Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Černé maliny vs. rakovina ústní dutiny
Černé maliny mohou vést k úpůné klinické regresi předrakovinných lézí v dutině ústní (orální intraepiteliální neoplazie).
Další bobulkový zázrak: objevil se příběh podobný jahodám a léčbě rakoviny jícnu. Tentokrát se jedná o černé maliny a rakovinu ústní dutiny.
Opět to začalo studiemi in vitro. Rakovina úst, jeden z deseti nejběžnějších typů rakoviny v USA s mírou úmrtnosti zhruba půl na půl. Riziko rakoviny ústní dutiny lze snížit, pokud se vyhneme tabáku ve všech formách, omezíme konzumaci alkoholu, vyhneme se obezitě a jíme nejméně pět porcí zeleniny a ovoce denně; stejně jako bych za celý život neměli mít více než 6 partnerů na orální sex a také bychom se měli vyvarovat delšího užívání marihuany – tedy více než 20 let. Ale co když už v ústech máte prekancerózní změny?
Zdá se, že černé maliny selektivně inhibují růst jak maligních, tak i premaligních buněk, nikoliv však normálních buněk, což je přesně to, co chceme. Tady se však jednalo o pokus v Petriho misce. Vzali tedy pár lidí, kteří v ústech měli prekancerózní bujení, tzv. orální intraepiteliální neoplazie, a nechali je potírat si to po dobu šesti týdnů gelem z černých malin. Stejně jako u studie jícnu s jahodami se většina lézí pacientů zlepšila, včetně případů kompletní klinické regrese. Teď to vidíte; teď už ne. Díky bobulím. Byli schopni pozorovat vymizení genetických změn, které vedly k utlumení genů potlačujících nádory. Použili gel z toho důvodu, aby bobulky na lézích dobře držely, takže je ti lidé nemuseli pojídat po celý den.
Teď se vědci stávají ještě víc high-tech, vyvíjejí injekční milicylindrické bobulové implantáty. „Na rozdíl od standardních lokálních formulací podávání…, které vyžadují opakované dávkování po celý den… implantovatelné prostředky zmenšují komplikace spojené s mnohočetným dávkováním a špatnou spoluprací pacientů.“ Tyto malé mikroskopické soudky plní práškem z černých malin, injekčně vpravují do léze a ty se pak pomalu rozpouštějí a po celý měsíc uvolňují fytonutrienty.
Pro ty, kteří raději maliny konzumují staromódní způsobem, naneštěstí budete muset být v Oregonu tři týdny v červenci, kdy se tyto speciální plody sklízejí, abyste se k nim dostali. Nikdy jsem je neviděl v obchodě mražené. Můžete si je objednat zmražené online, ale stojí kolem 20 dolarů za půl kila plus poštovné. Mražený sušený prášek je relativně levnější, ale víte, vždycky přemýšlím o tom, kolik živin se tím ztratí. No, a konečně je na to studie.
„Koncentrace antioxidantů byla měřena v čerstvých, mražených a lyofilizovaných jahodách a jahodovém džemu, s cílem změřit obsah antioxidantů v potravinách, které spotřebitel obvykle může najít v obchodech s potravinami.“ U gramů na gram sušiny si lyofilizování stojí velmi dobře, dokonce lépe než mražení. Džem, pravděpodobně kvůli tepelnému zpracování, to pěkně odskákal. Na základě konzumované hmotnosti lyofilizované jahody zazářily, ale jen proto, že 30 gramů sušených odpovídá asi šálku a půl čerstvých plodů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C. Han, H. Ding, B. Casto, G. D. Stoner, S. M. D'Ambrosio. Inhibition of the growth of premalignant and malignant human oral cell lines by extracts and components of black raspberries. Nutr Cancer 2005 51(2):207 - 217
- S. E. Rosenquist. Is oral sex really a dangerous carcinogen? Let's take a closer look. J Sex Med 2012 9(9):2224 - 2232
- T. Upile, W. Jerjes, M. Al-Khawalde, H. Radhi, H. Sudhoff. Oral sex, cancer and death: Sexually transmitted cancers. Head Neck Oncol 2012 4:31
- S. R. Mallery, J. C. Zwick, P. Pei, M. Tong, P. E. Larsen, B. S. Shumway, B. Lu, H. W. Fields, R. J. Mumper, G. D. Stoner. Topical application of a bioadhesive black raspberry gel modulates gene expression and reduces cyclooxygenase 2 protein in human premalignant oral lesions. Cancer Res. 2008 68(12):4945 - 4957
- B. S. Shumway, L. A. Kresty, P. E. Larsen, J. C. Zwick, B. Lu, H. W. Fields, R. J. Mumper, G. D. Stoner, S. R. Mallery. Effects of a topically applied bioadhesive berry gel on loss of heterozygosity indices in premalignant oral lesions. Clin. Cancer Res. 2008 14(8):2421 - 2430
- K. G. H. Desai, K. F. Olsen, S. R. Mallery, G. D. Stoner, S. P. Schwendeman. Formulation and in vitro-in vivo evaluation of black raspberry extract-loaded PLGA/PLA injectable millicylindrical implants for sustained delivery of chemopreventive anthocyanins. Pharm. Res. 2010 27(4):628 - 643
- K. K. Marques, M. H. Renfroe, P. B. B. Brevard, R. E. Lee, J. W. Gloeckner. Differences in antioxidant levels of fresh, frozen and freeze-dried strawberries and strawberry jam. Int J Food Sci Nutr 2010 61(8):759 - 769
- T. Byers, M. Nestle, A. McTiernan, C. Doyle, A. Currie-Williams, T. Gansler, M. Thun. American Cancer Society Guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention: Reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA Cancer J Clin 2002 52(1):92 -119
Images thanks to Bernie via Wikimedia; and Marisa | Food in Jars, Rob Ireton, and Chiot’s Run via flickr