
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Jak snížit hladiny těžkých kovů pomocí stravy
Jaká úprava stravy dokáže současně pomoci s detoxikací těla od rtuti, olova i kadmia?
Již dříve jsme si vysvětlovali problematiku kontaminace vápníkových doplňků, jako je kostní moučka, olovem. Nešlo však pouze o kostní moučku. Podstatné množství olova bylo nalezeno i v jiných, obvyklejších a volně prodejných doplňcích stravy. Testování přesto odhalilo přetrvávající obavu odborné veřejnosti ohledně kostní moučky. Naštěstí již není tak oblíbená. Takže mnozí z nás většinou nepřicházejí do styku s olovem z kostní moučky přímo, ale můžeme mu být vystaveni nepřímo, prostřednictvím zvířat, která jíme.
V USA je každý rok vyprodukováno 2,5 miliardy kilogramů kostní moučky jako vedlejší produkt jatek. Co se s těmi miliony tun ročně děje? Vracíme je zpět do oběhu, krmíme jimi hospodářská zvířata, zejména kuřata. Je třeba říct, že většina olova z kostí moučky prochází tělem zvířat a skončí v odpadních produktech. Jenže my tento odpad (kravské, prasečí a slepičí výkaly) sbíráme a pak jej znovu podáváme zvířatům. Uhodli jste. Můžeme tedy vidět, jak se hladiny škodlivých látek v jejich tělech hromadí.
Už jsem mluvil o tom, co to může znamenat, když si pak uvaříte třeba slepičí vývar. Původní obavy z těchto krmivářských praktik, tedy krmení krav krávami, prasaty a kuřaty plynuly z šíření prionových infekcí. Příkladem je choroba šílených krav. Nejsou to však jen priony, jejichž koncentraci může tato recyklace znásobit, jsou tu i toxické látky, včetně olova. Konzumace většího množství rostlinných potravin by mohla snížit vystavení olovu a ještě větší poměr rostlinných potravin by mohl vystavení olovu snížit o to více. Taková věc se však musí otestovat.
Měli bychom očekávat, že zjistíme prospěšnost této změny stravy? Ano, olovo je jedním z toxinů nacházejících se v mase. Nicméně polovinu našeho vystavení olovu ze stravy pravděpodobně tvoří rostlinné potraviny. Dietetické modelové studie z Evropy naznačují, že vegetariáni byli vystaveni přibližně stejnému množství jako obecná populace, s výjimkou těch, kteří jedli hodně divoké zvěře. Ta může obsahovat až tisíckrát více olova než většina ostatních potravin.
Ve skutečnosti může mít vegetariánská strava dokonce i vyšší obsah olova. Jenže ono to není o tom, co jíte, ale o tom, co vstřebáte. Jak jsme se dozvěděli z příběhu o kadmiu, vstřebávání toxických těžkých kovů z živočišných potravin do lidských střevních buněk může být vyšší než z rostlinných zdrojů. Proto se stává, že najdete vegetariánku s jedněmi z nejnižších koncentrací olova a kadmia v krvi i přes její vysoký příjem těchto látek ze stravy. Vědět jistě to však nemůžeme… Dokud to neotestujeme.
Zdá se, že po změně stravy na vegetariánskou měla fekální eliminace olova tendenci stoupat. U devíti subjektů došlo v průměru ke ztrojnásobení eliminace olova. Tři další subjekty to neovlivnilo a u čtyř došlo k poklesu eliminace o polovinu. Ale studie trvala jen několik měsíců; rozdíl nebyl statisticky významný. Tak zkusme rok. Šlo o změnu stravy charakterizovanou zařazením velkého množství syrové zeleniny, ovoce, nerafinovaných potravin a celozrnných obilovin. Naopak vyřazeno bylo maso, drůbež ryby a vejce (pár mléčných fermentovaných, zakysaných mléčných výrobků zůstalo). Množství zpracovaných a nezdravých potravin bylo sníženo. Vědci odebrali vzorky vlasů před a po pokusu. Naměřili významné snížení výskytu těžkých kovů, včetně snížení hladin olova téměř na polovinu. Podívejte se na to: tady je vidět množství rtutí, kadmia a olova, které jejich těla pomalu ukládala do vlasů, když s pokusem začínali. Během tří měsíců obsah toxických těžkých kovů poklesl a setrval tak. Jak víme, jestli to nebyla jen náhoda? Protože naměřený obsah těžkých kovů několik let po skončení studie byl opět zvýšený. Stalo se tak po návratu k běžné stravě. Hladiny rtuti, kadmia a olova vystřelily zpět na úroveň, na které kdysi zkoumané osoby začínaly.
