
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Bílkoviny a srdeční onemocnění
Proč je příjem živočišných bílkovin spojován se srdečním onemocněním – dokonce i nezávisle na nasyceném tuku – a příjem rostlinných potravin má ochranný účinek?
Víme, že kvalita a množství tuku jsou úzce spjaty s rizikem rozvoje našeho největšího zabijáka, srdečního onemocnění. Jak je to s bílkovinami? Nedávná zpráva z Harvardu: Denní příjem bílkovin a riziko ischemické choroby srdeční u mužů středního věku. Je podle vás celkový příjem bílkovin, nezávisle na jeho zdroji a nezávisle na příjmu tuku, spojen s větším výskytem srdečního onemocnění, menším výskytem, nebo nehraje žádnou roli?
Odpověď, ke které vědci dospěli, zněla: Příjem bílkovin nehraje roli. Na množství bílkovin evidentně nezáleželo, ale co jejich kvalita a zdroj? Nepozorovali žádnou souvislost mezi celkovým příjmem bílkovin ze stravy a celkovým rizikem srdečního onemocnění u této skupiny mužů. Ovšem vyšší příjem živočišných bílkovin může být spojen se zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční u „zdravých mužů“, tedy u mužů bez hypertenze, vysokého cholesterolu a cukrovky. Zdraví jsou tedy jen v uvozovkách, jelikož mají zvýšené riziko srdečního onemocnění kvůli své spotřebě živočišných bílkovin. Vědci vypozorovali také významný vztah nepřímé úměry mezi vyšším příjmem rostlinných bílkovin a rizikem smrtelného srdečního onemocnění. Takže více rostlin znamenalo méně srdečního onemocnění.
To znamená, že čím více rostlinných potravin na úkor těch živočišných jíme, tím více svému srdci prospějeme, dokonce i nezávisle na příjmu tuku. Takže přínosy rostlinné stravy nejsou jen o vyhýbání se nasycenému živočišnému tuku. Copak není bílkovina jako bílkovina? Jak vaše tělo pozná, jestli bílkovina pochází z rostliny nebo ze zvířete?
Bílkoviny jsou tvořeny řetězcem aminokyselin a některé aminokyseliny jsou běžnější u rostlin než u zvířat, zejména kyselina glutamová. O té jedna studie zveřejněná v časopise Journal of the American Heart Association zjistila, že má potenciál nezávisle snižovat krevní tlak. To může přispět k té nepřímé úměře mezi rostlinnými bílkovinami a krevním tlakem. Vysoký příjem rostlinných potravin = nízký tlak.
Tyto jejich poznatky obecně posílily opodstatněnost současného doporučení konzumovat velké množství rostlinných potravin jakožto součásti komplexních výživových přístupů k prevenci a zvládnutí závažných srdečně-cévních rizikových faktorů a epidemie srdečně-cévních onemocnění.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Preis SR, Stampfer MJ, Spiegelman D, Willett WC, Rimm EB. Dietary protein and risk of ischemic heart disease in middle-aged men. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1265-72.
- Stamler J, Brown IJ, Daviglus ML, Chan Q, Kesteloot H, Ueshima H, Zhao L, Elliott P; INTERMAP Research Group. Glutamic acid, the main dietary amino acid, and blood pressure: the INTERMAP Study (International Collaborative Study of Macronutrients, Micronutrients and Blood Pressure). Circulation. 2009 Jul 21;120(3):221-8.
Images thanks to National Human Genome Research Institute; This Girl Lel; and Bludgeoner86 via flickr
Nejnovější videa

Testování jógy při roztroušené skleróze, bolestech zad, krku, nespavosti a…

Jak dokázat, zda má jóga zvláštní zdravotní účinky?

Proč by vegani měli jíst více rostlinné stravy
