Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Cholesterol ve stravě a záněty způsobené obezitou v oblasti břicha
Optimální příjem cholesterolu ve stravě může být nulový.
Máme spoustu důkazů, že cholesterol ze stravy zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění. Zavádějící je zaměření vaječného průmyslu na hladiny LDL cholesterolu nalačno, které jsou zvýšené jen o 10 %. Nicméně hlavní vliv stravy je na postprandiální stav, tedy stav po jídle. Po dobu zhruba čtyř hodin po jídle bohatém na tuk nebo cholesterol v těle naměříme oxidativní stres, dysfunkci tepen a zánět tepen, k čemuž dochází po konzumaci 140 mg a více cholesterolu, což pokryje i jedno necelé vejce. Zatímco vaječný průmysl utrácí stovky milionů ve snaze přesvědčit lidi o tom, že je cholesterol ze stravy neškodný, my máme dobré důvody, proč omezovat příjem cholesterolu u všech lidí ohrožených cévním onemocněním. Počkat, cévní onemocnění, ischemická choroba srdeční, to je zabiják mužů i žen číslo jedna. Nejsme tedy všichni ohroženi? Ano, málokdy lidem dojde, že to prakticky znamená, že celá populace ve vyspělých zemích by ve snaze o dlouhý život měla omezit vejce.
V reakci na to se vaječný průmysl pokouší přijít se způsoby, jak snížit obsah cholesterolu ve vejcích. Například zkrmováním statinů na snížení cholesterolu nosnicím. Nebo dokonce technikami pro snížení cholesterolu ve vaječných žloutcích po snesení, extrakcí pomocí rozpouštědel jako je aceton, jenž se používá jako odlakovač na nehty. Tyto metody nebyly zavedeny ve velkém měřítku z důvodů, jako je bezpečnost potravin.
Vaječný průmysl také může investovat čas do útočení na novou konkurenci z rostlinných potravin, třeba na firmu Eat Just. Americké ministerstvo zemědělství prověřilo obvinění z pochybení American Egg Board, jejž zřizuje federální vláda. V obvinění mimo jiné stojí, že zaměstnanec Egg Board vyhrožoval výkonnému řediteli Eat Just skrze emaily, které si posílali. Prý zařídí jeho skon. Při prošetřování skutečně nalezli emaily, ve kterých stálo třeba: „Co se společně složit na zařízení jeho konce?“ a „naši staří známí z Brooklynu se u něj zastaví.“ A jaké nápravné opatření ministerstvo provedlo? American Egg Board přiznala nevhodnost svých komentářů a omluvila se. Zaměstnanci a členové rady Egg Board budou povinni dokončit dodatečný výcvik týkající se korespondenční etikety a etiky.
Cholesterol ze stravy se také může podílet na zánětu ve vašem tělesném tuku, který se následně dostává do krve. Lidský tuk je důležitým místem pro ukládání cholesterolu u lidí. Vaše tukové buňky umí zachytit spoustu volného cholesterolu, který není rozložitelný buňkami a ve vysokých koncentracích je toxický. A to může vést k akumulaci makrofágů. Zde je biopsie tuku. Vidíte ty malé modré tečky? To jsou umírající makrofágy, jde o typ imunitních buněk, které mohou vyvrhnout svou nálož zánětlivých chemikálií. Domníváme se, že to vede k mnoha metabolickým poruchám doprovázejícím obezitu, včetně inzulínové rezistence, systémového zánětu a aterosklerózy. Takže snížení nadměrného příjmu cholesterolu je navrhovanou a jednoduchou cestou, jak utlumit metabolické nemoci spojené s obezitou.
Dobře, ale bylo to doopravdy podrobeno testu na lidech? Víme, že cholesterol ze stravy podporuje bobtnání tukových buněk a zánět v břišním tuku opic. Jenže to je asi jako výzkum ukazující, jak cholesterol ze stravy přímo vyvolává akutní střevní zánět u myší a ryb zebřiček. Co máme s takovou informací dělat? Studie na lidech jsme neměli – až do této chvíle.
Vegetariáni konzumují výrazně méně cholesterolu. Ačkoliv jsou vejce samotná největším zdrojem cholesterolu v americké stravě, větším než každý jednotlivý druh masa zvlášť, tak v případě sloučení masa do jednoho vyvstane na prvním místě. Více cholesterolu přitom přijmeme z kuřecího než červeného masa.
Výzkumníci provedli biopsie vegetariánům. Nejen, že jejich tuk měl v průměru méně než polovinu prozánětlivých makrofágů než biopsie od konzumentů běžné stravy, ale konzumenti masa měli i o 50 % vyšší expresi faktoru nádorové nekrózy v břišním tuku. Jde o silný ukazatel zánětu. Nicméně v mase najdeme kromě cholesterolu spoustu dalšího, co mohlo přispět k zánětlivému stavu.
Co dalšího však potřebujeme vědět, než že zvyšuje riziko srdečního onemocnění? Přední profesor z Harvard Nutrition, Mark Hegsted, jednou napsal, že kdyby byl cholesterol představen jako nová přídatná látka, tak bychom citovali důkazy, že zvyšuje cholesterol v krvi a riziko srdečního onemocnění a závěr by téměř jistě zněl, že cholesterol nelze považovat za bezpečný v žádné dávce. Jakýkoliv příjem vyšší než nulový totiž zvyšuje riziko našeho největšího zabijáka.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org