Totéž se stalo i s jinou skupinou po dvou letech. Pokles rtuti je snadné vysvětlit, pravděpodobně se tak stalo kvůli drastickému snížení konzumace ryb. Snížení konzumace alkoholických nápojů mohlo přispět k poklesu olova, ale také mohlo jít o efekt podobný tomu, jež se vyskytuje u kadmia. Pokles obsahu olova ve vlasech mohl být způsoben změnou stravy, která vedla v první řadě k jeho menšímu vstřebávání do těla.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Dórea JG. Vegetarian diets and exposure to organochlorine pollutants, lead, and mercury. Am J Clin Nutr. 2004;80(1):237-8.
- Roberts HJ. Potential toxicity due to dolomite and bonemeal. South Med J. 1983;76(5):556-9.
- Püssa T. Toxicological issues associated with production and processing of meat. Meat Sci. 2013;95(4):844-53.
- Peraza MA, Ayala-fierro F, Barber DS, Casarez E, Rael LT. Effects of micronutrients on metal toxicity. Environ Health Perspect. 1998;106 Suppl 1:203-16.
- Vahter M, Johansson G, Akesson A, Rahnster B. Faecal elimination of lead and cadmium in subjects on a mixed and a lactovegetarian diet. Food Chem Toxicol. 1992;30(4):281-7.
- Ros C, Mwanri L. Lead exposure, interactions and toxicity: food for thought. Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12(4):388-95.
- Srikumar TS, Johansson GK, Ockerman PA, Gustafsson JA, Akesson B. Trace element status in healthy subjects switching from a mixed to a lactovegetarian diet for 12 mo. Am J Clin Nutr. 1992;55(4):885-90.
- Campbell C, Osterhoudt KC. Prevention of childhood lead poisoning. Curr Opin Pediatr. 2000;12(5):428-37.
- Demichele SJ. Nutrition of lead. Comp Biochem Physiol A Comp Physiol. 1984;78(3):401-8.
- Srikumar TS, Källgård B, Ockerman PA, Akesson B. The effects of a 2-year switch from a mixed to a lactovegetarian diet on trace element status in hypertensive subjects. Eur J Clin Nutr. 1992;46(9):661-9.
- Ross EA, Szabo NJ, Tebbett IR. Lead content of calcium supplements. JAMA. 2000;284(11):1425-9.
- Sapkota AR, Lefferts LY, Mckenzie S, Walker P. What do we feed to food-production animals? A review of animal feed ingredients and their potential impacts on human health. Environ Health Perspect. 2007;115(5):663-70.
- Johnson CJ, Mckenzie D, Pedersen JA, Aiken JM. Meat and bone meal and mineral feed additives may increase the risk of oral prion disease transmission. J Toxicol Environ Health Part A. 2011;74(2-4):161-6.
- Chunhabundit R, Srianujata S, Bunyaratvej A, Kongkachuichai R, Satayavivad J, Kaojarern S. Cadmium bioavailability from vegetable and animal-based foods assessed with in vitro digestion/caco-2 cell model. J Med Assoc Thai. 2011;94(2):164-71.
- Jekanowski M. Survey Says: A Snapshot of Rendering. Render Magazine. April 2011;58-61.
- Alexander J, Benford D, Boobis A, et al. Scientific Opinion on Lead in Food, EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). EFSA J. 2010;8(4):1570.
Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.
Nejnovější videa

Testování jógy při roztroušené skleróze, bolestech zad, krku, nespavosti a…

Jak dokázat, zda má jóga zvláštní zdravotní účinky?

Proč by vegani měli jíst více rostlinné stravy
