Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sdružení chovatelů hovězího dobytka má námitky proti studii
Spotřeba masa nesouvisí jen s nárůstem tělesné hmotnosti, ale specificky také s břišní obezitou, která je z pohledu metabolismu nejproblematičtější.
The National Cattlemen’s Beef Association (Národní sdružení chovatelů hovězího dobytka) nebylo spokojeno s výsledky studie EPIC, což je jedna z největších studií o výživě člověka, která, jak jsme viděli nedávno, zjistila, že konzumenti všech druhů masa přibírají na váze více než ti, kteří jedí masa méně. Dokonce i při stejném kalorickém příjmu.
Jeden z mluvčích tohoto sdružení napsal do časopisu American Journal of Clinical Nutrition stížnost, že „vliv příjmu masa na tloušťku člověka nemůže být stanoven bez měření tělesného tuku.“ Možná, tvrdili chovatelé, byly nabrané kilogramy tvořeny svalovou hmotou, nikoliv tukem. Možná se z lidí stávali svalnatější, nikoliv tučnější jedinci.
Výzkumníci námitku přijali. Řekli, že tedy nebudou měřit jen obezitu, ale přímo břišní obezitu, což je ten nejhorší typ. Vzali tedy ze studie „malý“ vzorek, vzorek 91 214 lidí, a zjistili to stejné. Břicho účastníkům rostlo společně s konzumací masa, dokonce i při stejném kalorickém příjmu. Výzkumníci dokonce spočítali, o kolik se nám může zvětšit obvod v pase právě na základě denního příjmu masa. Člověk tedy může vědět dopředu, jakou velikost kalhot bude potřebovat.
Měřítkem se žádná studie ani nepřiblíží studii EPIC, ale další nedávno provedené studie dospěly ke stejným výsledkům. Ve Španělsku byla nedávno spojena konzumace ořechů a zeleniny se štíhlejším pasem a konzumace masa a masných výrobků s širším pasem. Další nová studie, tentokrát z Belgie, dospěla k závěru, že příjem živočišných bílkovin byl spojen s větším indexem tělesné hmotnosti (BMI) a obvodem pasu, zatímco příjem rostlinných bílkovin byl spojen s menším BMI a štíhlejším pasem. To naznačuje, že příjem rostlinných bílkovin by mohl nabídnout potenciální ochranný účinek proti nadváze a obezitě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Vergnaud AC, Norat T, Romaguera D, Mouw T, May AM, Travier N, Luan J, Wareham N, Slimani N, Rinaldi S, Couto E, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Cottet V, Palli D, Agnoli C, Panico S, Tumino R, Vineis P, Agudo A, Rodriguez L, Sanchez MJ, Amiano P, Barricarte A, Huerta JM, Key TJ, Spencer EA, Bueno-de-Mesquita B, Büchner FL, Orfanos P, Naska A, Trichopoulou A, Rohrmann S, Hermann S, Boeing H, Buijsse B, Johansson I, Hellstrom V, Manjer J, Wirfält E, Jakobsen MU, Overvad K, Tjonneland A, Halkjaer J, Lund E, Braaten T, Engeset D, Odysseos A, Riboli E, Peeters PH. Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):398-407.
- Astrup A, Clifton P, Layman DK, Mattes RD, Westerterp-Plantenga MS. Meat intake's influence on body fatness cannot be assessed without measurement of body fat. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1274-5; author reply 1275-6.
- Casas-Agustench P, Bulló M, Ros E, Basora J, Salas-Salvadó J; Nureta-PREDIMED investigators. Cross-sectional association of nut intake with adiposity in a Mediterranean population. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jul;21(7):518-25.
- Lin Y, Bolca S, Vandevijvere S, De Vriese S, Mouratidou T, De Neve M, Polet A, Van Oyen H, Van Camp J, De Backer G, De Henauw S, Huybrechts I. Plant and animal protein intake and its association with overweight and obesity among the Belgian population. Br J Nutr. 2011 Apr;105(7):1106-16.