Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak nezemřít na onemocnění ledvin
Renálnímu selhání lze předcházet, případně jej i léčit, rostlinnou stravou. Není divu, ledviny jsou orgánem s výrazným cévním zásobením. Výzkumníci z Harvardu identifikovali tři hlavní rizikové součásti stravy, související s poklesem funkce ledvin: živočišné bílkoviny, tuky a cholesterol. Živočišný tuk dle studií mění strukturu našich ledvin tak, že kusy tuku doslova ucpávají tkáň; to vidíme při pitvě.
Živočišné proteiny významně ovlivňují ledvinné funkce a vyvolávají tzv. hyperfiltraci, pro ledviny jsou značnou zátěží. Nedělají to však rostlinné bílkoviny. Dejte si tuňáka a můžete vidět, jak dochází ke zvýšení tlaku v ledvinách 1, 2, 3 hodiny po jídle, a to jak u nediabetiků, tak u diabetiků. Takový dopad se nerozvíjí po dlouhých desetiletích, ale doslova během několika hodin, kdy se jídlo dostalo do našich úst.
Pokud si namísto sendviče s tuňákovým salátem dáte sendvič s tofu a zeleninou, který bude obsahovat stejné množství bílkovin, co se stane? Žádný negativní efekt.
Vypořádat se s rostlinnými bílkovinami není problém. Proč živočišná bílkovina vede k nadměrnému zatížení ledvin? Zdá se, že důvodem je zánět, který se rozvíjí po konzumaci živočišných produktů. Jak to víme? Protože pokud užijete protizánětlivě působící léčivo spolu s tuňákovým salátem, můžete zastavit hyperfiltraci, tedy únik bílkovin, což je vlastně reakce na požití masa.
Zátěž pro ledviny představuje i kyselý efekt masa. Živočišné potraviny, maso, vejce a mléčné výrobky v ledvinách stimulují tvorbu kyselých látek, což může vést k tubulární toxicitě, poškození drobných, jemných trubiček, v nichž se tvoří moč. Živočišné potraviny zvyšují tvorbu kyselin. Nejvýraznější je to u ryb, ale i u vepřového a drůbežího masa. Rostlinné potraviny naopak bývají relativně neutrální, případně alkalické, a neutralizují vliv kyselin. Klíč k zastavení chronického onemocnění ledvin najdeme na farmářském trhu spíše než v lékárně.
Proto se rostlinná strava uplatňovala při onemocnění ledvin po desetiletí. Zde vidíte únik bílkovin u konvenční stravy s nízkým obsahem sodíku, což je obvyklé doporučení lékařů, které zaznívá při snížené funkci ledvin. Graf ukazuje přechod na veganskou stravu a zpět, opět rostlinná strava, pak konvenční, ještě jednou totéž… A funkce ledvin se mění, jako když přepínáte vypínač, podle toho, co zrovna sníte.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Lin J, Hu FB, Curhan GC. Associations of diet with albuminuria and kidney function decline. Clin J Am Soc Nephrol. 2010 May;5(5):836-43.
- Odermatt A. The Western-style diet: a major risk factor for impaired kidney function and chronic kidney disease. Am J Physiol Renal Physiol. 2011 Nov;301(5):F919-31.
- Hartroft WS. Fat emboli in glomerular capillaries of choline-deficient rats and of patients with diabetic glomerulosclerosis. Am J Pathol. 1955 May-Jun;31(3):381-97.
- Soroka N, Silverberg DS, Greemland M, Birk Y, Blum M, Peer G, Iaina A. Comparison of a vegetable-based (soya) and an animal-based low-protein diet in predialysis chronic renal failure patients. Nephron. 1998;79(2):173-80.
- Nakamura H, Takasawa M, Kashara S, Tsuda A, Momotsu T, Ito S, Shibata A. Effects of acute protein loads of different sources on renal function of patients with diabetic nephropathy. Tohoku J Exp Med. 1989 Oct;159(2):153-62.
- Trevisan R, Valerio A, Avogaro A, Borsato M, Doria A, Semplicini A, Sacerdoti D, Jones S, Bognetti E, et al. Impaired renal response to a meat meal in insulin-dependent diabetes: role of glucagon and prostaglandins. Am J Physiol. 1990 Mar;258(3 Pt 2):F675-83.
- Banerjee T, Crews DC, Wesson DE, Tilea A, Saran R, Rios Burrows N, Williams DE, Powe NR; Centers for Disease Control and Prevention Chronic Kidney Disease Surveillance Team. Dietary acid load and chronic kidney disease among adults in the United States. BMC Nephrol. 2014 Aug 24;15:137.
- Uribarri J, Oh MS. The key to halting progression of CKD might be in the produce market, not in the pharmacy. Kidney Int. 2012 Jan;81(1):7-9.
- Barsotti G, Cupisti A, Morelli E, Ciardella F, Giovannetti S. Vegan supplemented diet in nephrotic syndrome. Nephrol Dial Transplant. 1990;5 Suppl 1:75-7.
Videography courtesy of Grant Peacock