Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jablka a rakovina prsu
Může jedno jablko denně výrazně snížit riziko rakoviny?
Když o tom mluvíme, udrží vás jedno jablko denně opravdu z dosahu lidi, jako jsem já? Tím mám na mysli, jestli existují nějaké vědecké důkazy podporující tvrzení, že pouhé jedno jablko denně má významné, měřitelné přínosy? Nezapomeňte, že doporučený minimální počet porcí ovoce a zeleniny je devět denně – a to minimálně. Co tedy zmůže jediné jablko? Co myslíte? Jablko denně, pravda nebo nepravda?
Je to pravda. Rozsáhlá studie zjistila, že ve srovnání s lidmi, kteří jedí méně než jablko denně, mají lidé, kteří konzumují jedno nebo více jablek denně, menší riziko rakoviny úst, rakoviny hrtanu, rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, menší množství rakoviny ledvin a méně rakoviny vaječníků.
To dává smysl vzhledem k novému výzkumu, který mimo jiné ukazuje, že jablečné slupky mají silné antioxidační a antiproliferativní účinky na lidské rakovinové buňky v Petriho misce. Čím vyšší byla koncentrace jablek, tím více se tempo růstu lidských rakovinných buněk ve srovnání s kontrolní skupinou zpomalilo. Zrovna tak u rakoviny prsu. Zdá se, že jablka fungují nejlépe proti estrogenově negativní rakovině prsu, která je mnohem hůře léčitelná než estrogenově pozitivní forma karcinomu prsu.
Jak to jablka dělají? Ti z vás, kteří viděli mé DVD o zastavení rakoviny, rozpoznají tato stadia tvorby nádoru. Karcinogeny způsobují mutace DNA a poté oxidaci a zánět, hormony způsobují růst, až nakonec nádory metastázují. Které kroky jablka blokují? Všechny. Antimutagenní, antioxidační, protizánětlivé účinky; a dokonce i posílení imunitního systému, který může všechny vzniklé nádory odstranit. Jezte alespoň jedno jablko denně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C. Gerhauser. Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta Med., 74(13):1608-1624, 2008.
- X. He and R. H. Liu. Phytochemicals of apple peels: isolation, structure elucidation, and their antiproliferative and antioxidant activities. J. Agric. Food. Chem., 56(21):9905-9910, 2008.