Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jakým způsobem snižuje vláknina hladinu cholesterolu
Vláknina zvětšuje objem stolice, urychluje její průchod střevy a ředí tělesný odpad, výsledkem je, že tělo může snáze vyloučit přebytečný cholesterol.
Zabývali jsme se různými způsoby, jak mohou ořechy snížit riziko onemocnění srdce – zvýšením tvorby oxidu dusnatého v tepnách díky k obsahu argininu v oříšcích; snížením rizika náhlé srdeční smrti kvůli obsahu hořčíku; a snížením rizika způsobeného špatným cholesterolem díky… čemu vlastně? Jak ořechy snižují hladinu cholesterolu? Jaké jsou ty „potenciální mechanismy?“
Tady to začne být trochu komplikované. Roli při snižování špatného cholesterolu mohou hrát různé živiny. Rád bych se zmínil o dvou, nejprve o vláknině, potom o fytosterolech. To, co právě protéká našimi střevy, skončí jako odpad. To je výchozí stav, pokud nedojde k absorpci některých částic. Můžeme si představit naše enterocyty – buňky lemující naši střevní stěnu – jako obrovské množství sběratelů odpadu; pracovníky na obnovu zdrojů. Probírají se proudem potenciálních odpadků, které kolem protékají, a vybírají všechno, co se dá použít – nějaký ten vitamín, sem tam nějaký ten minerál, takže na konci tam nezbývá moc žádoucích látek a zbytek je vyloučen. Tudíž naše střevo funguje také jako systém likvidace odpadních látek. Čehokoliv se tělo chce zbavit, hodí to do odpadního žlabu – například nadbytečný cholesterol.
Cholesterol hraje v těle důležitou roli, a proto ho naše játra vyrábějí tolik, kolik potřebujeme. Ale jestliže naše játra vnímají, že v těle koluje příliš mnoho cholesterolu, vyloučí přebytek do střeva, aby se ho zbavily – s plným vědomím, že mocný proud ho odnese do moře. Konec konců jsme se dlouhá období našich dějin živili primárně rostlinnou stravou, jako naši skvělí opičí předkové. A tak naše těla nejsou stavěna na hamburgery a mléčné koktejly; jsou postavena na konzumaci vlákniny ve velkém množství. Sto gramů denně nebo více. Silný, rychlý proud. A tak, když naše tělo hodí nějaký cholesterol do koše, ví, že se rychle vyloučí z těla.
Ale co když tato naše řeka vyschne – zbyde jen pomalý pramínek splašků, protože nejíme dostatek celých rostlinných potravin? Máme stále stejný počet sběratelů odpadků, ale objem a rychlost průtoku je u stravy s nedostatkem vlákniny mnohem nižší. Takže najdou nejrůznější věci, které by jinak byly ztraceny. Takto vychytávají zpět estrogen, který naše tělo vylučuje, nebo cholesterol – a vrací je zpět do systému. Je to, jako kdybyste vyhodili odpadky, a někdo přišel, sesbíral je a řekl: „Promiňte; neupadlo vám něco?“
Vláknina rozšiřuje a zrychluje průtok a vše rozřeďuje, takže spousta věcí se nikdy nemusí dostat ke břehům střevní řeky, aby byly vyzvednuty a opět nevhodně uloženy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Berryman CE, Preston AG, Karmally W, Deckelbaum RJ, Kris-Etherton PM. Effects of almond consumption on the reduction of LDL-cholesterol: a discussion of potential mechanisms and future research directions. Nutr Rev. 2011 Apr;69(4):171-85.
- Jew S, AbuMweis SS, Jones PJ. Evolution of the human diet: linking our ancestral diet to modern functional foods as a means of chronic disease prevention. J Med Food. 2009 Oct;12(5):925-34.
Images thanks to RedAndr via Wikimedia; Cindi Pierce; Renee Comet; National Cancer Institute; and Gastrolab.