Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Virus hepatitidy E ve vepřovém mase
Na maloobchodní úrovni obsahuje virus hepatitidy E asi 10 % testovaných komerčních vepřových výrobků.
Nejspíš už jste slyšeli o hepatitidě A, kterou se můžete nakazit konzumací jídla v rozvojových zemích. Pak jsme objevili hepatitidu B, která se šíří infikovanou krví a tělesnými tekutinami. A pak hepatitida C, ta je převážně z nitrožilního užívání drog. Dnes už máme i hepatitidu E, která je dokonce hlavní příčinou virové hepatitidy celosvětově.
Poprvé byla objevena na začátku 80. let, ale neměli jsme ponětí, odkud se bere, až do roku 1997, kdy bylo zjištěno, že je přítomna na více než 90 % testovaných amerických prasečích farmách. Oddělení pro virovou hepatitidu v Centers for Disease Control and Prevention, CDC, říká: „Hodně masa, hodně nemocí.“ Hepatitida je dnes považována za zoonózu, onemocnění přenosné ze zvířat na lidi. Vyvolává asi 20 milionů infekcí lidí ročně, převážně od prasat skrze konzumaci infikovaných vepřových výrobků.
Virus hepatitidy E byl od té doby detekován na prasečích farmách po celém světě, včetně 80-100 % amerických farem, kde se šíří fekálně-orální cestou. Není proto překvapením, že infekce je tak široce rozšířená ve velkochovech, kde žije mnoho zvířat pohromadě na malé ploše. Pokud otestujete prasata až tam, kde na tom záleží z pohledu bezpečnosti potravin, tedy na jatkách, tak pouze šest procent amerických prasat má aktivní infekce, tedy infekční virus lze detekovat v krvi v čase porážky.
Na maloobchodní úrovni zhruba deset procent testovaných komerčních vepřových výrobků celosvětově obsahuje virus hepatitidy E. Najdeme ho ve vepřovém mase a párcích, stejně jako ve vnitřnostech jako játra. Nejvyšší zamoření bylo nalezeno v Severní Americe. Například v Kalifornii bylo sice jen 12 % vzorků pozitivních na virus, ale většina balíčků v obchodech obsahovala alespoň jeden pozitivní vzorek, takže většina byla infikována hepatitidou E.
To by možná pomohlo vysvětlit, proč existuje ještě pevnější korelace mezi konzumací vepřového masa a jaterní cirhózou, než mezi konzumací alkoholu a jaterní cirhózou podle spotřeby v jednotlivých zemích. Dobře, takže v mase z obchodu jsou infekční viry, ale znamená to snad, že přežijí i tepelnou úpravu? Naneštěstí se zdá, že nějaký virus by pravděpodobně přežil i vnitřní teploty masa typické pro propečení do růžova. Jak se tedy vyhnout infekci? Podle bývalého vedoucího laboratoře pro virovou hepatitidu na CDC je nejrychlejší způsob, jak zabránit masu, orgánům a mořským plodům v přenosu hepatitidy vyvarovat se jejich konzumace, nebo přinejmenším zajistit, že je budete konzumovat pouze dobře tepelně upravené.
Naneštěstí kromě toho, že má virus hepatitidy E potenciál přežít některé metody tepelné úpravy, je tu ještě fakt, že syrové krevní produkty jsou často používány v potravinách k přímé spotřebě jako šunka. Vepřová krev je používána jako přísada do masných výrobků, kde může posloužit jako nosič pro přenos hepatitidy E. Krevní složky jsou přísady používané masným průmyslem jako zlepšovače barvy nebo emulgátory. Překvapivě není žádný z těchto krevních výrobků tepelně ošetřován před přidáním do potraviny. Virus byl nalezen v 90 % tekutých krevních výrobků a 30 % sušené krve.
Pomáhá to vysvětlit, proč je výskyt hepatitidy E významně nižší u dárců krve, kteří nejí maso, nasvědčuje to, že konzumace masa je hlavní rizikový faktor pro infekci hepatitidou E. Lidé konzumující vepřové výrobky jako šunka a slanina mají asi trojnásobné riziko nakažení. Ačkoliv některé studie nenašly žádné případy infekce mezi vegetariány, jiné ukázaly jen značně nižší výskyt. Jak se mohou vegetariáni dostat k hepatitidě E?
Může to být skrze mléčné výrobky. Krávy se virem také mohou nakazit. A jejich mléko kontaminované infekční hepatitidou E je nyní považováno za nový zdroj nákazy s vysokým rizikem přenosu na lidi. I když je infikované mléko plně pasterizováno, stále bylo shledáno infekčním. Nicméně nejpravděpodobnější příčinou infekce hepatitidou E u vegetariánů budou ostatní lidé. Jakmile se sami nakazíme jídlem, můžeme virus přenášet na ostatní, když si neumyjeme ruce po toaletě. Potenciálně může dojít k přenosu také v ložnici, ale to zatím nebylo potvrzeno.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Jaké množství kofeinu konzumovaného v těhotenství je bezpečné?
Je MSG škodlivý nebo prospěšný?
Rtuť v kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy