Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak léčit vysoký krevní tlak stravou
Léčbou prví linie je u hypertenze úprava životosprávy, která často zahrnuje DASH dietu. Co to je a jak ji lze ještě vylepšit?
Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem vedoucím k úmrtí a k invaliditě na světě. Již dříve jsem ukázal, jak lze rostlinnou stravou vysokému krevnímu tlaku předejít, ale co když už jej máte?
Americká kardiologická společnost, American College of Cardiology, a Centers for Disease Control and Prevention doporučují jako léčbu první volby úpravu životního stylu. Pokud to nefunguje, je třeba pacientovi začít podávat thiazidová diuretika, odvodňovací pilulku, a pak přidávat další a další léky, dokud jejich krevní tlak nesnížíte. Často lidé skončí na třech lécích, ačkoli vědci experimentují i se čtyřmi najednou, a někteří lidé skončí na pěti.
Proč nepřejít rovnou na léky? No, neléčí totiž skutečnou příčinu a mohou mít vedlejší účinky. Méně než polovina pacientů zůstane u léků první volby, možná kvůli nepříznivým účinkům, jako jsou poruchy erekce, únava a svalové křeče.
Takže jaké jsou ty doporučené změny životního stylu? Doporučují kontrolovat váhu, příjem soli a příjem alkoholu, pravidelně se hýbat a osvojit si stravovací plán DASH. DASH dieta byla popsána jako lakto-vegetariánská strava, ale není to tak. Klade důraz na ovoce, zeleninu a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, ale příjem masa pouze snižuje. Proč ne vegetariánská? Víme už desítky let, že potraviny živočišného původu jsou výrazně propojeny s krevním tlakem. Dokonce, pokud vezmete vegetariány a dáte jim maso, můžete sledovat, jak jejich krevní tlak okamžitě stoupá.
Mluvil jsem o tom, jak je přínosné dostat svůj krevní tlak na hodnoty jako 110 na 70, ale kdo se dokáže dostat tak nízko? Populace konzumující rostlinnou stravu, jako na čínském venkově, mají kolem 110 na 70 po celou dobu života, maso konzumují pouze při zvláštních příležitostech. Nebo africký venkov, kde starší lidé mají dokonalý krevní tlak – v protikladu k hypertenzi u nás. V západním světě, jak poukázala Americká kardiologická společnost, se k tak nízkému tlaku dostali pouze striktní vegetariáni, kteří vycházeli kolem 110 na 65.
Takže když vědci přišli s DASH dietou, tak si prostě nebyli vědomi tohoto významného výzkumu provedeného Frankem Sacksem z Harvardu? Ne, byli si vědomi. Předseda výboru pro návrh, který s dietou DASH přišel, byl dr. Sacks. Ve skutečnosti byla dieta DASH výslovně navržena tak, aby přinášela benefity snižování krevního tlaku vegetariánskou stravou, ale aby přesto obsahovala dostatek živočišných produktů a byla tak chutná pro širokou veřejnost. Sacks ve skutečnosti zjistil, že čím více mléčných výrobků lakto-vegetariáni jedli, tím vyšší byl jejich krevní tlak, ale musel učinit stravu přijatelnou.
Výzkum od té doby ukázal, že jsou to přidané rostlinné potraviny, nikoliv změny v oleji, sladkostech nebo mléčných výrobcích, které jsou onou kritickou položkou – tak proč nejíst rostlinnou stravu?
Nedávná metaanalýza ukázala, že vegetariánská strava je dobrá, ale přísně rostlinná strava může být lepší. Vegetariánská strava obecně poskytuje ochranu proti kardiovaskulárním onemocněním, některým rakovinám a smrti, ale plně rostlinná strava zřejmě poskytuje dodatečnou ochranu proti obezitě, hypertenzi, cukrovce 2. typu a úmrtnosti na srdeční onemocnění.
Na základě studie 89 000 lidí, ti, kteří jedli bezmasou stravu, podle všeho snížili své riziko vysokého krevního tlaku o 55 %, ale ti, co jedli stravu bez masa, vajec a mléčných výrobků, měli riziko nižší o 75 %. Pokud však už jíte nerafinovanou rostlinnou stravu bez zpracovaných potraviny a stolní soli, a stále jste ještě nedosáhli 110 na 70, existuje několik potravin, u kterých bylo nedávno zjištěno, že poskytují další ochranu.
