
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Které jablko, fazole, bobule, čočka a ořech má nejvíce antioxidantů?
Nejlepší jablka, fazole, bobule, čočka a ořechy jsou ty, kterých sníte nejvíce; ale pokud nemáte vyhraněné preference, které mají nejvyšší antioxidační sílu?
Jedno jablko denně je spojováno až s 35% snížením rizika předčasného úmrtí, ale které jablko je nejlepší? Takové, kterého sníte nejvíce. Takže klidně jezte svou oblíbenou odrůdu. Pokud ale žádnou preferenci nemáte, nebo jste prostě zvědaví, tak které jablko má nejvyšší obsah antioxidantů? Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Pink Lady nebo Red Delicious? Kdykoliv si chcete ověřit obsah antioxidantů v potravině, není nic lepšího než tato bezplatná databáze zahrnující přes 3 000 potravin. Co se týče jablek, zlato získává Granny Smith, má dvakrát více antioxidantů než jablka Golden Delicious.
Zajímavé je, že obsah antioxidantů zhruba odpovídá schopnosti snižovat cholesterol již během jednoho měsíce od randomizace ke konzumaci jednoho jablka denně. Jablka Annurca jsou ještě lepší než Granny Smith, ale to je spíše tím, že účastníci studie dostávali dvě jablka Annurcas denně místo jednoho jako u ostatních. Jablka byla totiž malá, zhruba poloviční velikosti. Nicméně dvě jablka, i když mají poloviční velikost, mají více celkové plochy povrchu a ty kouzelné látky nejspíše najdeme ve slupce. Když lidi randomizujete ke konzumaci jablek se slupkou nebo bez, tak významné zlepšení funkce tepen uvidíte během jedné hodiny od konzumace slupky. Jablka si proto neloupejte.
U jiných potravin může být rozptyl v množství antioxidantů ještě větší. Podívejte na ořechy. Dva druhy ořechů mají navrch. Nejlepší ořech má takřka 75x více antioxidantů než ten nejhorší. Který je podle vás který? Chcete si pozastavit video a hádat? Vítězem jsou vlašské ořechy. Za nimi jsou pekanové ořechy, pak pistácie. Kdo by řekl, že mandle budou úplně na konci žebříčku?
Vlašské ořechy také mají nejvyšší obsah omega-3 s velkým náskokem. Také poráží ostatní ořechy v potlačování růstu rakovinných buněk v Petriho misce. A vlašské ořechy jsou jedinými s prokázanou schopností zlepšovat funkci lidských tepen.
Ostružiny poráží borůvky z hlediska antioxidační kapacity.
Luštěniny mě překvapily. Co myslíte, která luštěnina je nejlepší, alespoň z pohledu antioxidantů? Chcete si video pozastavit a hádat?
Nejhůře dopadla cizrna. Svatý humuse! Nejmocnějším bojovníkem s volnými radikály je bob obecný a hned za ním s téměř vyrovnanou silou fazole červená ledvina a fazole pinto.
Čočka byla dalším velkým překvapením. Očekával bych, že černá nebo červená čočka bude na vrcholu a hnědá nebo zelená bude na konci. Jenže podívejte na to. Zelená čočka má asi čtyřikrát větší antioxidační sílu než červená!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?
