara T, Dawson-Hughes B. Vitamin D supplementation for prevention of type 2 diabetes mellitus: to D or not to D? J Clin Endocrinol Metab. 2020;105(12):3721-3733.
- Keum N, Lee DH, Greenwood DC, Manson JE, Giovannucci E. Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Oncol. 2019;30(5):733-743.
- Zhang X, Niu W. Meta-analysis of randomized controlled trials on vitamin D supplement and cancer incidence and mortality. Biosci Rep. 2019;39(11):BSR20190369.
- Keum N, Chen QY, Lee DH, Manson JE, Giovannucci E. Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality by daily vs. infrequent large-bolus dosing strategies: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Cancer. 2022;127(5):872-878.
- Tripkovic L, Wilson LR, Hart K, et al. Daily supplementation with 15 μg vitamin D2 compared with vitamin D3 to increase wintertime 25-hydroxyvitamin D status in healthy South Asian and white European women: a 12-wk randomized, placebo-controlled food-fortification trial. Am J Clin Nutr. 2017;106(2):481-490.
- Tripkovic L. Vitamin D 2 vs. vitamin D 3 : Are they one and the same?: Vitamin D 2 vs. Vitamin D 3. Nutr Bull. 2013;38(2):243-248.
- Žmitek K, Hribar M, Hristov H, Pravst I. Efficiency of vitamin D supplementation in healthy adults is associated with body mass index and baseline serum 25-hydroxyvitamin D level. Nutrients. 2020;12(5):1268.