Lněné semínko, několik polévkových lžic denně, vyvolalo jeden z nejúčinnějších antihypertenzivních účinků, jakých kdy bylo dosaženo stravou. Bylo 2-3krát účinnější než zavedení aerobního vytrvalostního cvičebního programu. Vodní meloun má také mimořádné účinky, ale museli byste ho sníst tak asi kilo denně. Mně by takový druh léčby vyhovoval, ale je těžké ji udržet po celý rok. ☺ Červené víno může pomáhat, ale pouze pokud by byl odebrán alkohol. Zeleninu syrovou nebo vařenou? A odpověď je obojí, i když syrová může fungovat lépe. Fazole, hrách, cizrna a čočka mohou trochu pomoci.
Kiwi naopak nefunguje, a to, jak se zdá vůbec, přestože studie byla financována společností, která kiwi pěstuje. Možná se měli inspirovat stylem California Raisin Marketing Board, kteří přišli s touto studií, která ukazuje, že rozinky mohou snížit krevní tlak – ale podle všeho jen ve srovnání se sušenkami, sýrovými krekry a chipsy. ☺
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S MacMahon, B Neal, A Rodgers. Hypertension--time to move on. Lancet. 2005 Mar 19-25;365(9464):1108-9.
- C P Donnison, B S Lond. Blood pressure in the African Native. It’s bearing upon the aetiology of hyperplasia and aterio-sclerosis. 1929 Jan 5-213;5497:6-7. doi:10.1016/S0140-6736(00)49248-2.
- M Ezzati, E Riboli. Can noncommunicable diseases be prevented? Lessons from studies of populations and individuals. Science. 2012 Sep 21;337(6101):1482-7.
- S Bromfield, P Muntner. High blood pressure: the leading global burden of disease risk factor and the need for worldwide prevention programs. Curr Hypertens Rep. 2013 Jun;15(3):134-6. doi: 10.1007/s11906-013-0340-9.
- F M Sacks, E H Kass. Low blood pressure in vegetarians: effects of specific foods and nutrients. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):795-800.
- A N Donaldson. The relation of protein foods to hypertension. Cal West Med. 1926 Mar;24(3):328-31.
- Dealcoholized red wine decreases systolic and diastolic blood pressure and increases plasma nitric oxide: short communication. G Chiva-Blanch, M Urpi-Sarda, E Ros, S Arranz, P Valderas-Martínez, R Casas, E Sacanella, R Llorach, R M Lamuela-Raventos, C Andres-Lacueva, R Estruch. Circ Res. 2012 Sep 28;111(8):1065-8.
- A R Walker, B F Walker. High high-density-lipoprotein cholesterol in African children and adults in a population free of coronary heart diseae. Br Med J. 1978 Nov 11;2(6148):1336-7.
- A S Go, M A Bauman, S M Coleman King, G C Fonarow, W Lawrence, K A Williams, E Sanchez. An effective approach to high blood pressure control: a science advisory from the American Heart Association, the American College of Cardiology, and the Centers for Disease Control and Prevention. J Am Coll Cardiol. 2014 Apr 1;63(12):1230-8. doi: 10.1016/j.jacc.2013.11.007.
- Y Yokoyama, K Nishimura, N D Barnard, M Takegami, M Watanabe, A Sekikawa, T Okamura, Y Miyamoto. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):577-87. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.14547.
- Q Chan, J Stamler, I J Brown, M L Daviglus, L Van Horn, A R Dyer, L M Oude Griep, K Miura, H Ueshima, L Zhao, J K Nicholson, E Holmes, P Elliott; INTERMAP Research Group. Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study. J Hum Hypertens. 2014 Jun;28(6):353-9. doi: 10.1038/jhh.2013.115.
- J W Anderson, K M Weiter, A L Christian, M B Ritchey, H E Bays. Raisins compared with other snack effects on glycemia and blood pressure: a randomized, controlled trial. Postgrad Med. 2014 Jan;126(1):37-43. doi: 10.3810/pgm.2014.01.2723.
