Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jaký je váš střevní mikrobiální enterotyp?
Zdá se, že jsou na světě jen dva typy lidí: ti, kteří mají ve střevech převážně bakterie rodu Bacteroides a ti, kteří mají ve střevech převážně bakterie rodu Prevotella.
Lidská střeva obsahují různorodou sbírku mikroorganismů, skládajících se přibližně z 1000 druhů, přičemž každý jedinec představuje vlastní jedinečnou sbírku. Ale nebylo známo, zda je tato variace kontinuální, nebo zda se lidé shlukují do konkrétních klasifikovatelných typů, až dokud tato slavná studie nezanalyzovala střevní flóru lidí napříč několika zeměmi a kontinenty a neidentifikovala tři tzv. enterotypy.
Byli tu lidé, kteří měli ve svých střevech spoustu Bacteroides, lidé, u nichž převládali druhy Prevotella, a lidé, jejichž stolice naopak živila mnoho druhů Ruminococcus. Docela úžasné, že se při tolika stovkách druhů bakterií lidé ustálí v jedné z těchto tří kategorií.
Zjistilo se totiž, že naše střeva jsou jako ekosystémy. Tak jako na planetě existuje mnoho různých druhů zvířat, ale nejsou rozmístěna náhodně. Tím chci říct, že v poušti nenajdete delfíny. V poušti najdete pouštní druhy; v džungli najdete druhy džungle, protože každý ekosystém má různé selektivní tlaky, jako jsou srážky nebo teplota.
Tento raný výzkum naznačuje, že existují tři typy ekosystémů tlustého střeva. Můžete rozdělit lidstvo na tři typy: lidé, jejichž střeva živí spousty bakterií druhu Bacteroides, ti, jejichž střeva jsou lepšími domovy pro bakterie skupiny Prevotella, a ti, kteří podporují růst Ruminococcus. A pokud si myslíte, že je úžasné, že bylo možné zúžit to na tři skupiny, do kterých všichni zapadají, následný výzkum na mnohem větším vzorku lidí dokázal začadit Ruminococcus pod Bacteroides, takže teď všichni zapadají pouze do jedné ze dvou skupin. Takže teď víme, že pokud jde o střevní flóru, tak na světě jsou pouze dva typy lidí: ti, kteří produkují většinou Bacteroides, a ti, kteří převážně ubytovávají druhy Prevotella.
Otázkou je, proč? Nezdálo se, že by záleželo na tom, kde jste žili, zda jste muž nebo žena, jak jste byli staří nebo hubení. Záleželo na tom, co jste jedli.
Toto je něco, co se nazývá tepelná mapa. Každý sloupec představuje odlišné seskupení bakterií a každý řádek potravinovou složku. Červená je jako horká, což znamená úzkou souvislost mezi přítomností této konkrétní bakterie a množstvím této konkrétní živiny ve stravě. Modrá je jako studená, což znamená, že jste hodně jinde, reverzní souvislost, tedy mnoho daných živin souvisí s velmi nízkými hladinami těchto bakterií v našem střevě. Prozkoumáno bylo více než 100 různých složek potravin a začalo se objevovat schéma.
Tento sloupec je Bacteroides a tento sloupec je Prevotella. Všimněte si, jak jsou to svým způsobem protiklady. Pokud jde o věci, jako je živočišný tuk, cholesterol, živočišné bílkoviny, Bakteriodes je červená a Prevotella modrá, a pokud jde o součásti rostlin, jako jsou sacharidy, Prevotella je červená a Bacteroides modrá. Zde je zjednodušená verze, která jasně ukazuje, že komponenty nacházející se více v živočišných potravinách, jako jsou bílkoviny a tuk, jsou spojeny s enterotypem Bacteroides, a ty nacházející se téměř výhradně v rostlinných potravinách, jsou spojené s Prevotella. Takže žádné překvapení, že Afroameričané spadli do enterotypu Bacteroides, zatímco většina domorodých Afričanů byla Prevotella.
To, proč to může být důležité, je, že druhy Bacteroides jsou obecně spojené se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva, naší druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu, která je přesto mezi domorodými Afričany téměř neznámá. Rozdíly v naší střevní flóře mohou pomoci vysvětlit, proč mají Američané více než 50násobek výskytu rakoviny tlustého střeva.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J Ou, F Carbonero, E G Zoetendal, J P DeLany, M Wang, K Newton, H R Gaskins, S J O’Keefe. Diet, microbiota, and microbial metabolites in colon cancer risk in rural Africans and African Americans. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):111-20.
- S J O’Keefe, D Chung, N Mahmoud, A R Sepulveda, M Manafe, J Arch, H Adada, T van der Merwe. Why do African Americans get more colon cancer than Native Africans? J Nutr. 2007 Jan;137(1 Suppl):175S-182S.
- G D Wu, J Chen, C Hoffmann, K Bittinger, Y Y Chen, S A Keilbaugh, M Bewtra, and more. Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes. Science. 2011 Oct 7; 334(6052): 105–108.
- K M Tuohy, L Conterno, M Gasperotti, R Viola. Up-regulating the human intestinal microbiome using whole plant foods, polyphenols, and/or fiber. J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):8776-82.
- M Arumugam, J Raes, E Pelletier, D LE Paslier, T Yamada, D R Mende, G R Fernandes, J Tap, T Bruls, J M Batto, M Bertalan, and more. Enterotypes of the human gut microbiome. Nature. 2011 May 12;473(7346):174-80.
- W E Moore, L H Moore. Intestinal floras of populations that have a high risk of colon cancer. Appl Environ Microbiol. 1995 Sep; 61(9): 3202–3207.
Images thanks to geralt via Pixabay.