Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Cukr vs. kukuřičný sirup
Když odhlédneme od obsahu rtuti, je vysoko-fruktózový kukuřičný sirup horší než stolní cukr?
Co je horší: cukr nebo kukuřičný sirup? Tři možnosti: cukr, kukuřičný sirup, nebo jsou oba stejně špatné? Točí se to kolem dokola; kde se zastaví, možná to někteří z vás věděli.
Stejně špatné. Tato otázka byl jen takový trik. Obyčejný kukuřičný sirup na pečení je čistá glukóza; žádná fruktóza. Ale v nealkoholických nápojích žádný kukuřičný sirup není. Je tam kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Někteří z vás možná slyšeli dohady, že kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy může obsahovat rtuť. Pro účely této otázky předpokládejme, že tam žádná rtuť není: čistý cukr, oproti čistému kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Je cukr horší? Je vysoko-fruktózový kukuřičný sirup horší? Nebo jsou oba stejně špatné?
A vítězný poražený je – oba. Stolní cukr obsahuje 50 % glukózy a 50 % fruktózy, a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy má asi 45 % na 55 %. Nezáleží na tom; je to jen cukr.
Společnost Corn Refiners Association loni spustila PR kampaň ve výši 25 milionů USD, kde se chlubí, že vysoko-fruktózový kukuřičný sirup je pro vás stejně dobrý jako cukr. To je pravda, ale kolik to ve skutečnosti opravdu říká?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to GiantEagle.org and corn.org