Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás arašídové máslo dobré?
Novinky o zdravotní prospěšnosti ořechů a odpověď na otázku, jestli se prospěšnost pro kardiovaskulární zdraví vztahuje i na arašídové máslo.
V oblasti výživy šlo o rok zasvěcený ořechům, většina poznatků však pro nás nebyla ničím novým. Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu, nic nového pod sluncem. Zato tohle bylo docela překvapivé. Vědecké záznamy říkají zcela jasně, že z ořechů se netloustne, nicméně studie Harvard Nurses’ Study zjistila, že konzumace ořechů by dokonce mohla pomoci s hubnutím. Jak je to možné? Ořechy mohou klidový kalorický výdej zvýšit až o 11 %. To znamená, že lidé konzumující ořechy spalují více kalorií, i když jen sedí, spí, dýchají. Pokud by existovala pilulka, která by dokázala něco takového, nějaké farmaceutické společnosti by to jistě vyneslo miliardy dolarů.
Letos se také ukázalo, že ořechy potlačují růst rakoviny a mohou také snížit ukazatele zánětu v těle. Když si dáte máslo, zánět v těle stoupne. A co když si dáte čtvrt šálku olivového oleje? Nic se nestane, tedy až na to, že jste právě přijali asi čtvrtinu denního energetického příjmu z prázdných kalorií. Už tři hrsti vlašských ořechů významně snížily zánět v těle. To stejné s mandlemi, tři hrsti denně výrazně snížily zánět v celém těle. Tři hrsti pistácií denně navíc výrazně zlepšily fungování našich tepen. Jak stálo v jednom nadpise: „Hrst pistácii by mohla zatočit s cholesterolem.“
Víme, že ořechy jsou pro nás dobré. Jenže jak je to s arašídovým máslem? Arašídy ve skutečnosti nejsou ořechy; jde o luštěninu. Arašídové máslo: škodlivé, neškodné nebo jednoznačně užitečné? A odpověď zní: užitečné. V loňském roce nová studie na Harvardu zjistila, že ženy s vysokým rizikem srdečního onemocnění, konzumující arašídové máslo každý den, měly asi jen poloviční riziko srdečního infarktu než ženy, které se konzumace arašídového másla zdržovaly. Takže i ořechy, které nejsou skutečné ořechy, jsou pro vás dobré. Před jednou věcí vás však musím varovat: „Dávejte si na ořechy pozor na cestách.“
Neobvyklý případ loupeže provedené s pomocí drog byl zaznamenán v loňském roce v časopise Journal of Travel Medicine. Pachatel použil velmi neobvyklou a velmi kreativní metodu. Rozkrojil lískové ořechy na polovinu, vyřezal je tak, aby do nich mohl vložit drogu, kterou potřeboval, v tomto případě lék podobný valiu zvaný Klonopin, a pak ořechy slepil dohromady. Aby přehlušil nepříjemnou chuť lískových ořechů smíchaných s drogami, zamíchal mezi ně sušené rozinky. Pak tuto směs nabídl ostatním cestujícím, kteří vedle něj při cestě seděli. Jak velkorysí jsou místní obyvatelé! Když upadl cestující do bezvědomí, zloděj ho okradl o všechno, co měl u sebe. Nicméně jinak jsou pro nás ořechy zdravé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. Torabian, E. Haddad, Z. Cordero-MacIntyre, J. Tanzman, M. L. Fernandez, and J. Sabate. Long-term walnut supplementation without dietary advice induces favorable serum lipid changes in free-living individuals. Eur J Clin Nutr, 64(3):274-279, 2010
- M. Bes-Rastrollo, N. M. Wedick, M. A. Martinez-Gonzalez, T. Y. Li, L. Sampson, and F. B. Hu. Prospective study of nut consumption, long-term weight change, and obesity risk in women. Am. J. Clin. Nutr., 89(6):1913-1919, 2009
- M. Carvalho, P. J. Ferreira, V. S. Mendes, R. Silva, J. A. Pereira, C. Jeronimo, and B. M. Silva. Human cancer cell antiproliferative and antioxidant activities of Juglans regia L. Food Chem. Toxicol., 48(1):441-447, 2010
- Y. Jimenez-Gomez, J. Lopez-Miranda, L. M. Blanco-Colio, C. Marn, P. Perez-Martnez, J. Ruano, J. A. Paniagua, F. Rodrguez, J. Egido, and F. Perez-Jimenez. Olive oil and walnut breakfasts reduce the postprandial inflammatory response in mononuclear cells compared with a butter breakfast in healthy men. Atherosclerosis, 204(2):-70, 2009.
- S. Rajaram, K. M. Connell, and J. Sabate. Effect of almond-enriched high-monounsaturated fat diet on selected markers of inflammation: A randomised, controlled, crossover study. Br. J. Nutr., 103(6):907-912, 2010.
- I. Sari, Y. Baltaci, C. Bagci, V. Davutoglu, O. Erel, H. Celik, O. Ozer, N. Aksoy, and M. Aksoy. Effect of pistachio diet on lipid parameters, endothelial function, inflammation, and oxidative status: A prospective study. Nutrition, 26(4):399-404, 2010.
- T. Y. Li, A. M. Brennan, N. M. Wedick, C. Mantzoros, N. Rifai, and F. B. Hu. Regular Consumption of Nuts Is Associated with a Lower Risk of Cardiovascular Disease in Women with Type 2 Diabetes. J. Nutr., 139(7):1333-1338, 2009.
- E. Senol, A. Kaya, A. Kocak, E. O. Aktas, K. Erbas, and M. Islam. Watch Out for Nuts in Your Travels: An Unusual Case of Drug-Facilitated Robbery. J Travel Med, 16(6):431-432, 2009.