Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Předcházení rakovině všemi možnými zeleninovými prostředky
Která potraviny byla spojena s nejnižším rizikem rakoviny prsu u Afroameričanek? Jablka, banány, brokolice, zelí, melouny cantaloupe, mrkve, kapusta, grep, pomeranče, špenát, rajčata, sladké brambory?
Nedávno byla zveřejněna studie provedená na 50 000 Afroameričankách. Z hlediska vědy o výživě a lékařského výzkumu obecně jde o velmi zanedbávanou etnickou skupinu. „Příjem ovoce a zeleniny ve vztahu k riziku vzniku rakoviny prsu ve Studii o zdraví černošských žen (Black Women’s Health Study).“ Ty ženy, které poslouchaly svou maminku, a jedly zeleninu, měly výrazně nižší riziko nejagresivnějšího typu rakoviny prsu, s estrogen negativními receptory, jelikož takové se těžko léčí.
Prokázala nějaká rostlina výraznější ochranný účinek? Ze všech druhů ovoce a zeleniny, které zkoumali, byly dva obzvláště účinné. Které dva to byly? Vědci zkoumali jablka, banány, brokolici, zelí, meloun, mrkve, listovou kapustu, grep, pomeranče, špenát, rajčata a sladké brambory. A pro ty z vás, které napadne: Počkat, nemůžete přece srovnávat „jablka s hruškami“ (v angličtině se říká jablka s pomeranči). Tak přesně tohle vskutku udělali. Co myslíte, že zjistili?
Ačkoli konzumace brokolice se zdála mít zvlášť ochranný účinek u žen těsně před menopauzou, napříč všemi věkovými kategoriemi žen zvítězila listová kapusta. Není to překvapující, patří mezi brukvovité a je to tmavě zelená listová zelenina, tak jako kadeřávek. Proti tomu nemůžeme nic mít. Ovšem vítěz na 2. místě překvapil: mrkev. Mrkev také autorka této skvělé knihy, Tracye Linn McQuiter, umístila na její obálku společně s listovou kapustou.
Jak nadnesl jeden z výzkumníků, celistvá veganská strava bohatá na ovoce a zeleninu, zejména, když je doprovázena pravidelným pohybem a nekuřáctvím, může mít pozoruhodně příznivý účinek na riziko rakoviny u Afroameričanek a může zvrátit trend stoupajícího rizika rakoviny započatý v průběhu 20. století.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Boggs DA, Palmer JR, Wise LA, Spiegelman D, Stampfer MJ, Adams-Campbell LL, Rosenberg L. Fruit and vegetable intake in relation to risk of breast cancer in the Black Women's Health Study. Am J Epidemiol. 2010 Dec 1;172(11):1268-79.
- McCarty MF. Mortality from Western cancers rose dramatically among African-Americans during the 20th century: are dietary animal products to blame? Med Hypotheses. 2001 Aug;57(2):169-74.
Images thanks to: Evan-Amos (Derivative: Scarce); Fir0002; J.smith; and BogHog via Wikimedia Commons; Ana Santos; Renee Comet & the National Cancer Institute; Miansari66; and Tracye McQuirter, MPH.