- Q Chen, S Turban, E R Miller, L J Appel. The effects of dietary patterns on plasma renin activity: results from the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. J Hum Hypertens. 2012 Nov;26(11):664-9. doi: 10.1038/jhh.2011.87.
- T P de Paula, T Steemburgo, J C de Almeida, V Dall'Alba, J L Gross, M J de Azevedo. The role of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet food groups in blood pressure in type 2 diabetes. Br J Nutr. 2012 Jul 14;108(1):155-62. doi: 10.1017/S0007114511005381.
- L T Le, J Sabate. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients. 2014 May 27;6(6):2131-47. doi: 10.3390/nu6062131.
- A Figueroa, M A Sanchez-Gonzalez, A Wong, B H Arjmandi. Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Am J Hypertens. 2012 Jun;25(6):640-3. doi: 10.1038/ajh.2012.20.
- F H Messerli, S Bangalore. Half a century of hydrochlorothiazide: facts, fads, fiction, and follies. Am J Med. 2011 Oct;124(10):896-9. doi: 10.1016/j.amjmed.2011.05.009.
- A Mahmud, J Feely. Low-dose quadruple antihypertensive combination: more efficacious than individual agents--a preliminary report. Hypertension. 2007 Feb;49(2):272-5.
- F Mizokami, Y Koide, T Noro, K Furuta. Polypharmacy with common diseases in hospitalized elderly patients. Am J Geriatr Pharmacother. 2012 Apr;10(2):123-8. doi: 10.1016/j.amjopharm.2012.02.003.
- L J Appel, M W Brands, S R Daniels, N Karanja, P J Elmer, F M Sacks; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308.
- N M Karanja, E Obarzanek, P H Lin, M L McCullough, K M Phillips, J F Swain, C M Champagne, K P Hoben. Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension Trial. DASH Collaborative Research Group. J Am Diet Assoc. 1999 Aug;99(8 Suppl):S19-27.
- W R Morse, Y T Beh. Blood pressure amongst aboriginal ethnic groups of Szechwan Province, West China. Lancet, 1937 Apr 229;5929:966-968.
- F M Sacks, E Obarzanek, M M Windhauser, L P Svetkey, W M Vollmer, M McCullough, N Karanja, P H Lin, P Steele, M A Proschan. Rationale and design of the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial (DASH). A multicenter controlled-feeding study of dietary patterns to lower blood pressure. Ann Epidemiol. 1995 Mar;5(2):108-18.
- D Rodriguez-Leyva, W Weighell, A L Edel,R LaVallee, E Dibrov,R Pinneker, T G Maddaford, B Ramjiawan, M Aliani, R Guzman R, G N Pierce. Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension. 2013 Dec;62(6):1081-9. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.02094.
- V A Cornelissen, R Buys, N A Smart. Endurance exercise beneficially affects ambulatory blood pressure: a systematic review and meta-analysis. J Hypertens. 2013 Apr;31(4):639-48. doi: 10.1097/HJH.0b013e32835ca964.
- V H Jayalath, R J de Souza, J L Sievenpiper, V Ha, L Chiavaroli, A Mirrahimi, M Di Buono M, Bernstein, L A Leiter, P M Kris-Etherton, V Vuksan, J Beyene, C W Kendall, D J Jenkins. Effect of dietary pulses on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Am J Hypertens. 2014 Jan;27(1):56-64. doi: 10.1093/ajh/hpt155. Epub 2013 Sep 7.
- C S Gammon, R Kruger, S J Brown, C A Conlon, P R von Hurst, W Stonehouse. Daily kiwifruit consumption did not improve blood pressure and markers of cardiovascular function in men with hypercholesterolemia. Nutr Res. 2014 Mar;34(3):235-40. doi: 10.1016/j.nutres.2014.01.005.
- D J Graham, L Green. Further cases of valvular heart disease associated with fenfluramine-phentermine. N Engl J Med. 1997 Aug 28;337(9):635.
Images thanks to via Mikalai Maminau via 123rf. Images have been modified.