Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence těhotenské cukrovky stravou
Vyvážená rostlinná strava během těhotenství může snížit riziko gestačního diabetu a hypertenzních poruch, jako je preeklampsie.
Všechny vás zdravím. Pro ty z vás, kteří mě ještě neznají, jsem Kristine Dennis, vědkyně, která věnovala kariéru práci ve výzkumu veřejného zdraví a výživy. V NutritionFacts sloužím jako vedoucí výzkumný pracovník a po boku Dr. Gregera provádím výzkum a píši scénáře k novým videím. V několika následujících videích se podrobně podíváme na výzkum o výchově dětí na rostlinné stravě. Jelikož jsem sama mámou dítěte na rostlinné stravě a milovnicí vědy o výživě, bylo to pro mě zábavné i fascinující. Podíváme se, co všechno obnáší výchova dětí na dobře sestavené rostlinné stravě, včetně toho, co vlastně „dobře sestavená“ znamená. Dále možné přínosy rostlinné stravy v těhotenství a několik zvláštních živin, kterým by měli věnovat pozornost všichni bez ohledu na stravu.
Během posledních dvou desetiletí vydaly vědecké a profesní výživové a pediatrické organizace oficiální prohlášení a dokumenty o svém postoji k osvojení veganské stravy během kritických životních fází jako těhotenství a kojení, útlé a pozdější dětství. Zatímco některé z organizací silně souhlasí, že dobře sestavená veganská strava může být zdravá a podporovat normální růst a rozvoj člověka, jiné mají rezervovanější postoj a některé varují před veganskou stravou u dětí. Mezi podporující organizace patří American Dietetic Association, která si tuto pozici drží více než 25 let. Dále profesní sdružení z různých zemí jako Austrálie, Kanada, Portugalsko, Itálie, Velká Británie, Finsko, Německo, Norsko a další evropské země. Rezervovanější postoje zaznívají taktéž z Velké Británie a Evropy, včetně Španělska. Zcela nesouhlasné postoje zaznívají ze Slovinska, Německa, Itálie, Francie a Belgie. A co nám říká věda o veganském stravování dětí?
Část výzvy spočívá na úplném začátku, jelikož těhotné ženy jsou vyloučeny z klinických studií všeobecně. Když je potřeba tak naléhavá, proč jsou těhotné ženy většinou vyloučeny z klinického výzkumu? Často z etických důvodů, zejména ze strachu z možného ublížení plodu. Dokonce i netěhotné ženy v plodném věku často musejí povinně používat antikoncepci po dobu výzkumného období a ženy, které otěhotní, musí studii opustit a jejich data se vyřadí. To vše přispívá k nedostatku dat z klinických studií na těhotných ženách. Paradoxem je, že tato předběžná opatření nepomohou těhotným mámám a jejich miminkům k bezpečí, protože výsledkem jsou chybějící důkazy.
Některé připomínky k veganské stravě u dětí zahrnují stejné obavy z nedostatku dostupných dat. Jeden výzkumník prohlásil: „Na dětech nebyl proveden dostatek kvalitních studií, a ty dostupné jsou především na vegetariánských dětech a ve velmi proměnlivé kvalitě.“ Výzkumníci se pokoušejí tuto mezeru zaplnit. Začali tímto: „Být či nebýt veganem v těhotenství, při kojení a ve výživě malých dětí.“
Nejstarší a největší sdružení výživových odborníků na světě, Academy of Nutrition and Dietetics považuje čistě rostlinnou stravu za vhodnou v těhotenství, během kojení, v raném i pozdějším dětství, pokud je dobře sestavená. A co přesně znamená dobře sestavená? Především jde o stravu bohatou na širokou škálu rostlinných potravin: obiloviny, luštěniny (fazole, čočka, hrách, cizrna), ovoce, zelenina, ořechy, semena, bylinky a koření. Omezovat chceme rostlinné tuky, aby nenahradily výživově bohatší potraviny. A pokud je používáte, vybírejte pečlivě. Vyhýbejte se například trans tukům a tropickým olejům. Dále je potřeba užívat doplněk stravy s DHA, přijímat dostatek vápníku a zajistit si dostatek vitamínu D. A co je nejdůležitější, nezapomínat na vitamín B12. Dr. Greger se jím rozsáhle zabýval, protože je velmi důležité zajistit si pravidelný a spolehlivý zdroj vitamínu B12.
Vyvážená rostlinná strava znamená konzumovat pestrou škálu rostlinných potravin k pokrytí energetických požadavků a věnovat pozornost určitým živinám, které mohou být kritické, včetně jódu. Jód je živina, která by taktéž měla být doplňována v těhotenství a během kojení.
Jaké dopady má na matčino zdraví dodržování vegetariánství v těhotenství? Těhotenská cukrovka postihuje asi 14 % těhotenství na světě a v některých oblastech ještě více. Navíc je součástí začarovaného kruhu, kdy jedna cukrovka plodí druhou. Je spojená nejen s nepříznivými výsledky těhotenství a porodu, ale i vyšším dlouhodobým rizikem kardiometabolických poruch u matek i dětí. Výzkum naznačuje příznivé vlivy rostlinného stravování na regulaci krevního cukru. Jaký vliv to asi může mít na riziko těhotenské cukrovky? Systematický posudek a metaanalýza rostlinného typu stravování a rizika těhotenské cukrovky zjistila, že ženy konzumující zdravější rostlinnou stravu měly významně nižší riziko rozvoje těhotenské cukrovky.
Důkazy ze studie Harvard Nurses' Health Study II naznačují, že příznivé účinky má i na hypertenzivní poruchy jako preeklampsie, jelikož největší konzumentky rostlinné stravy měly o 20 % nižší riziko preeklampsie. A toto nižší riziko může prospívat zdraví matek i v budoucích letech, jelikož hypertenzní poruchy v těhotenství jsou spojeny se zvýšeným rizikem mrtvice později v životě. Připomínám, že Dr. Greger dříve vypracoval videa i o dalších výsledcích vege těhotenství. Jakmile se dítě narodí, co nám věda říká o krmení miminek a malých dětí rostlinnou stravou? Na to se spolu podíváme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Růst a příjem živin u dětí vychovávaných na rostlinné stravě
Nejezte plody muďoulu
Přínosy šruchy zelné v léčbě orálního lichen planus