Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak American Egg Board navrhuje zavádějící studie
Cholesterol obsažený ve vejcích může nejen zhoršit účinky nasyceného tuku, ale má také výrazný vliv na hladinu cholesterolu proudící v krvi během dne.
Koncentrace cholesterolu v krvi se zřetelně zvyšuje s přísunem cholesterolu z potravy. Jinými slovy, když si vkládáme cholesterol do úst, zároveň si ho pouštíme do své krve. Cholesterol z jídla může také zesilovat škodlivé účinky nasycených tuků. To znamená, že když si dáme třeba vepřový plátek společně s vejci, škodlivé účinky masného výrobku se ještě umocní. Pokud bychom jedli každý den po dobu dvou týdnů množství cholesterolu a nasyceného tuku, které se nachází ve dvou vepřových McMuffinech s vajíčkem, náš cholesterol by se zvýšil asi o 0,75 mmol/l.
Co by se však stalo, kdybychom jedli zhruba stejné množství nasyceného tuku, ale bez cholesterolu? Třeba vepřový McMuffin bez vajíčka? Vejce by však také obsahovalo určité množství nasyceného tuku, aby se to vyrovnalo, musíme na tuto stranu přidat tři plátky slaniny. Na obou stranách máme stejné množství nasyceného tuku, ale zde je o dvě vejce méně cholesterolu. Vystoupal by tedy jen o tolik. Takže nasycený tuk může zvýšit hladiny cholesterolu v krvi nalačno více než samotný cholesterol ze stravy, ale společně jsou silnější.
Jedná se přitom o měření na lačno, tedy výchozí hodnoty cholesterolu v krvi, nad které ještě nárazově stoupá po konzumaci jídel, která cholesterol v krvi zvyšují. Srdeční onemocnění bylo označeno za postprandiální jev. Postprandiální znamená po jídle. Malé, mléčně zbarvené kapičky tuku a cholesterolu přímo z jídla zvané chylomikrony, se mohou hromadit v aterosklerotických placích, stejně jako LDL cholesterol. Co se stane, když sníme jídlo obsahující vejce?
Zde vidíte, co se děje s hladinou tuku a cholesterolu v krvi během sedmi hodin po snědení jídla bez tuku a cholesterolu. Takřka žádná změna. A teď se podívejme na jídlo s obsahem tuku a zvyšujícím se podílem vajec. Triglyceridy vystřelí nahoru a cholesterol taktéž.
Takovéto informace prodeji vajec vůbec neprospívají. Jak tedy navrhnout studii tak, aby výrobci tuto skutečnost zakryli?
Co kdybychom měřili hladiny cholesterolu pouze ráno na lačno, sedm hodin po večeři? Neviděli byste velký rozdíl mezi těmi, kteří si večer předtím dali vejce a těmi, kteří nikoliv. Jak poukázal hlavní výzkumník té studie, která srovnávala kouření s konzumací vajec, měření cholesterolu na lačno je vhodným způsobem, jak měřit účinky léků, které potlačují tvorbu cholesterolu v játrech, ale není vhodný pro měření účinků cholesterolu přijatého ze stravy. Po večeři nabité cholesterolem čeká vaše tepny náročná noc, všechen ten cholesterol je bude poškozovat.
A teď se zamyslete nad dnem. Kolik hodin uplyne mezi jídly? Tak čtyři hodiny mezi snídaní a obědem? Kdybychom si dali na snídani vejce, čeká nás prudký nárůst cholesterolu, přičemž při obědě se bude celý proces opakovat, tuk a cholesterol znovu zaplaví tepny. Většinu z našeho života prožijeme v postprandiálním stavu, ve stavu po jídle. A tady vidíte to množství cholesterolu, které v jídle bylo. V této studii skutečně použili vejce. Takže množství vajec v našich pokrmech má velký vliv právě tehdy, když na tom záleží – poté, co jsme se najedli. V tomto stavu jsme přitom po většinu života. Takže to je důvod, proč American Egg Board při financování studie nechává měřit cholesterol na lačno jedině další den ráno, kdy už je opět nízký.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J D Spence, D J A Jenkins, J Davignon. Egg yolk consumption, smoking and carotid plaque: Reply to letters to the Editor by Sean Lucan and T Dylan Olver et al. Atherosclerosis 2013 227(1):189 – 191.
- C Dubois, M Armand, N Mekki, H Portugal, A M Pauli, P M Bernard, H Lafont, D Lairon. Effects of increasing amounts of dietary cholesterol on postprandial lipemia and lipoproteins in human subjects. J. Lipid Res. 1994 35(11):1993 – 2007.
- C J Fielding, R J Havel, K M Todd, K E Yeo, M C Schloetter, V Weinberg, P H Frost. Effects of dietary cholesterol and fat saturation on plasma lipoproteins in an ethnically diverse population of healthy young men. Journal of Clinical Investigation 1995 95(2):611.
- P N Hopkins. Effects of dietary cholesterol on serum cholesterol: A meta-analysis and review. The American journal of clinical nutrition 1992 55(6):1060 – 1070.
- D B Zilversmit. Atherogenesis: A postprandial phenomenon. Circulation 1979 60(3):473 – 485.
Images thanks to College of Ag Communications via Flickr and Made20rder555 via Wikimedia Commons.